Linkuri accesibilitate

Un manifest pentru Statele Unite ale Europei


„Un atac împotriva clasei politice a continentului, scris cu multă furie... cartea costă opt euro, însă în Grecia va fi distribuită gratuit.”


Două articole-manifest din presa europeană au aceiaşi temă – viitorul federal al Uniunii Europene. Scrise de două personalităţi politice cu ideologii total diferite, ele deschid o amplă dezbatere. De la Bruxelles, Dan Alexe:

Un manifest pentru Statele Unite ale Europei!... Astăzi, doi din cei mai celebri (si total diferiți între ei) parlamentari UE, Daniel Cohn-Bendit (președintele Verzilor și liderul revoltei studenţeşti din mai '68) şi șeful Liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, fost premier belgian si posibil succesor al lui Barroso in fruntea Comisiei Europene, au publicat in comun un Manifest pentru o Europă Federală, lansat in opt limbi...

Propunând „o Europă post-națională”, autorii afirmă fără ocolișuri că de vină pentru marasmul actual este egoismul statelor-națiune, care au crezut ca pot avea o monedă unică fără sa treacă printr-o mai mare integrare politică.

Cohn-Bendit si Guy Verhofstadt anunță astfel că va trebui introdusă o cetățenie europeană și lepădat nationalismul fragmentar de astăzi. Altminteri, avertizează ei, „peste mai puţin de 25 de ani nicio țară europeană nu va mai conta in contextul mondial. Clubul țărilor bogate, G8, va consta din SUA, China, India, Japonia, Brazilia, Rusia, Mexic si Indonezia. Lucrul cel mai aberant este că Europa unită e continentul cel mai puternic si mai bogat din lume”.

Comisia Europeană, spun ei, trebuie sa devină un guvern autentic, compus din miniștri europeni. Viitorul guvern ar trebui controlat de către Parlamentul European, care ar fi bicameral, având si un senat compus din deputați ai celor 28 de țări membre, câte vor fi începând de anul viitor, după primirea Croației.

Anunțată luni la Bruxelles, cartea a fost lansată astăzi la Roma cu participarea premierului italian Mario Monti, după care cei doi își vor prezenta manifestul la Berlin și Paris.

Nu e clar dacă și alți șefi de guverne in afara de italianul Monti se vor asocia manifestului, intr-atât de mult termenul de „federalist” a devenit aproape o ocară in jargonul politic european.

Cum a spus-o însă Guy Verhofstadt, „manifestul e un atac împotriva clasei politice a continentului, scris cu multă furie”.

La rândul sau, franco-germanul Danny cel Roșu (Cohn-Bendit) afirmă că „piețele au distrus suveranitatea statelor continentului si că salvarea nu poate veni decât prin reîntărirea Europei”.

Autorii merg pana la a compara situația actuala cu cea a Germaniei de după Primul Război Mondial, când cura severă de austeritate a dus la apariția nazismului.

Detaliu semnificativ: cartea costă opt euro, însă în Grecia va fi distribuită gratuit.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG