Linkuri accesibilitate

Moştenirea lui Saakaşvili


Nicu Popescu
Nicu Popescu

Expertul Nicu Popescu de la Consiliul European pentru Relaţii Externe din Londra despre victoria opoziţiei în alegerile parlamentare din Georgia.


Europa Liberă: Aţi aşteptat acest rezultat?

Nicu Popescu: „Nu. A fost o surpriză pentru mine personal, această victorie a opoziţiei din Georgia, cel mai slab punct al preşedintelui Saakaşvili, în pofida sutelor de succese pe care le-a realizat. Cred că cel mai slab punct al administraţiei Saakaşvili, din ultimii 9 ani, a fost faptul că acea prosperitate şi acele reforme pe care le-a adus Saakaşvili în Georgia nu au ajuns la straturile cele mai dezavantajate ale populaţiei. Ori, în Georgia,
Succesele fenomenale ale lui Saakaşvili nu s-au făcut simţite şi în rândurile cele mai dezavantajate ale populaţiei...

dacă ne uităm la ultimii 9 ani, produsul intern brut per capita a crescut de 3,5 ori, însă sărăcia s-a redus de la 28% la doar 24%. Deci, în acest sens, succesele fenomenale ale lui Saakaşvili nu s-au făcut simţite la baza şi în rândurile cele mai dezavantajate ale populaţiei. Şi în acest sens Saakaşvili nu a fost suficient de social-democrat în activitatea sa.”

Europa Liberă: Această înfrângere pentru preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili înseamnă că el va fi într-un fel tot mai îndepărtat de scena politică?

Nicu Popescu: „Din contra. Această înfrângere îl va face pe preşedintele Saakaşvili să fie mai activ politic, pentru a asigura că moştenirea sa care este, de altfel, foarte pozitivă, pentru Georgia nu este distrusă. Sunt sigur că preşedintele Saakaşvili va rămâne foarte implicat în politică. Iniţial ca preşedinte, în următorul un an şi ceva şi după aceea ca un lider de partid.”

Europa Liberă: Lupta cu corupţia rămâne a fi o reuşită a preşedintelui georgian?

Nicu Popescu: „Este o reuşită fenomenală pentru că într-adevăr, în majoritatea
Există riscul reîntoarcerii unor practici corupte, dar să sperăm că şi noul guvern georgian va menţine realizările lui Saakaşvili...

momentelor, în care statul georgian interacţionează cu cetăţeanul, corupţia a fost eliminată. În poliţie....”

Europa Liberă: Şi după plecarea lui credeţi că impactul va fi acelaşi?

Nicu Popescu: „Vom vedea. Nu se ştie. Există riscul reîntoarcerii unor practici corupte, dar să sperăm că şi noul guvern georgian va menţine realizările lui Saakaşvili.”

Europa Liberă: Relaţiile dintre Tbilisi şi Moscova vor căpăta un nou contur?

Nicu Popescu: „Cred că se vor îmbunătăţi uşor, dar nu fundamental. Pentru că divergenţele dintre Rusia şi Georgia sunt atât de fundamentale încât niciun guvern nou sau vechi din Georgia, sau Rusia nu pot depăşi faptul că Rusia a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud.”

Europa Liberă: Doar pentru recunoaşterea acestor 2 regiuni separatiste sau mai există şi alte divergenţe?

Nicu Popescu: „Acestea sunt divergenţele cele mai mari şi ele sunt practic insurmontabile.”

Europa Liberă: Georgia a avut de câştigat că s-a îndepărtat de Rusia?

Nicu Popescu: „Georgia a avut de câştigat din cauza reformelor pe care le-a făcut şi
Nu ştiu dacă preşedintele Saakaşvili a fi putut face foarte mult pentru a evita problemele pe care le-a avut cu Rusia...

din cauza modului cum preşedintele Saakaşvili a reformat acest stat. Relaţiile cu Rusia, din păcate, au constituit un minus. Dar nu ştiu dacă preşedintele Saakaşvili a fi putut face foarte mult pentru a evita aceste probleme pe care le-a avut cu Rusia.”
XS
SM
MD
LG