Linkuri accesibilitate

Pregătirea fundamentului pentru securitatea energetică a R. Moldova va dura cîţiva ani


Nicu Popescu
Nicu Popescu

Un interviu cu analistul politic Nicu Popescu.


După cum a anunţat premierul Vlad Filat, după întâlnirea de la Ialta cu omologul său rus, Dimitri Medvedev, Moldova va cere Uniunii Europene o derogare până în 2020, pentru aplicarea Pachetului 3 al Acordului energetic în care a intrat: este vorba de obligaţia de a despărţi distribuţia energiei, a gazului în acest caz, de sursa de furnizare. În acest moment, Gazprom este singurul furnizor şi distribuitor, prin Moldovagaz. O decizie în avantajul Moldovei, l-a întrebat Valentina Ursu pe analistul politic Nicu Popescu de la Consiliul European pentru Relaţii Externe din Londra?

Europa Liberă: Poate fi calificat ca cedare acest pas făcut de premierul Vladimir Filat, spunând, după întrevederea cu omologul său rus, că Moldova deocamdată amână aderarea ţării la Pachetul energetic III European. E un câştig pentru Moldova, e o pierdere?

Nicu Popescu:
„Nu cred că este nicio piedere, nici un câştig. Este o situaţia care nu este neapărat fericită. Evident că toţi şi-ar dori să implementăm cît mai rapid Pachetul III Energetic şi să asigurăm securitatea energetică a ţării, şi să găsim gaz de şist, şi să avem acces la gaz lichefiat, dar toate lucrurile astea nu se pot întâmpla în condiţiile actuale, pe termen scurt, şi în următorii cîţiva ani. Pregătirea fundamentului pentru securitatea energetică a Republicii Moldova va dura cîţiva ani.”

Europa Liberă: Cîţi ani? Şi de ce durează?

Nicu Popescu:
„Nu ştim, este un proces dificil. Cu siguranţă nu doi sau patru ani, dar probabil în şapte-opt ani dacă şi Uniunea Europeană îşi găseşte nişte surse alternative de gaz. România dezvoltă mai mult zăcămintele de gaz de şist, eventual construieşte un terminal de gaz lichefiat sau conductă spre gazul din Caucazul de Sud sau Asia Centrală, deci toate aceste procese pot duce într-o situaţie în care securitatea energetică a Republicii Moldova va fi ceva mai bună, dar evident că schimbările atît de fundamentale şi globale nu se fac în doi, trei ani, se fac în şapte, opt.

În acest sens, amânarea datei limită pentru implementarea Pachetului III este o recunoaştere a contextului geopolitic şi energetic foarte dificil în care se află Republica Moldova şi un alt lucru pe care aş vrea să îl spun este că aderarea la Pachetul III Energetic nu este un lucru deloc simplu.

Nu este vorba doar de adoptarea unei legi şi odată cu adoptarea acestei legi imediat coboară paradisul pe pământ, inclusiv paradisul energetic. Dacă ne uităm la modul cum statele membre ale Uniunii Europene implementează acest pachet, atunci şi aceste state au foarte multe dificultăţi. 13 sau 14 state membre a UE nu au implementat acest pachet până la data limită iniţială de 3 martie 2011. Deci, jumătate din statele UE sunt în întârziere cu implementarea acestui pachet pentru că este un lucru dificil.”

Europa Liberă: Deci nu este o excepţie doar pentru Republica Moldova?

Nicu Popescu:
„Evident. Într-adevăr ar fi fost foarte bine dacă totul era bine, dar situaţia este dificilă şi întârzierea Republicii Moldova nu diferă foarte mult faţă de situaţia în care se regăsesc mai multe state membre ale Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dar pe componenta energetică Moldova rămâne a fi un stat şantajabil de către Federaţia Rusă?

Nicu Popescu:
„Orice consumator care depinde de un singur furnizor rămâne a fi un stat şantajabil, în special în condiţiile în care furnizorul are şi o agendă politică. În acest sens, da, Republica Moldova este vulnerabilă în plan energetic, dar evident că R. Moldova deja a început să se mişte spre ieşirea din acest cleşte energetic în care se află în ultimii 20 de ani, prin construcţia conductei Iaşi – Ungheni care, iarăşi, nu va salva situaţia peste noapte, dar este un mic pas înainte prin, sper eu.

Adoptarea treptată a prevederilor pachetului trei care poate avea loc deja în viitorul apropiat, pentru că Pachetul Energetic III constă din mult mai multe prevederi, nu ţine doar de separarea activităţilor companiei „Moldova-Gaz”, şi în acest sens securitatea energetică trebuie să o percepem ca pe un proces în care fiecare şase sau 12 luni Republica Moldova poate să mai facă un pas mic spre o situaţie care va fi ceva mai sigură din punct de vedere a securităţii energetice.”

Europa Liberă: Dar cum poate Bruxelles-ul ajuta Republica Moldova în negocierile cu Federaţia Rusă acum?

Nicu Popescu:
„Cred că negocierile cu Federaţia Rusă evident că se vor duce bilateral. Bruxelles-ul însă poate ajuta Republica Moldova prin asistenţă în dezvoltarea unor alte potenţiale noi surse de gaz, la fel de important este asistenţa Bruxelles -ului în conectarea Republicii Moldova atât la reţelele de gaz, cît şi la reţelele de electricitate europene, în cazul nostru, interconectarea cu România.”

Europa Liberă: Deci, asistenţă va fi?

Nicu Popescu:
„Eu cred că pe viitor, în condiţiile în care Pachetul III Energetic prevede o politică foarte strictă de monitorizare a pieţei energetice astfel încât nicio companie să nu abuzeze de poziţia sa dominantă. În acest sens, în condiţiile în care R. Moldova se află într-un context politic dificil, cred că peste cîţiva ani va beneficia de la faptul dacă va invita Uniunea Europeană şi autorităţile europene să ajute Republica Moldova în monitorizarea pieţei energetice.”
XS
SM
MD
LG