Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin speră să nu ajungă la CEDO


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Liderul comuniştilor spune că înalţi demnitari ai Consiliul Europei i-au luat apărarea în cazul NIT şi al interzicerii simbolurilor comuniste.

Liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin a ţinut astăzi o conferinţă de presă despre întâlnirile pe care le-a avut la Strasbourg, recent, când a participat la o reuniune pe tema Drepturilor Omului şi a combaterii extremismului. Domnul Voronin a spus că în întrevederile pe care le-a avut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a ridicat şi problema interzicerii, prin legislaţia moldoveană, a simbolurilor comuniste, secera şi ciocanul. Comuniştii susţin că această lege încalcă drepturile omului şi libertatea de expresie şi domnul Voronin a spus că o opinie similară ar avea şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Mai multe de la Alla Ceapai:

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus la conferinţa de presă că are sprijinul secretarului general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland şi în ceea ce priveşte reluarea activităţii postului de televiziune NIT:

„Domnul Jagland, Secretarul General, a fost foarte categoric că este un caz evident de restrângere a libertăţii de exprimare, acestea sunt cuvintele lui. Guvernanţii nu trebuie să-i spună televiziunii că nu aveţi pluralism – continuă secretarul general. Trebuie să existe multe şi diferite televiziuni, aceasta şi va fi pluralism, prelungeşte domnul Jagland. Referindu-se la interzicerea simbolurilor comuniste, secretarul general al CE, domnul Jagland a menţionat că anume CEDO este instanţa care va soluţiona univoc acest pas absurd al puterii de la Chişinău.”

Solicitaţi de Europa Liberă, liderii fracţiunilor parlamentare a partidelor din coaliţia de guvernare consideră că aceste mesaje nu reprezintă decât opinii personale a unor emisari europeni şi că nu pot avea consecinţe juridice. Iată ce spune liderul fracţiunii democrate Dumitru Diacov:

„Nu există nici un mesaj de la Consiliului Europei. Există o părere care şi-a exprimat-o unul din funcţionarii Consiliului Europei şi atât. Şi nu avem nici o atitudine. De ce noi trebuie să tremurăm la fiecare opinie şi să avem atitudine. Şi s-a făcut o schimbare în Lege, comuniştii au dreptul să se adreseze la Curtea Constituţională, au dreptul să se adreseze la o judecată, au dreptul să se adreseze mai departe să caute dreptate, nici o problemă.”

Dar iată ce spune liderul fracţiunii liberal-democrate Valeriu Streleţ:

„Noi avem deja adoptate aceste documente, ele urmează să fie executate de cei care sunt vizaţi. Fireşte că sfidarea legii prin acţiuni demonstrative de promovare a secerii şi a ciocanului nu ne surprinde din motive că maniera de sfidare a legii a fost totdeauna caracteristică comuniştilor şi altor reprezentanţi ai ideologiilor totalitare. Dar nu înţeleg de ce am trebui noi să ne simţim cumva vizaţi sau incomozi.”

Europa Liberă: Dar dacă ei vor apela la CEDO?

„E dreptul lor constituţional să o facă. Dacă CEDO va adopta o decizie care ar indica repunerea în uz a simbolurilor totalitare noi ne vom conforma.”

Avocatul de la organizaţia Juriştii pentru Drepturile Omului Vitalie Nagacevschi îşi exprimă convingerea că PCRM ar avea şanse mari de a câştiga dosarul la CEDO în cazul în care apelează la instanţa europeană:

„Deoarece motivarea reală a interzicerii a acestor simboluri nu este cea pe care încearcă să o promoveze politicul sau cei de la Guvernare. Este evident că motivarea reală este de a suprima PCRM şi nu de a lupta cu moştenirea totalitară pe care o avem noi de pe vremea URSS.”

Vladimir Voronin şi-a exprimat speranţa că nu va fi necesar să se adreseze la CEDO şi că vor încerca să-şi revendice dreptul la utilizarea secerii şi a ciocanului în instanţele judiciare din ţară.
Previous Next

XS
SM
MD
LG