Linkuri accesibilitate

Tiraspolul vrea graniţă cu Ucraina


Lucrări de demarcare lângă satul ucrainean Gruşka, pe segmentul transnistrean al frontierei între R.Moldova şi Ucraina. 28 aprilie 2006.
Lucrări de demarcare lângă satul ucrainean Gruşka, pe segmentul transnistrean al frontierei între R.Moldova şi Ucraina. 28 aprilie 2006.

Oleksandr Suşko: Transnistrenii nu pot opri procesul de demarcare a frontierei pe partea ucraineană.

Demarcarea graniţei între Republica Moldova şi Ucraina înaintează ferm, inclusiv pe cel mai dificil segment al acesteia, segmentul transnistrean. Dar cu cât mai mult procesul avansează, cu atât cresc şi nemulţumirile la Tiraspol. Administraţia regiunii s-a plâns că Ucraina nu ar ţine cont de obiecţiile sale asupra unor porţiuni de frontieră, în timp ce Sovietul suprem a acuzat Kievul de ceea ce a numit „demarcarea unilaterală şi ilegală a frontierei” şi a cerut „suspendarea procesului de demarcare până la reglementarea definitivă a raporturilor dintre Chişinău şi Tiraspol”. Potrivit agenţiei Novîi Reghion, ministerul ucrainean de externe a spus că nu comentează aceste acuzaţii, iar fostul ministru de externe, Volodimir Ogrîzko, este citat cu declaraţia că Ucraina a semnat acordurile de demarcare cu Republica Moldova şi nu are nevoie să-şi coordoneze acţiunile cu administraţia transnistreană. Radu Benea l-a rugat să comenteze ultimele evoluţii pe expertul de la Kiev Oleksandr Suşko, director ştiinţific la Institutul pentru integrare euro-atlantică a Ucrainei.

Oleksandr Suşko
Oleksandr Suşko
Oleksandr Suşko: Partea ucraineană întotdeauna a discutat subiectul demarcării frontierei exclusiv într-un cadru bilateral cu Chişinăul şi niciodată la nivel trilateral cu Tiraspolul. Pentru că asemenea chestiuni ca delimitarea şi demarcarea graniţei pot fi discutate numai cu autorităţi legitime. În acest sens, nu există nici o schimbare de poziţie a Kievului. Cu Tiraspolul s-au discutat numai chestiuni legate de regimul de trecere a frontierei şi asigurarea dreptului la libera circulaţie, sau în probleme ce ţin de securitatea transfrontalieră şi combaterea criminalităţii. Acestea sunt singurele teme de discuţii la care participă şi Tiraspolul, însă nu şi în chestiunea delimitării şi demarcării frontierei.

Europa Liberă: Administraţia transnistreană ar putea să întreprindă acţiuni care să împiedice demarcarea graniţei?

Oleksandr Suşko: La modul fizic, transnistrenii nu pot opri procesul de demarcare a frontierei pe partea ucraineană. Numai dacă nu vor întreprinde acţiuni de contestare a liniei de delimitare a frontierei. Până acum, eu nu am auzit ca Tiraspolul să conteste această linie de delimitare. Dar, demarcarea propriu-zisă nu poate fi împiedicată, pentru că bornele şi stâlpii de frontieră sunt instalate pe partea ucraineană. Cât priveşte demarcarea de partea Moldovei, iar de facto pe partea controlată de administraţia transnistreană, aici într-adevăr pot apărea complicaţii, pentru că autorităţile constituţionale ale Moldovei nu au acces la acest teritoriu.

Europa Liberă: Dle Suşko, aţi pomenit de faptul că până acum Tiraspolul nu a avut obiecţii faţă de procesul de delimitare şi demarcare a frontierei. Mai mult, reprezentanţii Tiraspolului au fost invitaţi de Chişinău şi au participat ca experţi de la bun început la şedinţele comisiei mixte moldo-ucrainene şi la etapa de delimitare şi la cea de demarcare a hotarului, dar ulterior au părăsit-o. Cum s-ar putea explica totuşi apariţia tocmai acum a acestor nemulţumiri ale Tiraspolului?

Oleksandr Suşko: Este o încercare de a-şi întări poziţiile în negocierile cu Chişinăul şi, în general, cu alţi actori ai reglementării transnistrene. Înţelegând că pentru Ucraina şi pentru Moldova soluţionarea chestiunilor de frontieră este un lucru vital, înţelegând că dispune de anumite pârghii de influenţă asupra acestui proces, Tiraspolul încearcă să profite de ele.

Europa Liberă: Cât de important este pentru Ucraina ca să încheie cât mai grabnic procesul de demarcare a frontierei cu Republica Moldova?

Oleksandr Suşko: Este singurul segment de frontieră dincolo de care Ucraina nu are parteneri legitimi. Este segmentul cel mai problematic al hotarelor Ucrainei, pentru că partenerii noştri legitimi de la Chişinău nu se află nemijlocit la hotar şi nu controlează acest segment. De aceea, este o mare problemă din punctul de vedere al securităţii. Dar într-un sens mai larg, reglementarea juridică, definitivă şi demarcarea graniţelor este una din prevederile importante ale planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană, şi în cazul Ucrainei şi în cel al Republicii Moldova. Prin urmare, nereglementarea frontierelor ar putea să amâne aplicarea acestui plan de acţiuni.
XS
SM
MD
LG