Indiferent cum se vor încheia alegerile prezidențiale din Statele Unite, Hillary Clinton nu va mai fi secretar de stat. Președintele Barack Obama a spus că în ciuda insistențelor lui, șefa diplomației vrea să fie în următorii ani în primul rând mamă și soție. Mai multe de la Mircea Țicudean.
„Cred că a venit momentul să petreacă mai mult timp cu familia”, a spus Barack Obama despre Hillary Clinton într-o emisiune televizată, săptămâna aceasta. „Aș fi fericit să rămână”, a spus Obama, adăugând însă că oricât „a implorat-o”, Hillary Clinton a decis în favoarea schimbării.
AFP scrie că laudele emotive ale lui Obama la adresa lui Hillary Clinton ar fi putut părea improbabile în urmă cu patru ani, când candidatul din Illinois a învins-o pe fosta primă doamnă în cursa pentru nominalizarea la președinție din partea democraților. De atunci, însă, cei doi au colaborat fără nici un fel de problemă, iar analiștii politici spun că Hillary a fost una din figurile cele mai populare și unul din oficialii cei mai eficienți ai administrației Obama. O părere împărtășită și de președinte, care a spus miercuri că este „mândru” de ce a făcut secretarul de stat pentru Casa Albă.
Hillary Clinton, a treia femeie secretar de stat din istorie, după Madeleine Albright și Condoleezza Rice, este printre altele deținătoare recordului de călătorii printre șefii diplomației americane. Potrivit unor cifre publicate la Washington în vară – iar de atunci a mai călătorit, și încă mult - de când a devenit secretar de stat în 2009, Clinton a petrecut pe drumuri 351 de zile, a vizitat 102 țări și a zburat, potrivit datelor Departamentului de Stat, 1.357.964 kilometri.
Deși unii din predecesorii ei au acoperit distanțe mai mari, grație mai ales așa-numitelor „navete diplomatice” din Orientul Mijlociu, Clinton este campioană în privința numărului de țări vizitate. În iunie, ea a doborât recordul de 98 de țări al Madeleinei Albright, mergând în țara cu numărul 99, Finlanda, și marcând suta de țări vizitate cu Letonia. Încă nemulțumită, a mai trecut apoi pe agendă două țări vizitate în premieră, Mongolia și Laos.
Printre realizările și mai recente ale lui Hillary în slujba președintelui observatori citați de AFP enumeră faptul că ea ar fi „încasat o lovitură” în locul lui Obama asumându-și răspunderea pentru securitatea diplomaților după atacul asupra consulatului de la Benghazi, soldat cu moartea ambasadorului american.
Iar Hillary nu este singura membră a familiei ei care l-a ajutat în campanie pe președinte: la convenția democrată, fostul președinte Bill Clinton a rostit ceea ce mulți consideră a fi cel mai impresionant discurs al campaniei pentru realegerea lui Obama, aducându-i președintelui conducerea, chiar și temporară în sondajele de opinie față de republicanul Mitt Romney.
Hillary Clinton a spus mereu că nu va rămâne în funcție chiar dacă președintele Obama câștigă un nou mandat la toamnă. AP consideră că anunțul confirmat acum și de șeful ei de la Casa Albă nu este surprinzător, mai ales că din anii 1970 nici un secretar de stat nu a ocupat postul mai mult de patru ani. Dar AP a scris că dată fiind popularitatea tot mai mare a secretarului de stat și nevoia democraților de a găsi un candidat pentru 2016, indiferent de soarta lui Obama, la Washington se speculează că Hillary Clinton ar putea până la urmă încerca să devină prima femeie-președinte din istoria Statelor Unite.