Linkuri accesibilitate

Puterea actualei puteri ar trece, de la centru, în mâinile baronilor locali (Evenimentul zilei)


Trei incidente cu cetățeni ruși (Dan Tăpălagă/Hotnews.ro).



Liderii Uniunii Social-Liberale, aflate la guvernare in Romania, fac gesturi contradictorii tocmai cand un sondaj de opinie le anunta victoria in alegerile parlamentare din 9 decembrie. Presa inregistreaza ca liderul liberal Crin Antonescu, co-presedinte al USL, s-a decis sa candideze nu la Bucuresti, cum era stabilit, ci intr-un colegiu din Teleorman, judetul controlat de un controversat politician social-democrat, Liviu Dragnea. De cine se teme de fapt Antonescu, se intreaba Iulian Leca intr-un articol postat pe ziare.com. Intrebarea ramane fara raspuns. Contracandidata la Bucuresti a lui Antonescu, din partea opozitiei de dreapta, ar fi fost Sandra Pralong, o figura practic necunoscuta electoratului, arata jurnalistul.

Editorialul din Evenimentul zilei aduce totusi o ipoteza: puterea actualei puteri ar trece, de la centru, in mainile baronilor locali. Aceasta este părerea autorului acestui articol, Mircea Marian. Liviu Dragnea este in prezent cercetat pentru fraudarea masiva a referendumului organizat in vara pentru suspendarea sefului statului. In Teleorman, au fost comune in care si 2000 de persoane apareau inregistrate la aceeasi adresa, si care au votat. Dupa cum se stie, consultarea publica a fost invalidata pentru neatingerea cvorumului de participare.

Ipoteza lui Mircea Marian este ca Liviu Dragnea ar putea cere, dupa alegeri, postul de prim ministru, in schimbul unei victorii sigure pentru Crin Antonescu. Totul ar fi o tesatura cinica a liderului liberal, nu atat pentru a-si asigura un post de parlamentar, ci pentru a-si pregati, ca viitor presedinte al statului, un premier inca mai dispus decat Victor Ponta la „toate ilegalitatile”. Deocamdata, Crin Antonescu este viitorul candidat al USL la presedintia Romaniei.

Pe site-ul Hotnews.ro, Dan Tapalaga pune in legatura trei incidente cu cetateni rusi, petrecute in trei zile consecutive din luna octombrie. Doi dintre ei sunt diplomati ai ambasadei Rusiei la Bucuresti. Pe langa un grav accident de circulatie, produs de un diplomat rus, si a carui victima a fost o tanara de 19 ani, este vorba si de semnalarea de catre Serviciul Roman de Informatii a doi posibili spioni rusi. Ei ar fi interesati de exploatarile de cupru din zona Moldova Noua. Comentariul arata care poate fi miza rusilor intr-un asemenea dosar: „scaderea capacitatii de negociere a statului român, care se tot cazneste sa-si vanda minele de cupruintr-un moment cand pretul metalului creste spectaculos. Il citam din nou pe Dan Tapalaga: „Intreaga lume occidentala constata ingrozita ca e mai rau ca pe vremea Razboiului Rece. In batalia pentru resurse, Rusia, depasita tehnologic, isi joaca supravietuirea”.
XS
SM
MD
LG