Linkuri accesibilitate

„Nu – muncii la negru!” și salariului „la plic”


Petru Chiriac: „în majoritatea sindicatelor din sfera reală persistă acest fenomen ruşinos de economie tenebră”.


Sindicatele din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie au anunţat pentru astăzi, cu începere de la ora 14.00, un marş de solidaritate cu genericul „Nu – muncii la negru!”. Iniţiatorii marşului au chemat autorităţile, patronatele şi sindicatele din toate ramurile economiei naţionale să se solidarizeze şi să participe la această manifestaţie. Vom discuta în această dimineaţă despre miza unor asemenea acţiuni, despre aşa numitul „salariu la plic” şi efortul de a-l lăsa în trecut, în istorie cu dl Petru Chiriac, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

Europa Liberă: „Înţelegem că toate sindicatele vor fi solidare azi cu colegii de la Construcţii şi vor participa la marşul programat , de solidarizare împotriva „lefii la plic …

Petru Chiriac: „Da, iniţiativa este lansată de sindicatul din construcţii, însă celelalte sindicate nu pot rămâne indiferente, pentru că în majoritatea sindicatelor din sfera reală persistă acest fenomen ruşinos de economie tenebră, de eliberare a salariilor în plic şi muncă la negru.”

Europa Liberă: De fapt, când se spune solidarizare şi sunt invitate la acţiuni împotriva muncii „la negru” autorităţile, Patronatele şi angajaţii, membri ai sindicatelor, înţelegem împotriva cui se vor solidariza şi vor mărşălui protestatarii azi?

Petru Chiriac:
„Eu nu ştiu dacă organizează patronatele aceste acţiuni aceste acţiuni, ori guvernul, însă este de nivelul lor, fiindcă acest fenomen se petrece în interiorul anume a celor care eliberează salariile celor care apreciază munca omului şi ar fi bine ca şi dânşii să se asocieze împreună cu noi, pentru că salariaţii simt lucrul acesta că din an în an persistă fenomenul care este din ce în ce mai regresiv. Şi salariile care se dau în plic sunt mult mai mari decât cele primite pe borderou. Bine ar fi ca dumnealor să-şi dea seama că ar fi bine să se lupte împreună împotriva unui grup de oameni care fac acest fenomen.”

Europa Liberă: Pe această lume, pretutindeni, dle Chiriac, doar de două lucruri poţi fi sigur, de moarte şi de taxe sau impozite. R. Moldova, locul unde circa o treime, după cum se parte, din totalul angajaţilor primesc leafa „la plic”, seamănă să fie o excepţie, care confirmă regula în acest sens, dar o excepţie. Aşa este?

Petru Chiriac:
„Da, pe noi ne îngrijorează faptul că ponderea ocupaţiei informale rămâne foarte ridicată. 30% din totalul populaţiei ocupate sunt în economia tenebră şi 28,6 % lucrează în această economie, în diferite sfere de producere şi, sigur, mai departe nu putem da acordul la aşa ceva. Cunoaştem cu toţii că din cauza acestor activităţi salariile sunt foarte mici, nu se poate de ajuns la nivelul minimului de existenţă.

Mereu ni se răspunde că nu sunt bani în buget, dar bani sunt în economia tenebră, de aceea acest lucru trebuie să fie odată şi odată pus în discuţie de toată societatea. Nu numai sindicatele trebuie să fie interesate de asta,. Deciziile potrivite trebuie să le ia organele de resort, organele abilitate de drept, procuratura, judecătorii, fiscul, centrul anticorupţie, Ministerul Afacerilor Interne, alte servicii, dar noi avem nu puţine, mai mult de 30 la sută – organe de control. Şi al fi bine să începem să facem această campanie în folosul omului muncii…”

Europa Liberă: Munca la negru, adică fenomenul „salariului la plic”, situaţia în care angajatorul, dar şi angajatul, îşi păstrează fiecare în măsura lui banii pentru contribuţiile de asigurări sociale şi medicale şi impozitul pe venit, face anual o gaură de aproape 5 miliarde de lei numai în fondul de asigurări sociale de stat, după cum estimează Ministerul Muncii. Cifrele sunt atât de mari încât necesitatea unor măsuri radicale este evidentă. Chiar Confederaţia a cerut măsuri foarte aspre ceva vreme în urmă. S-au luat sau au rămas toate doar vorbe?

Petru Chiriac:
„Foarte corect. Va să zică, economia tenebră merge într-un progres extraordinar, cu accelerare cosmică, şi dacă facem analiza unor cifrele, vreau să zic că în anul 2011 în Moldova a fost înregistrat cel mai mare volum de economie tenebră, de 19 miliarde 500 milioane lei, faţă de 5 miliarde care au fost în 2010. În întregime economia tenebră alcătuieşte 45%. Despre aceste cifre ştie fiecare demnitar de stat, se cunosc lucrurile la cel mai înalt nivel şi la iniţiativa sindicatelor, în 2011, prin hotărârea guvernului privind planului de acţiuni de minimalizarea a practicii achitării salariilor la plic şi muncii la negru s-au făcut primii paşi spre modificarea codului muncii, modificarea codului contravenţional.”

Europa Liberă: Ce substanţial s-a schimbat?

Petru Chiriac:
„Este obligatoriu ca fiecare angajator să ducă evidenţa la lucrătorii săi, la angajaţii săi, printr-un registru oficial pe fiecare întreprindere…”

Europa Liberă: Sunt aceste registre?

Petru Chiriac:
„Ele sunt elaborate, sunt aceste registre, se recomandă ca fiecare angajat să aibă un permis pe teritoriul întreprinderii, ca să se ştie…”

Europa Liberă: Sunt aceste permise?

Petru Chiriac:
„Sunt pe alocuri, însă nu toţi vor să accepte lucrul acesta. Mai strict s-a procedat la modificarea codului contravenţional. Patronii care încalcă legislaţia şi amplasează în câmpul muncii o persoană la negru pot fi amendaţi cu până la 10 mii de lei. Deci, acest lucru îl ştiu toţi şi în orice caz se străduiesc ca să se conformeze noilor, vasăzică, forme , noilor cerinţe ale legislaţiei în vigoare.”

Europa Liberă: Şi atunci vă întreb: există rezultate sesizabile ale acestor măsuri, poate confederaţia spune acum că s-a diminuat fenomenul?

Petru Chiriac:
„De la 1 octombrie curent, Confederaţia naţională a Sindicatelor a creat Inspectoratul muncii al sindicatelor. Acest inspectorat este îndreptat spre controlul corectitudinii legislaţiei muncii, amplasării în câmpul muncii, achitării salariilor, încheierii contractelor de muncă la fiecare întreprindere. De aceea la sfârşit de an vom face un bilanţ şi vom vedea încotro merg lucrurile.”

Europa Liberă: Da, şi în acest comunicat al sindicatelor din construcţii se spune „vom cere autorităţilor ca prevederile Planului de acţiuni privind minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic" şi „muncii la negru", aprobat prin Hotărârea Guvernului din 28.06.2011 să fie realizate de urgenţă" , cum se spune aici. Din punctul dvs. de vedere, când în Republica Moldova fenomenul muncii „la negru” va înceta să fie atât de păgubos şi chiar periculos? Că de dispărut nu cred că va dispărea vreodată…

Petru Chiriac:
„Acest fenomen, hai să zicem aşa, fără a idealiza timpurile vechi, dar el nu exista …”

Europa Liberă: …ca şi „sexul”, care „nu exista” în perioada sovietică…

Petru Chiriac:
„Da. Noi punem speranţe că dacă se doreşte să se facă un lucru bun în folosul societăţii, să aibă acces la bunurile ţării nu numai o parte din oameni, dar toţi cei care muncesc, care prestează munci, şi este o voinţă politică. Fiindcă în planul acesta de acţiuni sunt implicate aproape toate structurile statului, care au atitudine directă faţă de îmbunătăţirea situaţiei, faţă de diminuarea muncii la negru.

Pun speranţe că nu o să fie în jumătate de an, nu într-un an, dar în orice caz să se ia o decizie ca în fiecare an să facem un bilanţ, împreună cu demnitarii, să spunem, iată, economia tenebră a diminuat cu două miliarde, economia tenebră a diminuat cu trei miliarde. Şi aceşti bani vor fi îndreptaţi spre majorarea pensiilor, majorarea indemnizaţiilor, a salariilor minime, a salariilor din sfera bugetară. Cred că acest lucru este în folosul societăţii, în folosul oamenilor muncii.”
XS
SM
MD
LG