In revista 22, Andrei Cornea continua sa explice ceea ce a sustinut deja intr-un articol anterior: românii sunt pe cale sa opteze gresit la alegerile legislative programate pentru 9 decembrie, si in care sondajele dau drept castigatoare Uniunea Social-Liberala, aflata la putere. Da, „poporul poate greși votând împotriva propriilor interese fundamentale”, spune Cornea. Sustinerea este argumentata cu numeroase referinte filosofice si exemple din istoria de secol 20 a Romaniei.
O explicatie a acestei reactii a alegatorilor, care par sa nu sesizeze adevaratele pericole care pandesc tara, ar putea fi incultura lor politica, arata Alexandru Cabuz, unul din comentatorii publicati de site-ul contributors.ro. Aceasta ar fi insa o tema de care elitele romanesti se dezinteseaza constant. Ambele tabere politice trateaza inadecvat electoratul, arata comentatorul: in locul explicatiilor si pledoariilor pe programe politice, unele partide apeleaza pur si simplu la mita electorala. Altele practica „condescendenţa şi aroganţa”, sustinand ca lucreaza „pentru popor, în pofida poporului”. Tendinţă, mai spune Alexandru Cabuz, a fost agravată de sistemul practicat de Securitatea comunista: „intoarcerea cetăţenilor unii împotriva celorlalţi şi transformarea unui procent semnificativ al populaţiei într-o poliţie politică omniprezentă”. Acum, dupa mai mult de doua generatii, „românilor le e mai frică unii de alţii decât de străini”. Alexandru Cabuz, ne informeaza site-ul contributors.ro, este specializat in inginerie electronica, are studii universitare in Statele Unite si doctorat in Franta. S-a intors in România pentru a contribui la reformarea ei. Unul din domeniile in care s-a implicat in România este etica cercetarii.
Si Laurentiu Mihu crede ca actualul comportament al clasei politice este urmarea prezenței Securitatii comuniste in viata românilor. Inainte de '89, dar si dupa, cand fostii securisti au continuat sa lucreze din umbra, selectand masiv biografii de oameni santajabili, care sa intre in jocul controlat puterii oculte. Ei ar constitui astazi grosul clasei politice. Sunt, pe de o parte, persoane al cator trecut ori familie are legaturi puternice, detectabile, cu Securitatea lui Ceausescu, sau pur si simplu mediocritati, dispuse la orice pentru a ajunge in pozitii de decizie. Exemplele alese de Laurentiu Mihu in acest editorial din Romania libera se refera la situatii recente: nominalizarile penibile facute de ministrul justitiei pentru conducerea Parchetului General si a Directiei Nationale Anticoruptie, problema doctoratului sau plagiat al premierului Victor Ponta, cohortele de traseisti, care au schimbat in vara majoritatea parlamentara s.a.m.d.