Astăzi, 11 cei mai buni promotori ai energiei regenerabile vor fi premiaţi în cadrul Galei „Moldova Eco-Energetică”. Evenimentul este organizat de Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică cu susţinerea proiectului UE-PNUD Moldova „Energie şi Biomasă”. Despre eforturile pe care le-a întreprins Republica Moldova pe parcursul anilor pentru a-şi eficientiza consumul de energie, discutăm în această dimineaţă cu directorul adjunct al Agenţiei pentru Eficienţă energetică din Republica Moldova, dl Călin Negură.
Europa Liberă: Mai întâi de toate, pentru că prilejul discuţiei noastre este Gala „Moldova Eco-Energetică” care va avea loc astăzi, am să vă rog să ne explicaţi prin ce şi-au meritat cei 11 premianţi trofeele?
Călin Negură: „Moldova Eco-Energetică – reprezintă un concurs naţional de premiere a celor mai bune iniţiative în sectorul energiei regenerabile şi a eficienţei energetice. Aceşti 11 premianţi şi-au meritat premiile prin faptul că au fost apreciaţi de un grup de experţi independenţi, drept cei mai buni pe categoriile care le reprezintă.”
Europa Liberă: Despre ce categorii e vorba?
Călin Negură: „Vorbim despre câteva categorii: cel mai bun proiect în energia solară, hidraulică şi geotermală. O altă categorie este cel mai bun proiect în energie din biomasă şi biogaz, cel mai bun proiect în sectorul public, în cel privat, cea mai bună iniţiativă de comunicare, cea mai bună iniţiativă educaţională şi cea mai bună iniţiativă a tinerilor.”
Europa Liberă: Dle Negură, din cîte cunosc, şi am să vă rog să mă corectaţi dacă greşesc, aproape 95% din necesarul energetic al ţării este asigurat din importuri. Ce măsuri ar trebui întreprinse pentru ca această cifră să devină, cum să spun, mai „optimistă”?
Călin Negură: „Pentru a micşora această dependenţă de sursele de import, desigur că trebuie în primul rând să ne eficientizăm consumul, după care să valorificăm la maxim potenţialul de energie regenerabilă autohtonă, cu utilizarea a celor mai performante tehnologii din domeniu. Mă refer la măsurile de conservare a energiei în toate sectoarele economiei naţionale.
De exemplu, sectorul rezidenţial, pe care noi îl numim şi al construcţiilor, are o pondere de până la 45 % din tot consumul de energie, la nivel naţional. În clădiri trebuie să întreprindem toate măsurile posibile de conservare a energiei pentru a micşora la maxim necesarul de energie. În sectorul industrial de asemenea: modificarea, schimbarea, înlocuirea liniilor tehnologice vechi, cu un consum mare de energie cu tehnologii noi, moderne.”
Europa Liberă: Unii ar putea crede că prin programe şi măsuri de eficientizare energetică Republica Moldova ar putea să devină independentă de importuri. Aşa să fie?
Călin Negură: „Doar cu eficientizarea consumului desigur că nu putem deveni independenţi din punct de vedere al importurilor de resurse energietice, însă împreună aceste două elemente: eficientizarea consumului de energie şi cu valorificarea la maxim al potenţialului nostru ne poate duce, teoretic, la o independenţă, dar doar teoretic, pentru că există multe aspecte tehnice care nu ne vor oferi posibilitatea să fim independenţi totalmente, însă să micşorăm această dependenţă la maxim, e posibil.”
Europa Liberă: Dle Negură, dar cum îşi poate eficientiza consumul de energie omul simplu, cetăţeanul care în fiecare lună scoate din buzunar între o mie şi două de lei pentru a achita electricitatea sau energia termică?
Călin Negură: „Factura pentru energia consumată este cea mai mare în perioada rece a anului, atunci când noi suntem nevoiţi să ne încălzim locuinţele. Aici fiecare foarte bine îşi poate da seama unde sunt cele mai mari pierderi. În cazul în care, de exemplu, geamurile sunt vechi şi are loc infiltrarea de aer rece, s-ar putea schimba geamul. Însă această măsură trebuie făcută cu mare atenţie pentru că este important de a achiziţiona un geam calitativ şi, foarte important, de a-l instala corect, pentru a nu cheltui banii şi a avea un rezultat prea mic.
Recent a fost lansat de BERD programul Moreff, la care persoanele private, sectorul rezidenţial poate aplica pentru obţinerea unor credite cu rata dobânzii foarte avantajoase, pentru a realiza aceste măsuri de eficienţă energetică în clădiri.”
Europa Liberă: Din experienţa Dvs, aţi putea să ne spuneţi câtă rezistenţă există printre populaţie în a realiza măsurile pe care le promovaţi. Sunt obişnuiţi să gândească cu 10-15 ani înainte?
Călin Negură: „Rezistenţa e firească, sunt de acord, însă creşterea din ultimii ani a preţurilor la energie ne-a demonstrat că trebuie să investim în economia de energie şi oamenii fac acest lucru. Agenţia pentru Eficienţă Energetică în perioada sa de activitate a înregistat un interese foarte mare atât din partea autorităţilor publice, centrale, locale, cât şi a oamenilor simpli. Noi încercăm să îi ajutăm. Vom elabora ghiduri specializate pentru diferite măsuri simple. Aceste ghiduri vor fi cât mai pe înţelesul oamenilor care nu au studii în domeniul ingineresc, dar desigur ghidul se va adresa şi inginerilor, pentru că nu toţi sunt familiarizaţi cu cele mai moderne tehmologii în domeniu.”