Linkuri accesibilitate

Moldovenii Diasporei: alegători și susținători financiari


La al cincelea Congres al reprezentanților Diasporei la Chișinău
La al cincelea Congres al reprezentanților Diasporei la Chișinău

Victor Lutenco: „a investi în conştiinţa politică şi civică a cetăţenilor noştri de peste hotare este mult mai important decât procesul de participare la votare.”


O discuție cu Victor Lutenco, director al noului Birou pentru relațiile cu Diaspora:

Europa Liberă: Banii care sunt trimişi de către gastarbaiteri acasă sunt un indicator, atunci când despre moldoveni vorbesc că ei sunt buni familişti, dau exemplul acesta că, uite, ei au grijă de cei rămaşi acasă, nu îi lasă de izbelişte. Ar fi comparabil cu acest indicator şi activismul la alegeri al moldovenilor aflaţi în afară? Este şi acesta un indicator, pentru care se merită efortul pe care îl faceţi dumneavoastră împreună cu CEC-ul?

Victor Lutenco: „În primul rând, nu gastarbaiterii, dar cetăţenii Republicii Moldova pentru care avem un sentiment de stimă foarte mare şi „gastarbaiteri” e puţin ofensator. Eu cred că banii care îi expediază ei acasă este un simbol de grijă, dar mai mult sunt apelurile telefonice şi conexiunea care o au ei cu propria familie. Şi pe aceasta trebuie să punem accent. Şi da, nivelul de participare în alegeri, interesul faţă de ţară, care se exprimă, mai ales, prin urmărirea situaţiei politice din ţară, implicare deseori printre mediul asociaţiilor diasporale, dar, mai ales, participarea la vot este un element foarte important.

Şi cu cât mai mult statul Republica Moldova, dar şi guvernul Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală, oricare altă instituţie care activează aici, în interiorul Republicii Moldova, va stimula participarea la vot, în genere, a cetăţenilor noştri de peste hotare, cu atât mai mult noi putem conta pe o apropiere a cetăţenilor noştri de ţară, pe o platformă permanentă de comunicare, pe care putem construi diferite tipuri de colaborări, implicare în proiecte sociale care ţin de copiii sau bătrânii care au rămas aici sau de situaţia socială care este acolo. Şi oricare alte proiecte.

Deci, după mine, a investi în conştiinţa politică, dacă doriţi, dar şi civică a cetăţenilor noştri de peste hotare este mult mai important decât doar procesul de participare la votare. Aceasta înseamnă o frânghie groasă de legătură care uneşte ţara de cetăţeanul nostru.”

Europa Liberă: Cel care asigură interfaţa, care organizează această funie sau, dacă vreţi, un cablu de fibră optică, de fapt, ce face, marketing sau îşi onorează obligaţia de, dacă vreţi, pastor spiritual, sau acesta e un act juridic de prestare a serviciilor? Sau este o ofertă, pe care o daţi dumneavoastră, comercială şi omul este liber să o accepte sau nu?

Victor Lutenco: „Omul totdeauna este liber să accepte, este totdeauna liber în utilizarea drepturilor sale. Şi noi pe aceasta totdeauna vom pune accent. Şi eu cred că din start, atunci când noi anunţam ideea de Birou pentru Relaţiile cu Diaspora şi anunţam inclusiv şi misiunea noastră, puneam accent, în primul rând, pe faptul că vom încerca în activităţile noastre să respectăm dorinţa cetăţeanului. Şi să respectăm alegerea pe care a făcut-o el.

Dacă, la un moment dat, cetăţeanul a decis că el se simte mai bine şi viaţa lui, a lui şi a familiei sale, este mai bună peste hotare, noi vom respecta această decizie şi îi vom acorda acea asistenţă de care el are nevoie peste hotare. Acelaşi principiu îl vom utiliza şi în cazul acesta.

În momentul în care noi suntem în situaţia, de fapt, în care mai mulţi cetăţeni se află peste hotare, noi vom încerca să facem tot posibilul, ca, în concretele circumstanţe alese de cetăţenii noştri, ei să aibă maximum acces şi comoditate de acces la dreptul său de a-şi exercita votul.”
XS
SM
MD
LG