Scriitorul Vitalie Ciobanu notează pentru „Adevărul” că Partidul Comuniştilor se află într-o continuă hemoragie de cadre. După alegerile din noiembrie 2010 partidul avea 43 de deputaţi, acum aceste cifre s-au inversat: 34. Deşi de o rezonanţă politică mai mică, plecarea lui Sergiu Sârbu se poate compara, ca semnificaţie, doar cu spectaculoasa defectare a lui Marian Lupu – cândva persoana nr. 2 în partid. În ultimii trei ani, Sârbu a fost practic interfaţa comunicaţională a PCRM, un luptător tenace în Parlament şi prin diferite instanţe de judecată, de aceea desprinderea sa este o lovitură grea pentru comunişti, chiar dacă aceştia s-au grăbit să-şi ascundă frustrarea prin tot felul de acuzaţii, crede autorul.
Cu vin fiert, țuică de casă, cu porc învârtit la rotisor, colaci proaspeţi și cu focul făcut în sobă. Așa își așteaptă proprietarii pensiunilor din Republica Moldova oaspeții de peste hotare care vin să sărbătoarească aici Crăciunul și Revelionul, scrie cotidianul „Adevărul”. Aceasta însă nu este nici pe departe toată gama de suprize pregătită de patronii de pensiuni. „Artileria grea“, se laudă ei, este în secretul de a implica oaspetele în treburile gospodăreşti. Să nu credeţi că proprietarii localurilor speră în zadar că cineva le va trece pragul. Nici vorbă! Există şi aventurieri care sunt gata să dea o grămadă de bani pentru ca să doarmă pe lejanca moldovenească şi să învârtă sarmale.
„Monopol la farmacii cu miros de corupţie”, este titlul investigaţiei semnate de Svetlana Corobceanu în „Jurnal de Chişinău”. Ziarista scrie că Ministerul Sănătăţii solicită ca toate farmaciile din cadrul Centrelor Medicilor de Familie să fie oferite unui agent economic cu capital majoritar de stat, SA „Sanfarm-prim”, condus de un unchi de ministru. Despre directorul întreprinderii, Ştefan Harea, se ştie că este şi unchiul ministrului Muncii şi al protecţiei familiei, Valentina Buliga, numele de fată al căreia e Harea. Potrivit unor surse, familia Valentinei Buliga ar avea un business legat de afacerea cu medicamente. Solicitat de „Jurnal de Chişinău”, Ştefan Harea a confirmat că este rudă cu ministrul Muncii, dar a negat alte zvonuri.
Postul de televiziune „Publika TV” relatează că şefii companiilor de stat, dar şi ale celor unde Guvernul este acţionar majoritar, vor primi lefuri mai mici. Parlamentul a decis ca remunerarea directorilor să nu depăşească trei salarii medii pe întreprindere. Acestea ar putea creşte, însă, până la cinci salarii medii, cum este în prezent, doar dacă instituţia va înregistra profit. Astfel, directorul „Moldtelecom”, care, în prezent, are un salariu lunar de aproape 50 de mii de lei va primi, de exemplu, cu 20 de mii de lei mai puţin. Iar la „Tutun-CTC”, directorul are un salariu de 170 de mii de lei sau de 21 de ori mai mare decât leafa unui angajat, potrivit Curţii de Conturi. În urma modificărilor, şeful întreprinderii va primi de cinci ori mai puţin.
Ziarul de limba rusa „Moldavskie Vedomosti” observă că de la 1 decembrie, în Republica Moldova au intrat în vigoare modificări menite să îmbunătăţească legislaţia în domeniul expertizei medico-legale. De jure, Parlamentul a aprobat modificări care ar trebui să reducă în mod serios numărul de cazuri pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. De fapt, sunt de părere analiştii, noile regulamente nu au făcut decât să crească influenţa şi puterea funcţionarilor publici şi ignoră cu desăvârşire recomandările CEDO.