Presedintele Traian Băsescu nu a iesit public să facă cunoscut numele premierului desemnat. Aceasta dă masura infrangerii usturatoare pe care a suferit-o, in ciuda faptului ca a facut exact ce trebuie acceptandu-l pe Victor Ponta, arata Marian Dușan, unui dintre bloggerii publicati de „Adevărul”.
Articolul arata ca orice altă decizie a lui Traian Băsescu ar fi declanşat un seism politic și un dezastru pentru economia tarii. Dupa sase batalii castigate cu adversarii sai grupati acum in Uniunea Social-Liberala, presedintele a fost acum invins, si nu doar politic, ci si pe plan economic.
Dupa preluarea puterii de catre USL, moneda nationala s-a intarit, chiar si intentiile investitorilor par sa anunte un dezghet, arata Marian Dușan. Daca aceasta situatie justifica, citam, „resemnarea presedintelui”, ea pune însă toate cartile in mainile guvernarii Ponta.
De acum inainte, „populismele, corupţia şi clientelismul politic nu mai au ce căuta (...).În caz contrar, prăbuşirea actualei puteri va veni mai repede decât îşi pot imagina cei 395 de parlamentari ai USL”.
„Resemnat pe moment, Băsescu îşi linge orgoliul şi neputinţa. Rămâne să vedem însă dacă numirea lui Ponta chiar este ultimul capitol scris în actualul mandat”, arata si Andreea Pora in saptamanul „22”. Articolul, reluat si pe pagina electronica a cotidianului „România liberă”, se intoarce catre asii pe care-i mai detine inca seful statului. Ar fi vorba, in primul rand, de concluziile Comisiei de la Venetia, un organism de la Consiliul Europei format din experti in domeniul constitutional, care a fost sesizat asupra derapajelor de asta vara din România de la principiile statului de drept. Raportul Comisiei de la Venetia atesta fara dubiu ca incercarea USL de suspendare a presedintelui Traian Basescu, precum si referendumul care ar fi trebuit sa o confinteasca, sunt neconstituionale. Acest raport, impreuna cu acordul de coabitare semnat de Victor Ponta cu presedintele Basescu si transmis liderilor europeni, ii lasa inca presedintelui o oarecare marja de manevra. In acelasi spatiu ingust va putea totusi actiona si privind numirea viitorilor procurori generali, se mai arata in comentariul din revista „22”.
Mircea Marian il vede insa pe noul premier Victor Ponta captiv al baronilor locali din Partidul Social Democrat si al celorlalti doi lideri ai USL, Crin Antonescu si Dan Voiculescu. Probă ar fi chiar componența noului cabinet. Editorialul care dezvolta pe aceasta temă a aparut in „Evenimentul zilei”. Principalul competitor al premierului este, în opinia lui Mircea Marian,proaspătul ministru al dezvoltarii si administratiei, Liviu Dragnea. Supranumit ”baronul de Teleorman”, fostul secretar general al PSD este si un apropiat al liderului liberal Crin Antonescu.