Linkuri accesibilitate

Greşeala la vânătoare a fost urmată de o infracţiune mult mai gravă (Adevărul)


Cît de mult s-au schimbat lucrurile în justiţia moldovenească (Ziarul de Gardă)


După trei zile de eschivări, bâlbe şi acuzaţii, am aflat ieri că procurorul general Valeriu Zubco, şi preşedintele Curţii de Apel Ion Pleşca au fost, totuşi, la vânătoarea de mistreţi împreună cu Sorin Paciu, scrie „Adevărul” într-un articol bazat pe concluzia că greşeală la vânătoare soldată cu moartea tânărului a fost urmată de o infracţiune mult mai gravă – tăinuirea şi muşamalizarea cazului în care au fost implicate persoane de rang înalt.

„Mesajul trebuia transmis în aceeaşi zi şi este un motiv suficient pentru a cere demisia procurorului general şi a preşedintelui Curţii de Apel. Au comis o crimă prin tăinuirea unui eveniment ce prezintă interes public. Trebuie să ştim în mâinile cui oferim soarta când mergem la procuratură sau la judecătorie”, este citat Viorel Cibotaru, director de programe la Institutul pentru Politici Publice.

Şi în articolul semnat de lectorul Victor Ciobanu din „Argumentî i Faktî” sună aceliaşi reproşuri. „A fost omorât un om - tatăl, fiul, soțul cuiva. Ce trebuia să facă un procuror general normal într-o țară normală în așa situație? Imediat să-și dea demisia ca să nu prejudicieze ancheta. Iar dacă nu a avut destulă onoare, bărbăție, rușine la urma urmei, atunci aleșii poporului ar trebui s-o facă în locul lui. Să se întrunească într-o ședință a Parlamentului și să-l demisioneze. Și fiecare să-și anunțe votul. Pentru ca poporul să-și cunoască eroii,” notează autorul.

„17 vânători profesionişti, în frunte cu procurorul general, au ucis doi mistreţi şi un om”, persiflează „Ziarul de gardă”. Publicaţia înserează şi o analiză semnată de directorul Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică, bazată pe constatarea că procurorul general a fost deja pedepsit pentru cazul omorului din 23 decembrie, pedeapsa fiind una morală, iar vina ţinând în primul rând de faptul că procurorul cu toate serviciile sale au tăinuit faptul. Astfel, demisia de onoare ar veni ca un final logic al pedepsei pe care o merită, mai scrie Valeriu Vasilică.

Tot reporterii de la „Ziarul de Gardă” notează că după ce Statele Unite ale Americii au investit în Republica Moldova, în 2012, 8 milioane USD pentru reformarea justiţiei, un sondaj al acestei publicaţii care caută să afle cît de mult s-au schimbat lucrurile în justiţia moldovenească arată dezastruos. În opinia fostului ministru de Interne, Ion Costaş, bunăoară, lucrurile nu au evoluat. „Toată lumea, inclusiv partenerii noştri externi, sunt alarmaţi de gradul de creştere a corupţiei în instituţiile de stat din R. Moldova şi noi, după cum nu am avut, aşa şi nu avem niciun dosar de corupţie la nivel înalt scos la mal. Toate rămân în sertarele procuraturii. Pentru şantaj politic şi reglări de conturi la putere. S-au făcut câteva demiteri în justiţie. Dar numai cu o floare, primăvară nu faci”, a menţionat dl Costaş.
XS
SM
MD
LG