Linkuri accesibilitate

Agenda liberală a preşedintelui Obama


Preşedintele Barack Obama, în mijlocul mulţimii din faţa Capitoliului, după inaugurarea oficială în funcţie
Preşedintele Barack Obama, în mijlocul mulţimii din faţa Capitoliului, după inaugurarea oficială în funcţie

Președintele american a spus în discursul inaugural că SUA vor rămâne „ancora” unor alianțe puternice în lume şi vor întări instituțiile de gestionare a crizelor pe glob.


Președintele american Barack Obama care a intrat în istorie cu patru ani în urmă devenind primul lider afro-american al Statelor Unite le-a prezentat americanilor și lumii întregi o agendă pronunțat liberală pentru următorii patru ani – o spun mulți analiști care au urmărit luni discursul președintelui la depunerea jurământului pentru ce-l de-al doilea mandat.

Democratul Barack Obama criticat deseori în primii săi patru ani la Casa Albă că ar fi acceptat prea ușor compromisuri cu rivalii republicani a apărat acum o agendă de centru-stânga care-i asigurase încă prima victorie în 1998, comentează Associated Press, rezumând o părere larg răspândită printre analiștii americani.

În primele secunde ale discursului rostit în fața a sute de mii de oameni la Washington, președintele a lansat un îndemn la unitatea Americii divizate politic.

„De fiecare dată când ne adunăm să inaugurăm un președinte, aducem o dovadă vie a trăiniciei Constituției noastre, ne afirmăm democrația, reamintim că ceea ce ne leagă ca națiune este nu culoarea pielii, convingerile religioase sau originea numelor noastre. Ceea ce ne face deosebiți, ceea ce ne face americani este devotamentul față de idea dintr-o declarație făcută cu peste două secole în urmă: ‘Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali’”.

Chiar dacă a fost întărit de victoria repetată la alegeri și ajutat de o economie pe cale de a se îmbunătăți, Obama are de a face cu o scenă politică divizată: Camera Reprezentanților din Congres crucială pentru adoptarea legilor a rămas dominată de rivalii săi republicani. Va trebui să se înțeleagă cu ei în următoarele luni asupra căilor de reducere a cheltuielilor și mărire a veniturilor bugetare așa ca Statele Unite să-și pună în ordine finanțele publice.

Cu toate acestea, Barack Obama a apărat în discursul său idei nepopulare printre republicani ca aceea de a aloca mai mulți bani programelor sociale pentru cei săraci, bolnavi și bătrâni. A pledat și pentru reforma sistemului de imigrație, controlul asupra armelor de foc și căsătoriile între gay.

În opinia profesorului de istorie Brian Balogh de la Universitatea din Virginia, discursul inaugurat definește mai limpede ca oricând crezul politic și filosofic al lui Obama:

„Mi s-a părut un discurs puternic pentru că președintele a prezentat raționamentul aflat la baza tuturor programelor pe care le propune, iar acest raționament este următorul: ‘America este mai puternică când acționează colectiv’. Numai folosirea cuvântului ‘colectiv’ este periculoasă în istoria americană pentru că duce cu gândul la comunism, socialism sau cel puțin la alt cuvânt urât în politica americană – liberalism”

După părerea lui Balogh împărtășită și Europei Libere, o altă latură a viziunii lui Obama ar fi aceea că o implicare prea mare a Americii în străinătate ar sustrage-o de la problemele ei interne.

„Cred că Barack Obama a continuat una din vechile sale teme predilecte, aceea că ‘trebuie să reconstruim America acasă, înainte de a ne gândi la construirea altor țări străine”.

În ciuda acestei percepții, președintele american a spus în discursul inaugural că Statele Unite nu se retrag: vor rămâne „ancora” unor alianțe puternice în lume, își vor întări instituțiile de gestionare a crizelor pe glob și vor promova mai departe democrația:

„Vom sprijini democrația din Asia până în Africa, din Americi până în Orientul Mijlociu pentru că interesul și conștiința ne cer să acționăm în numele celor care tind spre libertate”.

În mod neașteptat pentru mulți, Barack Obama a relansat la începutul celui de-al doilea mandat al său îndemnul la acțiune împotriva încălzirii globale, o temă care a lipsit din prim-planul dezbaterii politice americane a ultimilor ani.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG