Octavian Grama: „Suntem în zona de sub-epidemie. Tot ce este la moment este tulpina din 2009, populaţia noastră deja are imunitate la ea, este tulpina H3N2 din anii 60, 70, 80 şi este gripa de tip B care se întâlneşte de mulţi ani la noi.”
Europa Liberă: Ca să ne fie foarte clar, totuşi e vorba acum de gripă pandemică sau porcină cum i se mai spune?
Octavian Grama: „Nu porcină, astea-s tot felul de invenţii. Haideţi să nu utilizăm lucrurile astea fiindcă gripa care a avut loc în 2009, aceleaşi tulpini s-au depistat la câţiva oameni. De tot sunt 12. Dintre aceştia 12 există tulpinile A şi B. acum gripa de tip H1N1, atunci a fost pentru prima dată tulpina respectivă, deja trece în gripă sezonieră. Nu se mai numeşte cu denumiri din alea deocheate care s-au spus în 2009. Noi am depăşit faza respectivă şi peste 800 de mii de oameni, adică 25 la sută din populaţie au fost imunizaţi atunci. La moment, în trei sate din raionul Ungheni, unde s-a depistat o persoană care ar fi avut gripa tip AH1N1, medicii din Centrele de Sănătate Publică au făcut carantină nu de aceea că trebuia de făcut. Ei au vrut să se asigure să nu treacă în afara examenului şi altcineva care putea fi în contact cu respectiva persoană. Cazuri grave nu sunt. Noi am luat sub control o persoană care se află într-o stare mai gravă în Spitalul Republican, deoarece persoana respectivă s-a adresat peste două săptămâni. La moment nu este nici o problemă, fiindcă noi suntem într-o situaţie de sub-epidemie.”
Europa Liberă: L-am auzit pe vicedirectorul Centrului Naţional de sănătate publică declarând că nimeni nu poate să spună cu precizie dacă va fi sau nu epidemie. Cât de pregătite sunt autorităţile statului, instituţiile medicale să facă faţă unei astfel de situaţii posibile?
Octavian Grama: „Avem experienţa anilor precedenţi. Nu vom permite. În momentul în care vom depista astfel de bolnavi bineînţeles vor fi izolaţi. Secţiile de boli infecţioase a tuturor spitalelor sunt pregătite pentru a primi tot felul de bolnavi. Pentru orice eventualitate noi pregătim şi alte saloane izolate. Acum în anul 2013 noi avem la Centrul Naţional de Sănătate Publică un laborator bacteriologic. Pentru a depista aceste tulpini nu mai este nevoie să apelăm la marele instituţii, cum ar fi la Londra, Paris sau Moscova, pentru a aştepta rezultate de laborator. Noi deja avem un laborator foarte performant şi acreditat de către OMS. Putem face analize pe loc, la Chişinău. Important este ca lumea să se adreseze la medic în primele trei zile în momentul în care are nişte simptome, cum ar fi: cefalee, adică dureri în gât, sau mialgii - dureri în muşchi, rinoree - când curge nasul. Cum le depistează imediat să se adreseze ca medicul să facă diagnosticul diferenţial. Fiindcă poate să fie o gripă, poate să fie o infecţie respiratorie virală acută, poate să fie o bronhopneumonie, adică pot fi diverse infecţii respiratorii. Trebuie să diferenţiem o gripă de celelalte infecţii. În momentul când medicul de familie face diferenţierea respectivă conform tabloului clinic foarte simplu e să alegi tactica de mai departe. Oamenii trebuie să fie conştienţi pentru că deja am trecut prin experienţe similare, am trecut prin epidemie şi pandemie de gripă. Lumea trebuie să ştie de la lucruri foarte simple spălatul mâinelor, aerisirea încăperilor, prelucrarea umedă a suprafeţelor prin casă, mâncatul la timp, să uite lumea de fumat, de utilizarea abuzivă a alcoolului, întărirea sistemului imunitar. Şi să nu uităm de cel mai simplu: ceapă, usturoi, ceaiuri din zmeură, coacăză, cât mai multe lichide calde, sunt remedii de care lumea uneori uită.”
Europa Liberă: Şi o altă recomandare ar fi, spun specialiştii, ca lumea să se vaccineze. Cine îşi asumă riscul dacă nu se vaccinează medicul, pacientul?
Octavian Grama: „Noi avem vaccinuri obligatorii şi avem vaccin opţional. Este la discreţia omului. Statul este obligat să aibă grijă de grupurile de risc care pot să se îmbolnăvească şi pot transmite infecţia. În această categorie de risc se includ: medicii, vameşii, poliţiştii, gravidele. Compania Naţională de Asigurări în Medicină a procurat în acest an 100 de mii de doze de vaccin antigripal pentru persoanele din grupul de risc. Noi nu avem posibilitate din punct de vedere financiar să vaccinăm împotriva gripei toată populaţia, dar nici nu se recomandă toată populaţia să o vaccinăm. Fiindcă ţara noastră a avut fericirea să fie peste 800 de mii de cetăţeni, adică 25 la sută din populaţie, vaccinaţi în 2010, pe când în alte ţări civilizate, ca Franţa, Germania mult mai puţini au fost vaccinaţi. Dar nu este obligatoriu, cetăţeanul nu poate fi obligat. Sunt vaccinuri obligatorii şi sunt vaccinuri care nu sunt obligatorii. Cele care nu sunt obligatorii ele se găsesc la agenţii economici, ele pot fi procurate şi la indicaţiile medicului de familie sau în cabinetul medicului de familie pot fi făcute vaccinurile.”