În preajma primei runde de negocieri în formatul „5+2” de anul acesta, autorităţile din regiunea transnistreană au atras atenţia instituţiilor internaţionale preocupate de apărarea drepturilor omului. Civil Right Defenders şi Front Line Defenders au emis zilele trecute o declaraţie în care cer autorităţilor din stânga Nistrului să oprească ameninţările împotriva avocaţilor Stepan Popovski şi Vladimir Maimust. Într-un alt caz mai mulţi angajaţi ai Institutului de Politici Publice au fost reţinuţi la Tiraspol şi intervievţaţi de aşa-numita securitate transnistreană. Un interviu la temă cu Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex:
Europa Liberă: Întâi de toate, dle Manole, vi se pare întâmplătoarea reţinerea experţilor de la IPP la Tiraspol, în preajma negocierilor de la Lvov, Ucraina, în formatul „5+2”?
Ion Manole: „În regiunea transnistreană nimic nu se întâmplă din nimic. Putem spune că aceasta a fost o acţiune foarte bine gândită şi planificată, pentru că aceşti tineri, din câte eu cunosc, au mai avut astfel de filmări în regiune, inclusiv în oraşul Tiraspol şi niciodată nu au avut astfel de probleme. Mai mult ca atât, unul dintre cei reţinuţi este localnic, este din regiune, din oraşul Tiraspol, este foarte bine cunoscut autorităţilor sau administraţiei de acolo pentru poziţia sa.
Dacă s-a întâmplat acest lucru, cred că poate avea legătură cu negocierile care vor avea loc la Lvov, dar cred că este şi un mesaj foarte clar, mai ales că acolo a avut vizita unor oficiali ruşi, mă refer la un mesaj prin care regimul de la Tiraspol vrea să demonstreze că el deţine controlul şi că va putea pune anumite piedici sau obstacole în dialogul care toată lumea spera că a luat o evoluţie pozitivă.”
Europa Liberă: Sunt constante aceste provocări? Deja regiunea transnistreană a obişnuit Chişinăul cu tot felul de reţineri înaintea negocierilor?
Ion Manole: „Eu cred că aceasta este o tactică a regimului de la Tiraspol care nu s-a schimbat nici după 2012, când a venit aşa zisul liberal sau democrat Evgheni Şevciuk. Într-adevăr este o practică folosită de regim pentru a schimba accentele sau pentru a distrage atenţia actorilor în cadrul acestor negocieri şi discuţii.”
Europa Liberă: Într-un alt caz, două instituţii internaţionale, Civil Rights Defenders şi Front Line Defenders, au emis zilele trecute o declaraţie în care cer autorităţilor din stânga Nistrului să oprească ameninţările împotriva avocaţilro Stepan Popovski şi Vladimir Maimust. Prin ce, dle Manole, au intrat aceşti avocaţi în atenţia miliţienilor de la Tiraspol?
Ion Manole: „Domnul Maimust a fost agresat inclusiv după ce a publicat nişte apeluri preşedintelui Federaţiei Ruse, dezvăluind anumite situaţii care, probabil, nu au convenit regimului de la Tiraspol, în primul rând, dar şi celui de la Moscova. Aceasta a fost principala îngrijorare asupra căreia s-au sesizat aceste două organizaţii internaţionale.
Dacă ne referim la Stepan Popovski, lui i s-au intentat mai multe dosare, el este hărţuit inclusiv prin instrumentele dacă le putem numi juridice. El are inclusiv un dosar penal la momentul de faţă şi acesta este un motiv serios de îngrijorare pentru cei care încearcă să apere drepturile apărătorilor drepturilor omului.”
Europa Liberă: Dar, în acest caz, cine apără drepturile cetăţenilor din stânga Nistrului, dacă avocaţii care îşi fac onest munca sunt reţinuţi?
Ion Manole: „Acest lucru se întâmplă de foarte mult timp, doar că nu au rămas acolo persoane care apără drepturile locuitorilor. Mai sunt, totuşi, unele cazuri individuale, iată vedem că aceste două au apărut, noi avem informaţii că există şi un al treilea avocat hărţuit, sperăm să obţinem aceste informaţii în cel mai scurt timp. Autorităţile Republicii Moldova ar trebui să se autosesizeze când apar astfel de informaţii. Ele sunt obligate să respecte toate procedurile pentru astfel de situaţii.”
Europa Liberă: În astfel de situaţie, cetăţenilor din regiune nu le rămâne decât să nu-şi dorească nimic...
Ion Manole: „Exact, asta se întâmplă de 20 de ani. Oamenii sunt dezamăgiţi pentru că nu au acces la un mecanism eficient şi legal care le-ar permite să-şi apere drepturile. Nu că în dreapta Nistrului am avea un sistem perfect, pentru că de fiecare dată când vorbim de astfel de situaţii, suntem acuzaţi că nu vedem bârna din ochii noştri, dar totuşi în partea dreaptă avem altfel de instrumente şi altfel de atitudine şi posibilităţi. Ne dorim ca şi locuitorii şi cetăţenii din stânga Nistrului să îşi poată apăra drepturile lor fundamentale.”
Europa Liberă: Acum câteva luni, CEDO a obligat Rusia să achite despăgubiri pe cazul şcolilor cu grafie latină din stânga Nistrului. Şi-a onorat până în prezent Federaţia Rusă obligaţiile?
Ion Manole: „Nu, din păcate Federaţia Rusă tace şi nu răspunde demersurilor avocaţilor, se face că plouă; dimpotrivă, vine la Tiraspol cu un contingent foarte mare de oficiali şi [aceștia] fac declaraţii neprieteneşti la adresa statului Republica Moldova. Dacă tot au bătut acest drum, ar trebui să se intereseze despre drepturile omului, cum se apără în regiune, cum se respectă aceste drepturi.”
Europa Liberă: Dar ce se poate face, dle Manole, pentru a obliga Rusia să achite despăgubirile cerute de CEDO?
Ion Manole: „Ne aşteptam la o astfel de situaţie în care Federaţia Rusă să tergiverseze executarea deciziilor CEDO, în special o astfel de decizie care pune foarte clar accentele pe „i” şi scoate în evidenţă comportamentul Rusiei, dar vreau să asigur petiţionarii şi pe cei care continuă să înveţe în aceste şcoli, că Federaţia Rusă va respecta această decizie mai devreme sau mai târziu. În curând va intra în atenţia Comitetului de miniştri de la Consiliul Europei şi probabil acolo vor fi discutate şi vor fi făcute presiuni asupra Federaţiei Ruse, ca să execute cât mai rapid această decizie. Însă nu ne referim doar la bani, în primul rând este nevoie să asigurăm condiţiile necesare tuturor persoanelor care vor să studieze în limba română în regiune transnistreană.”
Europa Liberă: Dle Manole, miercuri, 6 februarie, la Tiraspol s-a aflat un grup de deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Ruse care au participat la o conferinţă despre arminizarea legislaţiei din regiunea transnistreană cu cea rusească. Cum vedeţi dvs, organizarea acestui eveniment, în condiţiile în care Rusia este mediator la negocierile în formatul „5+2”?
Ion Manole: „În Occident sunt foarte mulţi politicieni care cred că Federaţia Rusă îşi respectă obligaţiunile. De fapt, prin astfel de gesturi Rusia vrea cu tot dinadinsul să-i convingă pe aceşti politicieni din alte ţări că nu mai are nicun drept, în special moral, să rămână în calitatea sa de mediator, de pacificator în Republica Moldova. Evident că Federaţia Rusă demonstrează sfidarea dreptului internaţional şi chiar vreau să amintesc despre acordul de prietenie dintre cele două ţări care stipulează că statele se obligă să nu susţină mişcările separatiste de pe teritoriul celuilalt stat. Deci, Federaţia Rusă s-a obligat oficial, printr-un document bilateral semnat cu Republica Moldova să nu susţină mişcările separatiste.”
Europa Liberă: A propos, tot la Tiraspol, reprezentantul special al ministerului rus de Externe, Serghei Gubarev, a insistat că negocierile ar trebui să se rezume la probleme sociale şi economice, deşi Chişinăul şi Kievul se arată dispuşi să înceapă negocierile pe teme politice. De ce se feresc Moscova şi Tiraspolul de aceste subiecte?
Ion Manole: „Acest lucru încă o dată demonstrează că Federaţia Rusă nu este mediator în cazul de faţă, pentru că un mediator tace, stă într-o parte şi observă ce se întâmplă şi nu permite să se întâmple anumite lucruri urâte. De fapt, Federaţia Rusă este parte a acestui conflict, aceasta este o probă sau încă o dovadă că Federaţia Rusă este pur şi simplu parte a acestui proces şi nu mediator. Rusia nu doreşte discutarea acestor aspecte pentru că acest lucru ar începe procesul de rezolvare a problemei transnistrene, or Rusia nu îşi doreşte rezolvarea acestei probleme.”