Linkuri accesibilitate

Oamenii de cultură îi cer şefului statului să consolideze societatea


Arcadie Suceveanu
Arcadie Suceveanu

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, despre discuţia preşedinţilor uniunilor de creaţie cu preşedintele R. Moldova.

Asociațiile de creație, Academia de Științe și Consiliul Rectorilor au lansat duminică un apel către cetățeni să protesteze împotriva demiterii guvernului Filat. A urmat un grup de intelectuali, între care Mihai Cimpoi, Eugen Doga şi Nicolae Dabija, care a cerut partidelor din AIE să rezolve repede disputa şi să evite alegeri anticipate. După care preşedinţii uniunilor de creaţie s-au întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti. Alla Ceapai a stat de vorbă cu preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu:

Arcadie Suceveanu: „În dimineaţa zilei de azi a avut loc o întrunire a preşedinţilor uniunilor de creaţie din Republica Moldova - Uniunea Scriitorilor, Uniunea Oamenilor de Teatru, Uniunea Artiştilor Plastici, Uniunea Muzicienilor, Uniunea Compozitorilor, Uniunea Cineaştilor şi Uniunea Arhitecţilor - la care s-a discutat problema crizei politice. Această întrunire a redactat o declaraţie a uniunilor de creaţie. În această declaraţie facem apel către Preşedintele Nicolae Timofti să vină azi cu un mesaj televizat, cu un îndemn de solidaritate către naţiune. Am avut în după amiaza acestei zile o întâlnire cu Preşedintele Nicolae Timofti, la care i-am prezentat această declaraţie pe margine căreia am avut o discuţie cu preşedintele Timofti. În cadrul acestei discuţii s-a subliniat faptul că destinul democratic şi vectorul european al Republicii Moldova este ameninţat. Preşedinţii uniunilor de creaţie l-au rugat pe domnul Timofti să intervină în această situaţie extrem de gravă pentru destinul viitor al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Vă referiți în mod special la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului care urmează să fie dezbătută mâine în Legislativ?

Arcadie Suceveanu: „Da, or căderea Guvernului Filat ar însemna schimbarea vectorului geopolitic al Republicii Moldova şi ancorarea pentru decenii a ţării noastre în spaţiul eurasiatic. Demisia Guvernului Filat cu siguranţă va provoca zădărnicirea negocierilor pe marginea semnării unor Acorduri esenţiale cu UE care au ajuns în faza finală. Ne-am exprimat părere că cei care vor vota moţiunea de cenzură, dacă se va întâmpla din nefericire acest lucru, vor repeta actul de trădare din 1999 atunci când se ştie a fost demis Guvernul Sturza aflat pe atunci în preajma unor importante decizii privind integrarea europeană a Republicii Moldova. În felul acesta am avut o discuţie sinceră cu preşedintele Nicolae Timofti. Dânsul şi-a arătat îngrijorarea faţă de ceea ce se întâmplă în societatea noastră şi ne-a asigurat că a făcut şi va încerca în continuare să facă tot posibilul pentru a-i aşeza pe reprezentanţii AIE la masa de dialog.”

Europa Liberă: Domnule Suceveanu, în opinia dvs. ce rol poate juca instituţia prezidenţială în calitatea sa de mediator?

Arcadie Suceveanu: „Instituţia prezidenţială are un rol foarte important ţinând cont de tensiunea şi gravitatea evenimentelor din societate. Preşedinţia este una din puţinele instituţii ale statului care nu şi-a pierdut credibilitatea în faţa poporului, care şi-a păstrat imagine nemaculată. De aceea rolul preşedintelui Timofti este unul extrem de important. Unul din scopurile vizitei noastre la preşedinte acesta a fost – să încercăm să-l convingem pe domnul preşedinte că rolul său este extrem de important şi trebuie să acţioneze cu promptitudine şi în modul cel mai tranşant şi categoric.”
XS
SM
MD
LG