Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a aflat ieri la Kabul pentru convorbiri cu liderul afgan, Hamid Karzai. Subiectul principal pe agenda convorbirilor - retragerea trupelor internaționale din Afganistan până la sfârșitul anului viitor. Într-un interviu în exclusivitate la Radio Azeri, Anders Fogh Rasmussen s-a referit, printre altele, şi la declaraţiile liderului afgan precum că atacurile sinucigaşe din Afganistan ar fi legitime şi binevenite:
Anders Fogh Rasmussen: „Da, desigur, am discutat despre aceste declaraţii şi le condamn cu fermitate. Nimic nu poate justifica atacurile sinucigaşe sau alte acte teroriste. Noi condamnăm terorismul sub toate formele, inclusiv şi declaraţiile de acest fel. Înţeleg foarte bine îngrijorările cetăţenilor şi liderilor politici din Afganistan. De aceea încurajez cu fermitate Pakistanul să joace un rol constructiv în găsirea unor soluţii paşnice.”
Europa Liberă: Cetăţenii din Afganistan aşteaptă din partea NATO şi din partea întregii comunităţi internaţionale o poziţie mai fermă în ceea ce priveşte intervenţiile Pakistanului şi Iranului. De ce până în prezent nu există o astfel de poziţie?
Anders Fogh Rasmussen: „Avem, însă permiteţi-mi să subliniez faptul că acum vorbesc în calitate de reprezentant al NATO. Alianţa Nord Atlantică şi ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă şi Securitate în Afganistan– n.a.) activează în Afganistan în baza unui mandat oferit de Organizaţia Naţiunilor Unite şi acest mandat acoperă doar acest teritoriu, deci nu avem posibilitatea să mergem în afara graniţelor acestui stat. Însă suntem la fel de îngrijoraţi ca şi cetăţenii afgani faţă de activităţile de la graniţa acestor două state. De aceea îndemn liderii şi militarii din Pakistan să combată activ atacurile sinucigaşe şi terorismul în regiunea de frontieră.”
Europa Liberă: Oficiali din Afganistan au cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite şi comunităţii internaţionale să includă pe o listă neagră Agenţia de Securitate din Pakistan. Care ar fi reacţia Dvs. faţă de această cerere?
Anders Fogh Rasmussen: „În primul rând, nu este de datoria NATO să pună pe o listă neagră anumite instituţii sau organizaţii. Aceasta nu este treaba noastră...”
Europa Liberă: E adevărat, nu este mandatul Dvs. să faceţi acest lucru, însă îl puteţi susţine sau, din contra...
Anders Fogh Rasmussen: „Aş răspunde în felul următor: sper ca Pakistanul să joace un rol constructiv, să combată terorismul şi să se asigure că teroriştii nu au sanctuare la graniţa Pakistanului.”
Europa Liberă: Dar acestea oricum există în afara graniţei, iar Pakistanul nu a luat nicio măsură ca să le distrugă.
Anders Fogh Rasmussen: „Sper că toată comunitatea internaţională va trimite Pakistanului un mesaj foarte clar: că avem nevoie de un angajament pozitiv din partea Pakistanului dacă vrem o rezolvare pozitivă a acestei probleme. ”
Europa Liberă: Cu paşi rapizi de apropiem de anul 2014 când trupele internaţionale se vor retrage din Afganistan. Cum veţi supraveghea această misiune ținând cont de politica Iranului şi Pakistanului din ultima perioadă?
Anders Fogh Rasmussen: „Cred că organizaţiile internaţionale, incluzând NATO şi ISAF au trimis un mesaj foarte clar nu doar comunităţii afgane, ci şi întregii regiuni, că nu vom pleca pur şi simplu...”
Europa Liberă: Da, dar în acelaşi timp în ciuda prezenţei militare din Afganistan sunt trimişi terorişti în ţară care atacă oamenii...
Anders Fogh Rasmussen: „Da, însă cred că aceştia vor realiza că atunci când vom retrage misiunea ISAF vom lăsa în spate o foarte puternică forţă afgană de securitate şi anume 352 de mii de soldaţi bine antrenaţi şi eu cred că ei vor putea oferi securitatea necesară. Deci, dacă duşmanii Afganistanului abia aşteaptă să plecăm crezând că vor avea de a face cu o forţă locală mai slabă, atunci sunt pe o cale greşită, pentru că se vor confrunta cu o forţă afgană de securitate foarte puternică.”
Europa Liberă: Din câte cunosc sunt mai multe discuţii în contradictoriu între liderii afgani şi NATO privind bazele militare din ţară. Aţi abordat şi acest aspect cu preşedintele Hamid Karzai?
Anders Fogh Rasmussen: „Da, am discutat acest aspect şi, de fapt, deja am predat anumite resurse militare autorităţilor afgane şi cred că altele vor fi oferite în continuare. De asemenea, avem un dialog foarte apropiat cu autorităţile afgane, pentru că vrem să ne asigurăm că aceste resurse vor fi utilizate raţional şi efectiv. Trebuie să ne asigurăm că forţele de securitate afgane pot să administreze bazele militare lăsate.”
Europa Liberă: Dar vor fi capabili să întreţină şi să gestioneze aceste resurse militare?
Anders Fogh Rasmussen: „Nu pe toate, pentru că din punct de vedere tehnic acest lucru este foarte solicitant, şi desigur poate fi o problemă dacă forţele afgane de securitate vor trebui să-şi cheltuiască resursele pentru a proteja şi păzi aceste baze militare în loc să ofere securitate cetăţenilor afgani, de aceea vom ţine cont de acest aspect atunci când vom preda resursele militare autorităţilor afgane.”