Linkuri accesibilitate

Campania naţională pentru egalitatea de gen şi promovarea femeilor în funcții de conducere


Interviu cu Natia Cherkezishvili, manageră de program la Entitatea ONU din Moldova pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor.

Organizaţia Naţiunilor Unite a demarat în Moldova la 4 martie o campanie națională de o săptămână pentru egalitatea de gen şi promovarea femeilor în funcții de conducere. În cadrul acestei campanii stereotip de început de primăvară vor avea loc o serie de evenimente și lansate felurite inițiative. La Soroca, de exemplu, va fi deschis un Birou Comun de Informaţii şi Servicii pentru a îmbunătăţi accesul la informaţii ce ţin de piaţa forţei de muncă, protecţie socială şi antreprenoriat. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu Natia Cherkezishvili, manageră de program la Entitatea ONU din Moldova pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct

Natia Cherkezishvili: „Am observat că violenţa ca fenomen stă în calea femeii pentru a avansa, atât politic cât şi economic. De aceea, pentru a lupta cu acest fenomen, luptăm în ambele direcţii: şi în abilitarea economică a femeii, şi, paralel, în avansarea femeii în viaţa politică, participarea ei politică. Credem că dacă femeia este avansată economic, dacă femeia va participa mai activ în politică este mai puţin probabil că va deveni victima unei violenţe şi ea va putea utiliza tot potenţialul pe care îl are şi toate capacităţile pe care le are.”

Europa Liberă: Femeile formează mai mult de jumătate din populaţie, cu toate acestea ele au o prezenţă minoritară în structurile de conducere, acolo unde trebuie să îşi asume responsabilitate pentru luarea deciziilor. În opinia dumneavoastră, cum se explică acest lucru?

Natia Cherkezishvili
Natia Cherkezishvili
Natia Cherkezishvili: „Da, într-adevăr în Republica Moldova femeile reprezintă în jur de 52 de procente din populaţie şi într-adevăr reprezentarea lor la nivel de parlament este de doar 19 procente şi avem doar două femei ministre. Vedem că în primul rând această problemă trebuie să fie abordată la nivel legal, de politici, şi după câte cunoaşteţi, Guvernul Republicii Moldova are un angajament specific prin Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, prin care a fixat ca reprezentarea femeilor să fie, până în 2015, în jur de 30 de procente la nivel de parlament. De asemenea, noi am observat că femeile devin mai puţin active, atât în viaţa politică cât şi în viaţa socială după căsătorie şi atunci trebuie să privim şi spre problema de redistribuire a sarcinilor în familie. În Republica Moldova doar în jur de trei procente din bărbaţi iau concediul de îngrijire pentru copil. Trebuie să lucrăm mai mult în direcţia aceasta ca să putem da femeilor oportunitatea de a utiliza toate cunoştinţele şi capacităţile pe care le au ca să participe mai mult în viaţa socială.”

Europa Liberă: Unul din obiectivele campaniei este lupta împotriva violenţei. Intenţionaţi să motivaţi femeile să lupte pentru drepturile lor? Cum ar putea să facă acest lucru? Lipsa de informaţie în comunităţi ar fi o piedică?

Natia Cherkezishvili: „Într-adevăr, lipsa de informaţie este una dintre problemele cele mai mari pentru avansarea femeilor în societate. Tocmai din această cauză, la nivel de raion, am deschis birouri comune de informaţii şi servicii, care în prezent funcţionează în 16 raioane ale ţării şi aceste birouri reprezintă un ghişeu unic unde femeia poate veni şi se adresa la prestatorii de servicii din diferite domenii - prin informare şi consultaţii, să înţeleagă care sunt drepturile ei şi, într-adevăr, îndată ce femeia este mai informată despre drepturile pe care le are ea poate mai uşor să le exercite şi să avanseze.”

Europa Liberă: Sunt studii care arată că femeia este discreditată mai frecvent atunci când merge să se angajeze sau când activează într-un colectiv de bărbaţi. Cum ar putea fi schimbate în acest sens lucrurile?

Natia Cherkezishvili: „În primul rând, este foarte important să creştem nivelul de conştientizare. În al doilea rând, vorbim şi despre politici, şi despre cadrul normativ în ceea ce ţine de egalitatea de gen şi anume vorbim despre o implementare eficientă a acestui cadru, pentru că, în prezent, cadrul există, dar din păcate implementarea lui, câteodată, nu este de ajuns ca să asigure acest mediu favorabil pentru prevenirea discriminării femeii, inclusiv pe piaţa muncii. De asemenea, am vrea să menţionăm că în cadrul Naţiunilor Unite, în cadrul UN Women, noi credem ferm că bărbaţii trebuie să fie implicaţi foarte activ în această problemă şi anume bărbaţii ar trebui să fie ambasadorii egalităţii de gen, anti-discriminării. Bărbaţii ar trebui să fie acei care să ridice acest grad de conştientizare al celorlalţi despre participarea femeii, atât în politică cât şi despre acest fenomen al violenţei împotriva femeilor.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG