Linkuri accesibilitate

Bogdan Borusewicz: O prelungită criză politică va îndepărta Moldova de UE


Bogdan Borusewicz întâmpinat de Marian Lupu pe aeroportul din Chişinău
Bogdan Borusewicz întâmpinat de Marian Lupu pe aeroportul din Chişinău

Preşedintele Senatului de la Varşovia în vizită la Chişinău

La Chişinău se află o delegaţie a parlamentului polonez, iar preşedintele ei, mareşalul Bogdan Borusewicz, a avut întrevederi şi cu preşedintele parlamentului de la Chişinău, şi cu preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti. Ca şi ministrul de externe al Poloniei, care a vizitat şi el recent capitala Moldovei, şi preşedintele Seimului de la Varşovia a avut un mesaj clar: o prelungită criză politică în Moldova va aduce numai ponoase şi va îndepărta Moldova de Uniunea Europeană, într-un moment esenţial. Valentina Ursu relatează:

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană ar putea fi împiedicată, dacă se va ajunge la alegeri anticipate. De această părere este mareşalul Senatului de la Varşovia, Bogdan Borusewicz, care se află într-o vizită de două zile la Chişinău, cu prilejul deschiderii reuniunii Adunării Parlamentare Moldova-Polonia.

Bogdan Borusewicz: „Polonia doreşte foarte mult ca negocierile acestor acorduri să se mişte, iar Acordul de Asociere să fie, cel puţin, parafat la summit-ul de la Vilnius. De asemenea ambele camere ale Parlamentului polonez, Seimul şi Senatul sprijină Republica Moldova în drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană.”

Preşedintele Parlamentului Marian Lupu şi premierul Vlad Filat i-au spus oaspetelui polonez că autorităţile de la Chişinău au un obiectiv clar şi anume să ducă la bun sfârşit toate negocierile ce ţin de integrarea Moldovei în Uniunea Europeană.

Marian Lupu: „Noi apreciem foarte înalt sprijinul acord de către Polonia, în procesul de negociere a Acordului de Asociere şi ca parte componentă a Acordului de Liber Schimb, cât şi deplina susţinere din partea Poloniei pentru liberalizarea regimului de vize. Am convenit că acest sprijin va fi acordat pentru finalizarea procesului de negocieri, parafarea acestui Acord şi ulterior, anul viitor, semnarea Acordului, de o importanţă deosebită atât politică, cât şi practică.”

Partenerii europeni au vrut sa facă din Republica Moldova o istorie de succes în cadrul Parteneriatului Estic. L-am întrebat pe fostul premier Ion Sturza ce rol ar putea juca factorul extern, în depăşirea crizei politice care se perpetuează de ceva timp la Chişinău.

Ion Sturza: „Ei au depus multe eforturi, şi-au pus la bătaie reputaţia lor profesională şi politică. Şi acum ar fi un mare păcat pentru ei ca aceste lucruri să fie spulberate de criza politică de la Chişinău. De aceea eu cred că vor fi şi sunt presiuni din exterior, ca la Chişinău să se stabilizeze situaţia politică, să fie cât mai rapid posibil instaurat un guvern care să-şi confirme adeziunea faţă de ceea ce au făcut guvernele anterioare.”

Presa de la Chişinău a tirajat astăzi mesajul semnat de către Comisarul european pentru Extindere şi Politică europeană de vecinătate, Ştefan Füle. Citez: „Liderii de la Chişinău trebuie să renunţe la emoţii şi să pună pe primul loc interesul naţional, pentru a nu pierde ceea ce au realizat”. Aceasta a scris demnitarul european Ştefan Füle pe contul său de Twitter. Preşedintele Asociaţiei pentru Politică externă de la Chişinău, Vasile Nedelciuc ne ajută să înţelegem mai bine sensul acestui mesaj scris de Ştefan Füle.

Vasile Nedelciuc: „Ştefan Füle este unul din cei mai mari sprijinitori ai Republicii Moldova pe cursul său europeană. Fiind mai aproape de Moldova decât alţi occidentali, Ştefan Füle înţelege foarte bine ce se produce aici în regiune. Şi este conştient, ştie mult mai multe decât ştim noi despre planurile Uniunii Europene. Mesajul lui trebuie tradus în felul următor: „Nu vă faceţi de cap, e ultima voastră şansă reală de a obţine ceea ce v-aţi propus, urgent alegeţi un prim-ministru şi un guvern şi continuaţi să implementaţi programul Alianţei pentru Integrarea Europeană, realizaţi obiectivele pe care vi le-aţi propus pentru acest an şi noi, în toamnă, la Vilnius, ne vom ţine de cuvânt”. Cam acesta e probabil mesajul lui Ştefan Füle şi ar trebui să fii nebun să nu asculţi de ceea ce te îndeamnă el să faci.”

Între timp, preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu, efectuează o vizită de lucru de 3 zile la Bruxelles. Tot în capitala Belgiei se află şi şeful diplomaţiei moldoveneşti, Iurie Leancă, care a participat astăzi la cea de-a şaptea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Demnitarii europeni au menţionat că cursul pro-reformă al autorităţilor de la Chişinău va permite UE să ateste acest progres în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie curent.
XS
SM
MD
LG