Igor Boţan: „Criza guvernamentală a pus în evidenţă un şir de probleme legate de politizarea instituţiilor publice. În acelaşi timp, lucruri pozitive s-au remarcat încă înainte de izbucnirea acestei crize. În luna noiembrie a fost votată o lege referitoare la secretarii de stat, care ar fi trebuit să detensioneze problema legată de numirea viceminiştrilor în actualul guvern. Este adevărat că ar fi trebuit să aşteptăm să vedem cum se implementează prevederile acestei legii. După ce s-a produs conflictul, după ce a fost demis procurorul general, am văzut un alt lucru care nu poate fi apreciat decât pozitiv. Domnul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a venit cu o iniţiativă pe cont propriu. A semnat o dispoziţie care prevede procedura de identificare a candidaturii care să fie propusă pentru funcţia de procuror general.”
Europa Liberă: Adică oponenţii, în această discuţie, ar putea găsi un punct din care să pornească negocierile realiste?
Igor Boţan: „Eu cred că există aceste puncte comune şi trebuie să pornească în mod normal de la anexa din 16 decembrie 2011, anexa la acordul Alianţei care prevede în mod expres depolitizarea anumitor instituţii. Problema este că în această confruntare dintre componentele Alianţei s-a mers prea departe, s-au depăşit anumite linii roşii şi acum liderii Alianţei nu pot reveni la status quo ante, dacă putem spune aşa. Adică nu-şi pot ierta loviturile pe care le-au primit în mod reciproc. Aceasta este problema principală.”
Europa Liberă: Uneori sub centură.
Igor Boţan: „Uneori sub centură, este adevărat. S-a ajuns la etapa vendetei, apoi a legii talionului. Deşi suntem în secolul 21, când există proceduri şi tehnici de depăşire a conflictelor, elegante şi utilizate în Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Depolitizarea o vor toţi sau nu?
Igor Boţan: „Am dubii că o vor toţi. Şi cred că nu e vorba doar de dacă vor sau dacă nu vor. Este vorba despre înţelegerea actului guvernării. De exemplu, liderul Partidului Liberal insistă asupra acestei politizări şi consideră că doar domnia sa are dreptul moral de a selecta anumite cadre pentru funcţiile de conducere, astfel încât domnia sa să poarte responsabilitatea personală pentru cadrele pe care le înaintează. Am văzut care este efectul acestei abordări. Şi, probabil, domnul Ghimpu poate fi convins, dacă încercăm de o manieră calmă să explicăm că este greşită această abordare.”
Europa Liberă: Dar domnul Ghimpu este cel mai inofensiv în această formulă. Îi revin nişte instituţii care nu au mijloacele contondente la îndemână. Cât priveşte Procuratura, Centrul Anticorupţie, Centrul de Integritate, acestea, probabil, sunt pârghiile pe care politicienii nu ar vrea să le lase din mâini.
Igor Boţan: „Este adevărat. Dar să nu uităm că, potrivit acestui acord de constituire a Alianţei, SIS-ul i-a revenit domnului Ghimpu. Şi am asistat la evenimente foarte interesante, care demonstrează cum funcţionează această abordare a pârghiilor, în cazul Partidului Liberal. Dar cred că domnul Ghimpu nu trebuie ostracizat. Eu cred că e posibil ca, prin discuţii publice, cu implicarea şi cu participarea domnului Ghimpu, să arătăm care sunt defectele acestei abordări. De exemplu, atunci când a avut loc cazul de la Pădurea Domnească domnul Ghimpu insista că domnul Ion Lupu, care a fost propus de Partidul Liberal, trebuia să-i comunice, mai întâi de toate, domniei sale şi noi ne întrebăm pentru ce. Domnul Ion Lupu trebuia să acţioneze potrivit instrucţiilor legilor, hotărârilor de guvern şi aşa mai departe.”
Europa Liberă: Dar aceasta e cutuma politică care rezultă tocmai din acordul de constituire a Alianţei.
Igor Boţan: „Exact. Şi tocmai astfel de cutume trebuie cumva depăşite, trebuie să le facem caduce, ca ele să nu poată fi utilizate. Am văzut, în cazul Partidului Liberal, că această abordare are efectul bumerangului. A lovit foarte dureros şi în Partidul Liberal, şi în Partidul Democrat, ambele partide fiind acuzate că ar fi muşamalizat acest caz.”
Europa Liberă: În concluzie, din scandalul acesta societatea ar putea ieşi cu un profit minim, să se întrebe pe ce temeiuri este aşezat statul: pe cutume politice, pe relaţii personalizate sau într-adevăr se poate reveni la principii şi valori.
Igor Boţan: „Sunt de acord cu dumneavoastră şi am menţionat că astfel de evenimente deja se întâmplă. Numai că, aşa cum spuneam, liderii au trecut peste liniile roşii şi deja este mult prea târziu ca să poată găsi un numitor comun.”
Europa Liberă: Cine i-ar putea convinge că alegerile anticipate ar fi mai costisitoare decât trecerea peste aceste ambiţii?
Igor Boţan: „Părerea mea este că ei înţeleg acest lucru, înţeleg. Şi domnul Ghimpu spunea deschis: alegeri anticipate înseamnă că Partidul Comuniştilor coseşte cu coasa ruginită întreaga Alianţă. Deci ei înţeleg perfect acest lucru. Şi nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii.”
Europa Liberă: Dar domnul Ghimpu declară chiar că este gata să se retragă din politică, numai să nu-l voteze pe Filat. Chiar este gata să plătească acest preţ?
Igor Boţan: „Eu cred că domnul Ghimpu înţelege că revenirea domnului Filat ar însemna o înfrângere atât pentru Partidul Liberal, cât şi pentru Partidul Democrat. Oricine s-ar întreba: „De ce l-aţi dat jos, pentru a-l reinstaura în aceeaşi funcţie?” Deci a fost o greşeală politică. Cred că domnul Ghimpu şi domnul Marian Lupu se tem că vor trebui ei să achite poliţele pentru acest act.”
Europa Liberă: Dar comuniştii majoritari în Parlament oare nu i-or trimite, la fel, în neant?
Igor Boţan: „Cred că este foarte probabil să se întâmple exact aşa cum spuneţi dumneavoastră. Dar de aceea şi subliniam că s-a păşit peste anumite linii roşii, după care soluţii bune nu există.”
Europa Liberă: Deci pericolul plecării de pe scena politică nu-i sperie, nu-i determină să-l accepte pe Filat?
Igor Boţan: „Eu cred că ei totuşi au speranţe că ar putea, în eventuale alegeri anticipate, să obţină un rezultat bun. Iar noi, cetăţenii, ne întrebăm: de ce e nevoie de alegeri anticipate, pentru a spera la o Alianţă pentru Integrare Europeană-3? Este absurdă o Alianţă pentru Integrare Europeană-3 după alegeri anticipate. Aceasta este percepţia, probabil, majorităţii cetăţenilor. Cel puţin, acest lucru poate fi desprins din sondajele de opinie.”