Linkuri accesibilitate

Programul „Femei în Afaceri” la ora bilanţului


Programul BERD are un buget de peste 1 milion de euro şi îşi propune să ajute peste o 100 de companii din R. Moldova, conduse de femei.


Acum un an, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a lansat în Republica Moldova un program destinat femeilor care au o afacere sau planifică să deschidă una. Programul, finanţat de guvernul Suediei, oferă granturi pentru servicii de consultanţă în dezvoltarea afacerii sau identificarea şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă compania. Cu detalii despre bilanţul primului an de program, vine Diana Răileanu:

În 2011, Elena Păduraru şi-a realizat visul după ce s-a lansat în afaceri cu o companie care importă ciocolată din România. În scurt timp însă a înţeles că pentru dezvoltarea afacerii cunoştinţele acumulate de-a lungul anilor nu-i sunt de-ajuns şi că ar avea nevoie de consultanţă pentru gestionarea companiei. Iată de ce a apelat la consultanţii Programului BAS „Femeile în afaceri” al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare:

„Prin intermediul acestui proiect am implementat un program destul de complicat care gestionează, practic, întreprinderea noastră şi activitatea, începând cu operaţiunea de import şi livrarea la clientul final. Noi nu avem nevoie de mişcări foarte multe, de cheltuieli mari pentru hârtie, transport, persoane în plus, care necesită cheltuieli, bineînţeles. Lucrul nostru este cu mult mai simplificat acum decât a fost de la bun început. Consultanţa lor ne-a ajutat să scurtăm în timp ceea ce am fi făcut în vreo zece ani, până întreprinderea se dezvolta.”

Programul de care a beneficiat Elena Păduraru, lansat anul trecut de BERD Moldova, a fost gândit să încurajeze femeile moldovene care gestionează afaceri să-şi rezolve problemele de management. Potrivit Veronicăi Arpintin, manager naţional al proiectului, până în prezent peste 35 de companii au beneficiat de asistenţa programului „Femei în afaceri” – în sumă de 200 de mii de euro:

Veronica Arpintin
Veronica Arpintin
„Însuşi servicii de consultanţă programul BAS nu oferă. Când compania are nevoie de o pagină web sau de un brand book, compania se adresează la o altă companie de pe piaţa locală pentru a implementa acest proiect. Rolul BAS este de a co-finanţa, de a ajuta femeia să procure servicii calitative. Noi toţi înţelegem că poţi să cumperi o pagină web cu 500 de dolari şi cu 5 mii de dolari. Cu asistenţa programului BAS companiile îşi permit un produs mai bun şi mai calitativ în comparaţie cu ceea ce şi-ar putea permite cu propriile resurse.”

De ce a fost nevoie de un program care să ofere sprijin femeilor din Republica Moldova, implicate în afaceri, am insistat să aflu de la Stela Melnic, reprezentanta echipei BERD de susţinere a Micului Bussines:

„Chiar am făcut un studiu în Moldova despre motivarea femeilor de a începe o afacere şi am văzut că, de fapt, pentru ele este foarte important ca ele să fie apreciate pentru ceea ce fac. Dacă creează noi locuri de muncă, pentru ele este important ca administraţiile locale să aprecieze acest lucru. Probabil, pentru bărbaţi acest lucru este mai puţin important. Ele vor să fie apreciate, ele vor să contribuie la dezvoltare, dar când fac primul pas pentru ele destul de greu. Au nevoie de încurajare şi chiar dacă femeile sunt foarte bine educate la noi, lor oricum le pare că mai au nevoie de cunoştinţe. Cred că aceste două elemente le diferenţiază de bărbaţi.”

Programul „Femei în afaceri” are un buget de peste 1 milion de euro şi îşi propune să ajute peste o sută de companii din Republica Moldova, conduse de femei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG