Linkuri accesibilitate

Turcia: spre o limitare a adopțiilor internaționale


Campanie propagandistică homofobă în Turcia în jurul adoptării unui copil de către un cuplu de lesbiene din Olanda.


Rusia nu este singura putere regională angajată într-o campanie cu accente patriotice de limitare a adopțiilor străine. Chiar dacă pe o scară ceva mai redusă, același lucru pare să se întâmple în Turcia, care a intrat din această cauză într-o dispută cu Olanda. Detalii, de la Mircea Țicudean.

Premierul Turciei Tayyip Erdogan a făcut ieri o vizită în Olanda, urmând să discute mai ales cooperarea economică și politică. Un subiect mult mai captivant pe agendă, cel puțin pentru opinia publică din cele două țări, a fost însă soarta unui copil înfiat din Turcia de două lesbiene olandeze.

Femeile din Haga l-au adoptat pe Yunus, care este cetățean olandez, când avea numai patru luni, iar acum mama lui biologică din Turcia, ajutată puternic de o parte a presei turcești și de Ankara, spune că îl vrea înapoi.
În campania de presă din Turcia, țară în care homofobia este încă larg răspândită, joacă un rol important și orientarea sexuală a olandezelor, dar mai ales patriotismul: „De ce trebuie să ne înfieze străinii orfanii?”, se întreabă mulți turci într-o țară tot mai prosperă și cu ambiții tot mai mari pe scena globală.

Campania din Turcia a ajuns și în Olanda, unde trăiește o mare comunitate de imigranți turci, iar AFP scrie că mamele lui Yunus s-au ascuns, de teama violențelor și abuzurilor verbale. O nouă demonstrație împotriva sistemului de adopții olandez, organizată de etnicii turci, ar urma să aibă loc chiar astăzi în orașul Lelystad la nord de Amsterdam.

În așteptarea vizitei premierului Erdogan, ministrul de externe al Olandei, Fans Timmermans, a spus că guvernul său va explica delegației de la Ankara că în Olanda se ia în considerare în vederea adopției în primul rând interesul copilului și că creșterea copiilor de origine turcă în Olanda cade sub incidența legislației olandeze. Iar vicepremierul olandez Lodewijk Asscher a spus că amestecul oricărei puteri străine într-o problemă olandeză, sub pretexte religioase sau de orientare sexuală, este absolut inacceptabilă.

Olanda a fost prima țară din lume care a adoptat egalitatea conjugală, inclusiv dreptul la adopție.
AFP scrie că în ciuda tonului bătăios al presei turcești în subiectul înfierii lui Yunus, autoritățile de la Ankara par interesate să calmeze spiritele. Programul vizitei premierului Erdogan în Olanda urma să cuprindă și un discurs la o universitate islamică, dar el a fost anulat, probabil ca să nu dea prilejul vreunei noi manifestări de stradă furioase. Erdogan a ales în schimb să viziteze parcul floral de la Keukenhof.

Chiar și mama biologică a lui Yunus a părut în ultimele zile mai dornică de împăcare, spunând miercuri într-un interviu că nu a avut în nici un caz intenția să critice sexualitatea mamelor adoptive.

Iar un ziar olandez a scris că în vreme ce o parte din presa turcă tună și fulgeră în registru patriotic și homofob, pe rețelele sociale mulți turci opinează că lui Yunus îi e cu siguranță mai bine în Olanda, și că în Turcia șansele să ajungă copil al străzii ar fi fost mult mai mari.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG