Linkuri accesibilitate

ULTIMA ORĂ: reacții la incidentul de vineri noaptea de la Varnița


Eugen Carpov: „Incidentul se înscrie într-un şir de astfel de acţiuni care tensionează situaţia şi creează probleme pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.”Vice premierul pentru reintegrare Eugen Carpov a avertizat autorităţile de la Tiraspol şi „din alte capitale” să nu încerce să profite de actuala situaţie politică de la Chişinău pentru a „întreprinde acţiuni ilegale, unilaterale…pentru că consecinţele vor fi suportate tot de ei”.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Eugen Carpov a spus că incidentul de vineri noaptea de la Varniţa, unde autorităţile transnistrene au instalat, unilateral, două posturi de control, se înscrie într-un şir de astfel de acţiuni care tensionează situaţia şi creează probleme pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Carpov a subliniat că situaţia de la Varniţa a fost detensionată cu ajutorul localnicilor, al autorităţilor de la Chişinău şi al partenerilor internaţionali. În acelaşi context însă a remarcat faptul că observatorii militari din partea „tuturor participanţilor în Comisia Unificată de Control” nu au reacţionat prompt, prezentându-se la faţa locului: „…s-au deplasat membrii Comisie Unificate de Control de la Chişinău, au fost şi reprezentanţii din partea ucrainenilor dar spre regret, alţii nu s-au deplasat…”

Soluţionarea cât mai rapidă a conflictului transnistrean este în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului dar din păcate politicienii „nu numai din Moldova si Transnistria” folosesc acest conflict pentru a atinge alte scopuri, care nu au nimic în comun cu interesele cetăţenilor - a declarat între altele Kálmán Mizsei, fostul reprezentant al Uniunii Europene la Chişinău, într-un interviu cu Europa Liberă.

Retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova este desigur de dorit, a continuat Mizsei, dar realist vorbind asta nu se va întâmpla decât ca urmare a negocierilor dintre „ruşi, europeni şi americani”.

Transnistria nu va atrage investiţii atâta timp cât nu are un statut clar, aşa că pentru economia locală, un acord final, este de importanţă crucială - crede Kálmán Mizsei.

Cât priveşte Moldova, impactul conflictului transnistrean asupra economiei nu este atât de mare. Mai importantă este actuala criză politică, este de părere Mizsei, pentru că prioritatea momentului este încheierea celor trei acorduri cu Uniunea Europeană, de asociere, de liber schimb şi de liberalizare a regimului de vize.

Interviurile acordate Europei Libere de Eugen Carpov și Kálmán Mizsei vor putea fi citite în scurt timp pe acest site!

Vezi comentarii (3)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG