Linkuri accesibilitate

Tiraspolul profită de criza profundă politică


Igor Boțan: „prioritatea pentru Chişinău este nu admită ca Transnistria să încerce să câştige poziţii noi.”

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile transnistrene au încercat să instaleze fără acordul Chișinăului sau al OSCE patru posturi de control lângă satul Varnița, stârnind protestele localnicilor și avertismente din partea celor implicați în rezolvarea conflictului transnistrean. Incidentul care continuă să fie discutat la Chișinău este și subiectul comentariului săptămânal la Europa Liberă al analistului Igor Boțan.

Igor Boţan: „Incidentul de la Varniţa ne arată, o dată în plus, că autorităţile din Transnistria beneficiază de starea de haos de la Chişinău pentru a încerca să convertească statusul quo existent în ceva util pentru Transnistria.

Atunci când formatul de negocieri a fost extins până la „5+2” – după semnarea de către Republica Moldova a Planului de Acţiuni cu Uniunea Europeană – au existat trei factori importanţi. Primul ţinea de europenizarea Republicii Moldova, care trebuia să ademenească Transnistria. Acum vedem că procesul de europenizare s-a împotmolit. Republica Moldova, după povestea de succes, a nimerit într-o criză profundă şi numai europenizare nu putem numi ceea ce se întâmplă în eşaloanele puterii de stat din Republica Moldova.

Al doilea lucru foarte important ţine de reluarea negocierilor propriu-zise, în noiembrie 2011, şi stabilirea foii de parcurs care a fost agreată în aprilie anul trecut şi care prevede trei paliere. În procesul de consolidare a încrederii, Transnistria merge până la cel de al doilea palier, adică relaţii umanitare şi economice, însă nu vrea să se atingă de cel de al treilea legat de statutul juridic al Transnistriei.

Pentru a avea temei să nu se atingă de cel de al treilea palier, transnistrenii provoacă incidente, precum cel de la Varniţa, pentru a spune că nu există niciun fel de încredere între părţile implicate în conflict. De aceea nu se poate vorbi despre cel de al treilea palier, în lipsa încrederii.”

Europa Liberă: Tiraspolul invocă un motiv substanţial, din punctul lor de vedere, vor să zădărnicească contrabanda cu spirt.

Igor Boţan: „Exact. Şi cred că acest mesaj este unul, hai să zicem aşa, sarcastic, ţinând cont de faptul că guvernul a picat în Republica Moldova, în urma unei moţiuni de cenzură, în care se invocă corupţia, contrabanda şi aşa mai departe. Cred că este mai degrabă un mesaj sarcastic la adresa Chişinăului, pentru a pune în evidenţă că ceea ce discutaţi voi la Chişinău, noi chiar resimţim aici, în Transnistria.”

Europa Liberă: Şi dacă localnicii nu erau să intervină, cine, de fapt, trebuie să zădărnicească aceste încetăţeniri ale posturilor de control în Zona de Securitate?

Igor Boţan: „Eu cred că, dacă nu interveneau localnicii, atunci la negocierile în format „5+2” – în loc să se insiste pe trecerea la discutarea problemei statutului Transnistriei – s-ar reveni la discutarea situaţiei din Zona de Securitate, de amplasare a acestor posturi vamale suplimentare. Lucrurile iar ar fi intrat într-un cerc vicios. Şi vorbeam de cel de al treilea moment foarte important în procesul de reglementare transnistreană.

Exista abordarea ruso-germană, procesul de la Messeberg, care a eşuat după ce la Chişinău, în special, s-a vorbit că autorităţile moldovene nu renunţă la Legea din 2005. Deci nu există niciun fel de idei inovatoare care ar scoate procesul reglementării transnistrene pe un nivel nou care i-ar da şi un suflu nou.”

Europa Liberă: Procesul de la Messeberg însemna participarea Rusiei la reconfigurarea securităţii europene, ceea ce se decide nu la Chişinău, ci la nivelele europene.

Igor Boţan: „Exact, numai că Rusia a dat înapoi. Şi în Europa această iniţiativă germană nu a fost susţinută, deşi aceste lucruri nu au fost declarate în public, însă în mediile diplomatice această iniţiativă a Germaniei nu a fost salutată. Iar efortul comun al Rusiei şi Germaniei trebuia să fie un punct de test al noilor abordări în probleme de securitate. Aşa cum spuneam, lucrurile nu au evoluat. De aceea nu există acum o idee nouă care ar insufla încredere şi ar motiva pe cei implicaţi să se abţină de la provocări.”

Europa Liberă: Cum relaţiile ruso-europene nu sunt ideale, la fel ca relaţiile ruso-americane, nu ne putem aştepta la o dezmorţire a conflictului îngheţat sau, altfel să vă întreb, când ne putem aştepta?

Igor Boţan: „Eu cred că conflictul rămâne îngheţat şi acum prioritatea pentru Chişinău, care se află în criză permanentă, este să rămână acest statut quo şi să nu se admită ca Transnistria să încerce să câştige poziţii noi.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG