Linkuri accesibilitate

Campania pentru educaţia incluzivă: „Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine!”


Unul din cinci moldoveni cred că copiii cu dizabilităţi ar trebui să înveţe în instituţii speciale, arată datele UNICEF.

Ministerul educaţiei a lansat o campanie pentru includerea copiilor cu dizabilităţi în sistemul şcolar, sub sloganul „Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine”, o campanie susținută de UNICEF Moldova. Potrivit datelor UNICEF Moldova, sunt peste 5.800 de copii cu necesităţi speciale care nu merg la şcoală. Cifra este şi mai mare când sunt luaţi în consideraţie şi copiii cu dizabilităţi, şcolarizaţi, dar marginalizaţi de colegi, profesori şi părinţi. Relatează Tamara Grejdeanu:

Unul din cinci moldoveni cred că copiii cu dizabilităţi ar trebui să înveţe în instituţii speciale, arată datele UNICEF. Experţii spun că această prejudecată explică nu doar temerea copiilor de a merge la şcoală de rând cu ceilalţi, dar şi a părinţilor care preferă să îi instruiască la domiciliu sau în alte instituţii. Astfel, la părerea Maiei Sandu, ministră în exerciţiu a educaţiei, pentru a le asigura copiilor cu dizabilităţi şanse egale la studii, mesaje care cheamă la toleranţă, înţelegere şi susţinere ar trebui să ajungă în fiecare clasă din ţară:

Maia Sandu
Maia Sandu
„Astăzi avem două blocaje majore în acceptarea şi promovarea educaţiei incluzive. Primul este temerea copilului cu dizabilităţi şi a părinţilor acestuia să-ţi ducă copilul la şcoală. Al doilea blocaj este temerea celorlalţi părinţi care consideră că copii cu dizabilităţi vor fura din atenţia profesorilor. Noi vrem să informăm copii şi părinţii că şcoala este pentru toţi ţi că şcoală este pregătită să accepte copii cu necesităţi speciale.”

Ca să poată merge la şcoala, copiii cu cerinţe speciale au nevoie de dovada unei atitudini prietenoase din partea colegilor. Reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster este de părere că la integrarea copiilor în mediul şcolar trebuie să contribuie în primul rând profesorii, de la care se cere atenţie pentru fiecare copil în parte:

„Educaţia reprezintă dreptul fiecărui copil, indiferent dacă este bogat, sărac şi indiferent care sunt capacităţile şi necesităţile speciale ale acestui copil. Noi trebuie să spargem barierele care îi împiedică pe copii să meargă la şcoală. Susţinem eforturile guvernului în vederea îmbunătăţirii calităţii educaţiei, aceasta presupune îmbunătăţirea condiţiilor din şcoală, a programului de studiu dar şi a competenţelor profesorilor.”

Alexandra Yuster
Alexandra Yuster
Pentru o oferi posibilitate copiilor să ajungă în sălile de clasă, majoritatea şcolilor din Republica Moldova au nevoie de adaptări. Cu sprijinul organizaţiilor nonguvernamentale rampe şi căi de acces au fost făcute în peste 70 de şcoli.

Totodată programul presupune instruirea profesorilor şi formarea cadrelor de sprijin. O asemenea profesoară activează la liceul din Peresecina. Elena Pruteanu spune că nici un copil cu nevoi speciale nu a fost primit cu braţele deschise la şcoală, dar, pe parcurs colegii au învăţat să de-a o mână de ajutor şi să fie toleranţi:

„În clasa unde învaţă copilul trebuie un lucru de lămurire. La început am avut multe probleme, nu-i suportau în bancă, nu le acordau atenţie, nu-i ajutau. Acum, după perioada în care am lucrat avem succese mari. Copii sunt mulţumiţi că sunt susţinuţi, ajutaţi, încurajaţi, şi de profesori.”

Lucia Gavriliţă, directoarea centrului pentru copii cu dizabilităţi „Speranţa” spune că părinţii trebuie să fie preocupaţi nu doar de atitudinea colegilor de clasă dar şi de calitatea educaţiei pe care o primesc copiii cu nevoi speciale:

Lucia Gavriliţă
Lucia Gavriliţă
„Gândindu-ne că le facem bine copiilor cu dizabilităţi prin faptul că le deschidem uşile spre şcolile comunitare, de fapt noi deschidem uşile întregii comunităţi pentru a-i învăţa să devină mai buni. Foarte important la ziua de azi este să vorbim despre calitatea educaţiei, pentru că nu este o victorie obţinută odată ce ai adus copilul la şcoală, victoria deplină este atunci când copilul se simte acceptat şi este valorificat potenţialul pe care îl are.”

De când a început programul naţional de dezvoltare a educaţiei incluzive, numărul copiilor din instituţii a fost redus în jumătate iar 11 din cele 67 de instituţii rezidenţiale au fost închise. Până în anul 2020 autorităţile îşi propun să asigure tuturor copiilor şanse egale la studii, într-un sistem educaţional prietenos.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG