Filmul de scurtmetraj „Colecția de Arome” al regizorului moldovean Igor Cobîleanski va rula la 19 mai la Cannes în marginea ediției a 66-a a acestui festivalul internaţional de film. Publicul va putea viziona filmul în cadrul evenimentului „Romanian Short Wave” (Valul Scurt Românesc) care nu face parte din concurs. Dar, cu ajutorul scurt metrajului de 15 minute, concentrând drama unui tată şi a unui fiu care încearcă să salveze viaţa mamei, Moldova va intra pentru prima dată în atenția publicului de la Cannes. Într-un interviu cu Igor Cobîleanski l-am întrebat, la început, dacă va merge și el la premieră.
Igor Cobîleanski: „Din păcate sunt nevoit să rămân la Chișinău. Filmul, în schimb, va fi însoțit de către co-producătoarea lui, Iuliana Târnovețchi, care îi va face toate prezentările.”
Europa Liberă: Vă putem întreba de ce nu veți merge?
Igor Cobîleanski: „Sunt mai multe adunate grămadă și în primul rând dificultățile la capitolul financiar.”
Europa Liberă: Cu filmul propriu-zis ați avut dificultăți financiare la producție?
Igor Cobîleanski: „Nu. Filmul l-am făcut din plăcere. Evident, a costat mult (a avut un buget de 22 de mii de euro; n.red.), dar nu ne-am lansat în producție înainte să fi fost convinși că avem acoperite cel puțin 80% din cheltuieli. Celelalte 20 s-au găsit ușor.”
Europa Liberă: Cine au fost sponsorii? Este greu să se găsească bani pentru scurt metraje în Republica Moldova?
Igor Cobîleanski: „Eu nu mai merg de foarte mult timp pe ideea de a găsi sponsori. Cred că în cazul meu și al filmului în general trebuie să existe producător, care are și anumite beneficii fie spirituale, fie materiale în urma producției unui film. Cel mai important, probabil, producător al acestui film este „Brio Film Production”, după care urmează co-producători la fel de importanți. Este vorba de „Diametral Film”, „Alien Film” din România, „Simpals”. Dar și datorită participării studioului „Moldova Film” a fost posibilă realizarea scurtmetrajului.”
Europa Liberă: La Cannes, filmul va rula în cadrul programului „Romanian Short Wave” (Valul Scurt Românesc). De ce nu „Valul Scurt Moldovenesc”?
Igor Cobîleanski: „Pentru a avea un Val Scurt Moldovenesc probabil trebuie să avem mai multe producții moldovenești. Ele din păcate se lasă încă așteptate. Și am preferat să intru în joc, o dată, pentru a fi văzut, pentru că „Romanian Short Wave” este considerat eveniment în festival, ori evenimentele, se înțelege de la sine, sunt mai atrăgătoare pentru public. În al doilea rând, filmul este cumva o co-producție moldo-română, partea românească asigurând mai degrabă post-producția filmului.”
Europa Liberă: Dar acest film se deosebește prin subiectul lui de alte scurtmetraje pentru care sunteți cunoscut. Este o dramă socială. Ne puteți împărtăși câteva elemente ale acestei drame?
Igor Cobîleanski: „Într-adevăr, filmul este foarte diferit, dacă nu total diferit de ce am încercat să fac până acum. Este într-adevăr o dramă socială și vizează cumva viața, soarta unei familii mărginașe moldovenești, chișinăuiene, care încearcă să facă rost de bani pentru medicamentele mamei, apelând la o metodă destul de dură și chiar periculoasă. Eu nu aș veni cu mai multe detalii pentru că, fiind un scurt metraj, aș povesti filmul.”
Europa Liberă: Dar când va rula filmul și la Chișinău?
Igor Cobîleanski: „Premiera va fi pe 19 mai la Cannes. Iar pe 2 iunie, în cadrul festivalului de film documentar Cronograf de la Chișinău se va organiza un eveniment special dedicat scurtmetrajului nostru și va fi proiectat, la ora 20.30, în sala de cinema, așa cum i se cuvine unui film.”
Europa Liberă: La ce ecouri vă așteptați în urma rulării filmului la Cannes?
Igor Cobîleanski: „Ținând cont de faptul că este un scurtmetraj, că scurtmetrajele în general nu aduc profit imediat, profit financiar, ci mai degrabă sunt o carte de vizită și pentru regizori, și pentru realizatori și pentru producători, vom tinde ca prin intermediul lui să putem contacta oameni ai filmului pentru a obține finanțări mai mari pentru unele proiecte de ale noastre de lungmetraj.”
Europa Liberă: Aveți proiecte de lungmetraj la care vă gândiți?
Igor Cobîleanski: „Evident. Avem mai multe scenarii gata. Unele sunt deja proiecte în desfășurare care participă pentru dezvoltare la mai multe festivaluri. Un alt film al meu, „La limita de jos a cerului” este un lungmetraj deja gata. Premiera va fi organizată în cadrul unui festival de clasă A european, în vara asta. Nu aș putea spune mai multe pentru că, deși avem, confirmarea participării la festival, încă nu a fost conferința de presă a festivalului care să anunțe oficial despre intrarea în competiție a filmului.
Deci, proiecte sunt. Bineînțeles, este mai complicat să găsești finanțare pentru ele. Dar încercăm să abordăm profesionist toată această căutare de bani și de producători și sper să reușim. Să faci film este complicat și greu. Banul nu vine niciodată de la sine sau imediat. Dar dacă nu încerci, nici nu ai de unde aștepta.”
Europa Liberă: Domnule Cobîleanski, vă mulțumim pentru interviu și vă urăm succes și la Cannes, și la celălalt festival la care sperați să participați cu filmul de lung metraj.