Inca o intorsatura neasteptata in scandalul ascultarilor de telefoane si interceptarilor de comunicatii Internet din America. Cel care a dezvaluit informatiile presei si-a facut cunoscuta voluntar, identitatea. De ce a facut-o? l-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Edward Snowden, care sustine ca a fost angajat al CIA sub acoperire, a anuntat intr-adevar ca el este la originea scurgerilor de informatii catre publicatiile Washington Post si Guardian despre programe ultra-secrete ale Agentiei pentru Securitate Nationala a Statelor Unite. Snowden, sustine ca lucreaza pentru contractorul Booz Allen Hamilton. El a denuntat ceea ce a descris drept „supravegherea sistematica a unor cetateni nevinovati”, adaugind intr-un interviu ca e important sa fie trimis statului mesajul ca oamenii nu pot fi intimidati.
Directorul National pentru Activitati de Informatii, James Clapper spusese simbata ca Agentia a declansat o investigatie cu privire la sursa scurgerilor.
Edward Snowden a spus ca este perfect constient de riscurile la care s-a expus, dar ca a considerat important sa o faca. „Nu ma voi ascunde”, a spus el, din Hong Kong, unde afla acum. El a adaugat: „A permite statului american sa-si intimideze cetatenii cu amenintari de represalii pentru ca au dat la iveala faradelegi este contrar interesului public”.
Intrebat daca revelatiile sale vor schimba ceva, Edward Snowden a spus: „Cred ca au si avut un efect. Oricine, oriunde intelege acum cit de rau stau lucrurile-si discuta despre asta. Au puterea sa decida daca sint dispusi sa-si sacrifice viata privata pe altarul unui stat care supravegheaza”.
Snowden a mai aratat ca a comunicat informatii secrete atunci cind a inteles ca „presedinti pot sa minta pe fata pentru a-si asigura alegerea si apoi incalca promisiuni facute, fara a suferi consecinte”. El crede ca presedintele Obama nu si-a onorat angajamentul de a avea o administratie transparenta.
Casa Alba nu a comentat declaratiile lui Edward Snowden. O oficialitate a spus ca oricine are acces la informatii secrete stie ca are obligatia legala de a le proteja.
Snowden a mai declarat ca acum justitia se va putea pronunta cu privire la programele de suprveghere ale Agentiei pentru Securitate Nationala. La inceputul anului, Tribunalul Suprem a scos de pe rol un caz cu privire la colectarea in masa a unor informatii cu privire la convorbiri telefonice, pentru ca nu s-a putut stabili cu precizie in ce consta programul guvernamental.
Sa reamintim ca publicatia Guardian a dat la iveala existenta unui program care colecteaza informatii cu privire la toate convorbirile telefonice de pe reteaua Verizon. Ulterior, Guardian si Washington Post au scris despre existenta unui program guvernamental, care culege informatii cu privire la comunicatii pe Internet ale strainilor, pe cele mai importante retele. Presedintele Obama a declarat ca telefoanele americanilor nu sint ascultate si ca programele guvernamentale sint utile pentru combaterea terorismului. Experti au explicat ca informatiile acumulate sint activate doar cu ordin judecatoresc si doar daca sint coroborate cu altele, indicind o persoana de interes in cazuri de terorism.