Linkuri accesibilitate

Reforma educaţiei la Sărata Galbenă


Pentru că banii sunt utilizaţi acum raţional, în raionul Hânceşti nu mai există şcoli cu deficit bugetar, iar direcţia raională de învăţământ a reuşit să acumuleze 12 milioane de lei pentru alte trebuinţe.


Urmare a reformei structurale în educaţie, în raionul Hânceşti au fost reorganizate 5 scoli, care aveau prea puţini elevi şi profesori. Pe de altă parte, alte 6 şcoli au primit statutul de şcoli de circumscripţie unde zilnic sunt aduşi cu autobuzul şcolar 460 de copii. Alla Ceapai a vizitat una din şcolile de circumscripţie – liceul „Universum”, din satul Sărata Galbenă, raionul Hânceşti.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

A cincea parte din elevii liceului „Universum” sunt aduşi zilnic cu autobuzul şcolar din şapte sate, de la o depărtare de 8-10 kilometri. În şase din aceste sate nu sunt şcoli, iar gimnaziul din Sărata Mereşeni a fost reorganizat în şcoală primară, după începutul reformei, din cauza lipsei de elevi şi învăţători.

Directoarea liceului, Anastasia Pascari, spune că noul sistem de finanţare per elev îi asigură necesarul de mijloace, chiar dacă instituţia ar mai putea primi încă 300 de elevi, pe lângă cei 660 pe care îi are acum:

„Până la finele anului pe lângă asigurarea funcţionalităţii instituţiei, adică asigurarea cu apă, lumină, căldură şi alte cheltuieli, vom avea posibilitate să procurăm şi nişte lucruri pentru baza didactică. În fiecare an încercăm să cumpărăm mijloace de tehnică informaţională. Nu în ultimul rând sperăm să cumpăram şi costume naţionale, pe care nu le avem în instituţie.”

Marea parte din instituţiile şcolare din raionul Hânceşti, în special cele cu puţini copii, şi-au raţionalizat cheltuielile pentru a putea supravieţui, spune şefa direcţiei raionale de învăţământ Valentina Tonu:

Anastasia Pascari (stânga) şi Valentina Tonu
Anastasia Pascari (stânga) şi Valentina Tonu
„Fiecare instituţie şi-a reorganizat statele de personal. Am analizat contingentul de copiii şi în momentul când erau 36 de copii în două clase le-am sugerat să le comaseze. Am minimalizat cheltuielile de întreţinere a salariului angajaţilor. O parte din instituţii, iată eu chiar acum vin de la Caracui, au conservat activitatea etajului trei. Atelierul care era în alt bloc a fost transferat în interiorul instituţiei. Şi astfel cheltuielile pentru întreținerea clădirii sunt mai mici.”

Pentru că banii sunt utilizaţi acum raţional, la Hânceşti nu mai există şcoli cu deficit bugetar, iar direcţia raională de învăţământ a reuşit să acumuleze 12 milioane de lei pentru alte trebuinţe, cum ar fi reparaţia şi termoizolarea a patru instituţii de învăţământ. De exemplu, în liceul „Universal” din Sărata Galbenă vor fi schimbate geamurile şi reparat acoperişul. 400 de mii de lei va costa transferul grădiniței din satul Pașcani în clădirea gimnaziului, spune Valentina Tonu:

„Aici şi populaţia şcolară şi preşcolară este în descreştere, dar şi grădiniţa activa în condiţii mult prea modeste. Grădinița activează în nişte căsuţe mici şi vechi. Astfel noi vom putea asigura funcţionalitatea întregii clădiri a gimnaziului, dar vom merge şi la îmbunătăţirea condiţiilor de activitate ale grădiniţei.”

Şi în satele Sărata Mereşeni, Horjeşti, Ivanovca şi Fârlădeni grădinițele urmează să fie transferate în clădirile gimnaziilor. În opinia Valentinei Tonu, aceasta este cea mai bună soluţie pentru a economisi banii de întreţinere a grădinițelor, dar şi pentru a nu arunca în vânt banii destinaţi gimnaziilor. Valentina Tonu spune că sunt abia la începutul reformei de reorganizare a reţelei preşcolare şi şcolare, dar deja au rezultate. Criticată în special de opoziţia comunistă, reforma educaţiei a fost declarată drept legală printr-o decizie recentă a Curţii Constituţionale.
XS
SM
MD
LG