Linkuri accesibilitate

Europarlamentara Monica Macovei crede în succesul Republicii Moldova


...şi că, la Vilnius, R. Moldova va parafa acordurile cu UE, care, însă, „vor trebui dublate, acasă, de măsuri concrete, de aplicare”.


La Bruxelles a avut astăzi loc cea de-a 17-a reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova. Din partea Moldovei au participat liberalul Ion Hadârcă și ambasadorul Moldovei la UE Eugen Caras. Dan Alexe a întrebat-o pe preşedinta Delegației la Comisia parlamentară UE pentru Moldova, Monica Macovei, dacă parafarea acordului de asociere UE-Moldova nu va fi în primul rând o decizie politică și dacă nu se repetă cu Moldova greșeala care a fost făcută în 2007 cu România și Bulgaria, primite înainte de a fi într-adevăr pregătite să adere?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Monica Macovei: Nu am să spun acum că a fost o greșeală intrarea României și Bulgariei în UE, pentru că noi am vrut să intrăm. Ideea este că ceea ce n-am reușit să o facem înainte trebuie să o facem după, să continuăm reformele. Revenind la Republica Moldova, este sigur o decizie politică (eu chiar cred că este luată în acest sens), iar la Vilnius în luna noiembrie va fi parafat Acordul de asociere, care include și Acordul de schimb liber și aprofundat, adică, pe scurt, intrarea unor produse și servicii din Republica Moldova pe teritoriul UE fără taxe, în condițiile în care se îndeplinesc cerințele pentru calitatea acestor bunuri și servicii. In momentul semnării de către UE și Republica Moldova, intră provizoriu în vigoare tratatul de liber schimb și tratatul de asociere.

Europa Liberă: Cum se face că într-o anumită combinație guvernul de la Chișinău funcționează, iar în alta nu, când de fapt sînt cam aceiași actori politici.

Monica Macovei
Monica Macovei
Monica Macovei: Eu nu voi comenta despre înțelegerile sau neînțelegerile din cadrul guvernului din Republica Moldova. Preocuparea mea și a tuturor celor din Parlamentul European și din instituțiile UE este să existe o stabilitate politică și un guvern pro-european care să continue reformele în ritmul în care s-a mers înainte de această criză politică. Acum, da, echipa e în mare parte aceeași, însă e bine că există continuitate la nivel de oameni. S-a spus chiar, cu privire la tratatul de liber-schimb, că a fost negociat cel mai repede și cel mai profund - cel mai profund în termeni de beneficii pentru Republica Moldova, ba chiar cel mai bine negociat dintre toate tratatele pe care ei le-au făcut cu alte state.

Europa Liberă: Toată această dezbinare politică de la Chișinău - chiar dacă în momentul de față sîntem într-o acalmie - vă sugerează o comparație cu scena politică românească? Sa fie asta înscris în ADN-ul politic românesc?

Monica Macovei
: Eu refuz să cred într-un ADN politic. Scopul meu declarat, de ani de zile, este reforma clasei politice. Sigur că e un obiectiv greu de îndeplinit, dar pînă la urmă cel mai important este să avem obiective de urmat. Eu sper să nu fie doar o acalmie temporară și să fie un guvern stabil pînă la următoarele alegeri la termen. Interesul este să ajungem la Vilnius și să parafam aceste acorduri, iar ca ele să intre în vigoare. Toate acestea trebuie dublate acasă, în Republica Moldova, de măsuri concrete, de aplicare - toată lumea aici verifică aplicarea. Aș mai spune că instituțiile judiciare: parchetul, justiția, instanțele de judecată, centrul anticorupție nu trebuie să fie niciodată negociate sau puse pe masă la împărțeala politică. Ele trebuie să fie lăsate în afara politicului.
XS
SM
MD
LG