Linkuri accesibilitate

România - un posibil competitor pentru Rusia pe piaţa gazelor (România liberă)


Moldova - surprinzător de aproape de o aderare la UE (RL, Contributors)


Doua comentarii discuta in jurul esecului Nabucco. Proiectul european de gazoduct, care ar fi limitat dependenta statelor europene de gazul rusesc, a fost abandonat din ratiuni economice, dictate in buna masura de jocurile abile ale Moscovei, arata Dan Cristian Turturica intr-o lunga analiza din Romania libera. Practic, pentru Rusia, Nabucco nu reprezenta o amenintare in sine, ci prin infrastrucura care ar fi fost creata si prin care ar fi putut circula in curand si gaz romanesc. Analistul Romaniei libere exlică: Romania a descoperit gaze naturale in Marea Neagra. In evaluarile cele mai pesimiste, exploatarea lor ar fi posibila din 2019 si ar acoperi integral nevoile de consum pentru Romania si Republica Moldova, precum si intr-o proportie importanta pe cele ale Cehiei si Ungariei, si nu numai. Asadar, Romania posibil competitor pentru Rusia, pe piata gazelor. Asa s-ar explica, arata Turturica, mana intinsa recent Bucurestiului de Moscova, prin vizita secretarului Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patrușev. De ce raspunde abia acum Moscova semnalelor repetate de disponibilitate la dialog ale presedintelui Traian Basescu? Pe de o parte, liderul rus Vladimir Putin i-ar fi pastrat resentimente lui Basescu, pentru atitudinea aroganta manifestata in proiectele de la Marea Neagra, iar lucrul s-a vazut, spune Dan Cristian Turturica, in sustinerea fatisa a pucistilor din vara trecuta, în perioada suspendarii presedintelui roman. Acum, perspectiva se schimba: Basescu se apropie de finalul celui de-al doilea mandat si un avans in directia normalizarii relatiilor cu Bucurestiul le va fi de folos rusilor in relatia cu viitoarea putere, pe care o doresc mult mai permeabila la viziunea Kremlinului. Urmatorii trei ani vor arata, mai scrie Turturica, daca guvernantii romani vor merge pe linia castigarii independentei energetice a Romaniei, care ar schimba complet ponderea tarii in calculele geostrategice, sau dimpotriva, vor consimti la targul propus de Moscova: blocati exploarea resurselor proprii și renuntati sa mai sustineti aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana si veti avea gaz rusesc ieftin.

Acelasi articol din Romania libera considera ca Moldova este surprinzator de aproape de o aderare la Uniunea Europeana, iar Moscova are intr-adevar motive sa-si puna in joc toata abilitatea pentru a o evita.

Valentin Naumescu confirma in buna masura deductiile lui Turturica, intr-un articol aparut pe site-ul contributors. Prin neutralitatea in care s-au instalat privind proiectul Nabucco, americanii ar fi dat un semnal ca Romania trebuie sa se ocupe de castigarea prin forte proprii a independentei energetice: gazele de sist in primul rand, dar si cele din Marea Neagra. Naumescu se teme insa de modul in care autoritatile romane vor fi capabile sa negocieze, astfel incat exploatarea gazelor din Marea Neagra, care are nevoie de infrastructra de transport, sa nu devina o non-afacere ingrozitor de paguboasa, precum investitia americana in autostrada Bechtel. In opinia sa, ar trebui mers pe exploatarea gazelor de sist, mult mai lesnicioasa si de fapt destul de sigura, in ciuda campaniei de demonizare a tehnologiei, cum ca ar fi extrem de poluanta.
XS
SM
MD
LG