După verdictul de la sfirsitul săptămînii in cazul Zimerman versus Martin, verdict prin care George Zimmerman a fost declarat nevinovat de uciderea adolescentului de culoare Trayvon Martin, in Statele Unite au avut loc proteste impotriva deciziei juraţilor si s-a redeschis discutia legata de dreptul de a purta arma, de responsabilitatea celor care deţin legal arme in Statele Unite si nu in ultimul rind despre rasism. Corespondenta Europei Libere la Wsahington Hether Maher explica atit decizia juraţilor, cit si motivele protestatarilor, ca si o eventuala continuare a acţiunii in instanţă. Un rezumat de la Oana Serafim:
Intimplarea tragică s-a petrecut intr-o noapte ploioasa din februarie anul trecut intr-o mică localitate din Statul Florida, Sanford. Zimmerman activa ca un fel de voluntar al poliţiei şi avea dreptul legal de a purta armă. Adolescentul Trayvon Martin, de 17 ani, nu era inarmat. George Zimmerman are radacini hispanice şi este alb, adolescentul este de culoare. Zimmerman s-a dus la poliţie şi a anunţat că adolescentul i se pare suspect, l-a urmarit cu camionul sau şi i-a pus arma in piept. După afirmatiile lui Zimmerman, adolescentul l-ar fi atacat. Bărbatul a tras.
In ciuda incidentului, poliţia nu l-a reţinut imediat pentru cercetări pe Zimmerman. El a fost arestat abia dupa citeva saptamini.
Avocatul lui Zimmerman a pledat susţinînd că a fost vorba de autoapărare şi că a apăsat pe trăgaci fara sa ţină cont de faptul că baiatul era de culoare.
Potrivit legislaţiei americane, cetăţenii au dreptul să tragă în proprie apărare daca sunt atacaţi in propria locuinţă, fără a fi traşi la raspundere. Statul Florida, ca si alte state, au extins acest drept si la spaţiile publice. Cei care sprijină drepturile purtătorilor de arme din Statele Unite spun că aceasta lege, de aparare a proprietăţii, este importantă în autoapărare. 20 de state americane au astfel de legi. Criticii legii spun că ea încurajează violenţa, pentru că cei care deţin arme nu se tem că ar putea fi aduşi in faţa instanţei.
Ieri, la convenţia Asociaţiei Nationale a oamenilor de culoare din Statele Unite, procurorul general al statelor Unite, Eric Holder a vorbit despre nevoia de a rediscuta anumite aspecte ale acestei legi de autoapărare:
„A venit vremea să punem sub semnul întrebării legi care extind conceptul de autoapărare şi care pot produce conflicte periculoase în vecinătatea noastră. Aceste legi caută să repare ceva ce nu a fost niciodată stricat. Au existat intotdeauna legi care au dat dreptul oamenilor să foloseasca arme de foc in apărarea lor, daca – şi acesta este un daca foarte important – daca nu există posibilitatea unei alte actiuni de apărare.”
Mai mult, Eric Holder a vorbit despre potenţialele pericole pe care aceste legi le pot reprezenta:
„Permitînd şi poate încurajînd situaţiile violente să escaladeze in spaţii publice, aceste legi pun in pericol siguranta publicului. Lista tragediilor intimplate cu oameni care nu au avut nici o vină şi au fost impuşcaţi este lungă. Este obligaţia noastra comună de a face ca legile noastre să ducă la reducerea violenţei şi să analizăm legile care produc mai multă violenţă decit o previn…”
Revenind la cazul Zimmerman, care a provocat proteste de stradă la care au participat mii de oameni şi critici din partea organizatiilor care apără drepturile omului, multi dintre cei nemulţumiti de verdict, spun că ar exista o dimensiune rasistă:
„Vrem dreptate si o vrem acum…”, au scandat protestatarii, iar unul dintre ei, din Time’s Square de la New York a pus în cuvintele sale ceea ce multi cred:
„Este o greşeală a justiţiei şi cred ca toata lumea, albi, negri, indiferent de statutul lor, ar trebui să fie îngrijoraţi şi speriaţi de aceasta situaţie. Oricui ii pasă de dreptatea socială ar trebui să fie şocat că aşa ceva se poate întimpla în Statele Unite.”
Preşedintele Barack Obama a făcut apel la calm şi într-adevar, protestele au scazut în intensitate si nu pot fi considerate violente. „Suntem o naţiune care respecta legile, a spus preşedintele american, şi decizia juraţilor trebuie respectată”.
Procesul a fost judecat de 6 femei jurati. Una dintre ele a fost de culoare. Intr-un interviu acordat presei americane sub condiţia anonimatului, a spus ca probabil că Zimmerman a fost vinovat că nu a judecat corect situaţia si că marturia lui este probabil cea adevărată şi că i-a fost teamă pentru viaţa lui. Femeia a mai spus că există o probă în care se aude o voce inspăimîntată pe linia de ajutor, care strigă disperată. In opinia ei, ar fi fost vocea lui Zimmerman.
„Moartea unui adolescent atîrnă greu în inimile noastre şi ne doare profund, dar pina la urma a trebuit să facem ceea ce legea ne cere să facem”, a declarat femeia-jurată televiziunii CNN. In opinia ei, şi băiatul are o vină: aceea de nu fi evitat confruntarea incă de la inceput.
Intrebată de CNN daca adolescentul a fost omorit şi pentri că era negru, femeia a respins categoric aceasta varianta.
Din punct de vedere legal, relatează corespondenta noastră, problemele lui Zimmerman cu justitia nu s-au isprăvit, iar procurorul general al Statelor Unite a declarat că investigatia va continua, avocatii căutînd să vadă daca Zimmerman nu a incălcat şi vreo altă lege, federală. Procuratura americana are o lunga istorie de cazuri in care un verdict de la o instanţă de stat a fost revocat printr-o decizie a tribunalului federal. Singurul lucru pe care familia victimei l-ar putea obţine, in afară de dimensiunea simbolică a dreptăţii aşa cum o vede ea, ar fi compensatii materiale. Familia lui Trayvon Martin este aproape sigură ca va apela la aceasta instantă. Unul dintre cazurile de acest fel răsunătoare in Statele Unite a fost cel al lui O.J.Simpson.