Pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, de la anul, activiștii pentru drepturile omului din Rusia și din Occident măresc presiunea asupra politicienilor și forurilor sportive internaționale, cerându-le să folosească ocazia pentru a condamna legislația anti-gay și homofobia încurajată de stat din Federația Rusă. Pe lângă Jocurile de la Soci, activiștii și-au ales și altă țintă rusească populară în lume, anume... vodka „Stolichnaya”.
În multe baruri gay din America de Nord proprietarii s-au alăturat unei campanii împotriva vânzării vodcii rusești, în frunte cu marca cea mai populară, „Stolichnaya”. Activiștii LGBT fac de asemenea presiuni asupra Comitetului Internațional Olimpic și a canalului american de televiziune NBC, care are drepturile de transmisiune pentru olimpiadă, cerându-le să fie mai critici față de noile legi anti-gay din Rusia.
Până acum s-au auzit chemări doar izolate la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Soci, activiștii părând să încurajeze mai degrabă folosirea lor pentru transmiterea de mesaje în sprijinul minorităților sexuale din Rusia – poate prin gesturi individuale ale unor sportivi sau prin organizarea în paralel cu Jocurile a unei parade gay.
Problemele principale asupra cărora vor activiștii să atragă atenția sunt recenta lege rusească împotriva așa-numite „propagande homosexuale”, despre care spun că restrânge dreptul la întrunire și libertatea cuvântului, dar și înmulțirea atacurilor, unele fatale, împotriva comunității gay din Rusia.
Răspunzând chemărilor activiștilor, Comitetul Internațional Olimpic a spus că a primit asigurări din partea guvernului rus că legea controversată nu-i va afecta pe cei care iau parte sau asistă la Jocurile de la Soci. Dar organizația americană Human Rights Campaign a spus că declarația Comitetului este insuficientă și că ar trebui să meargă mai departe în întâmpinarea gay-ilor oprimați în Rusia, nu doar a vizitatorilor.
Această poziție a fost împărtășită duminică într-un editorial de ziarul „New York Times”, care a spus că nu doar oficialii olimpici internaționali, ci și guvernul Statelor Unite ar trebui să denunțe mai ferm noile legi rusești.
Peste 1900 de persoane au semnat până acum o petiție pe pagina de internet a Casei Albe cerând guvernului să impună interdicție de viză autorului principal al legii rusești, deputatul din St. Petersburg Vitali Milonov și susținătoarei lui fervente din Duma de Stat, Elena Mizulina.
Reacționând la campania de boicotare a produsului său în Statele Unite, firma care produce vodca „Stolichnaya”, grupul SPI, a dat asigurări că nu sprijină legislația anti-gay din Rusia, pe care o consideră „reprobabilă” – și că nu are nici un fel de legături cu guvernul de la Moscova. Vodka „Stolichnaya” se face din ingrediente importate din Rusia la o distilerie din Letonia.
Campania din Statele Unite a fost salutată și de activiștii ruși. Potrivit AP unul dintre ei, fotograful Mitia Aleșkovski, a spus că și mai bun ar fi un boicot al petrolului și gazelor rusești, dar a adăugat că guvernele occidentale nu vor face asta, probabil, niciodată.
Câțiva sportivi occidentali care s-au calificat sau se pot califica la Jocurile de la Soci au promis că vor avea grijă să folosească ocazia pentru a atrage atenția asupra oprimării minorităților sexuale în Rusia – de exemplu purtând în public drapelul în culorile curcubeului.
Patinatorul de viteză Blake Skjellerup, un sportiv gay din Noua Zeelandă, a spus că va purta la Soci o emblemă gay, adăugând că nu-i pasă dacă asta îi va atrage sancțiuni din partea autorităților ruse. ”Nu vreau să sfidez pe nimeni, vreau doar să arăt care sunt valorile în care cred”, a spus sportivul.
Asemenea intenții sunt încurajate de organizații LGBT care nu doresc boicotarea Jocurilor. Două dintre ele, „All Out” și „Athlete Ally”, ambele din Statele Unite, au lansat ieri o campanie în care cheamă sportivii să arate la Sochi solidaritate cu gay-ii și lesbienele din Rusia.
Andre Banks, de la organizația „All Out”, a spus că organizarea Jocurilor Olimpice într-o Rusie cu legislație homofobă este ca și cum ai ține olimpiada la Johannesburg în Africa de Sud în epoca apartheidului. Banks și-a exprimat speranța că Rusia va înțelege că-și va strica și mai mult imaginea dacă nu renunță la legislația anti-gay înaintea Jocurilor de anul viitor.
Deocamdată, inițiatorii legilor rusești nu par însă impresionați. Deputatul Milonov era citat ieri de agenția Itar-Tass cu declarația că legile anti-gay ar trebui aplicate și vizitatorilor străini la olimpiadă.