Din agenda foarte saraca in evenimente planificate a zilei din Moldova, notam doar conferinta de presa legata de planul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei sociale pentru asigurarea egalităţii de gen.
O conferinţă de presa organizează și Federaţia de şah despre activitatea sa, ca replica la ceea ce federaţia considera a fi atacuri la adresa ei…
Pe plan international, la Washington are loc întrevederea ministrilor de externe si ai apărarii din Statele Unite si Rusia, aşa numita reuniunea 2 plus 2. La ea vor participa secretarul de stat John Kerry si Chuck Hagel şi, de partea rusa, Serghei Lavrov si Serghei Şoigu. Întilnirea nu va una usoara din cauza tensiunilor acumulate in ultimul timp intre cele două ţari, urmare a deciziei Moscovei de a-i acorda azil temporar lui Edward Snowden, fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate americana, care a dezvaluit programul american de monitorizare a comunicatiilor pe internet. Statele Unite au dorit si au spus raspicat ca doresc extrădarea lui Snowden pentru a putea fi judecat pentru spionaj si furt de documente de la o agentie federala.
Miercuri Casa Albă a anunţat ca desi preşedintele ameriocan va merge in aceasta toamna in Rusia, la reuniunea G 20 de la Sankt Petersburg, nu se va intilni separat cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Organizaţia Freedom House a salutat intr-un comunicat decizia Casei Albe, preşedintele organizaţiei David Kramer spunind că anularea intrevederii Obama-Putin prevazute „ar trebui să dea un semnal preşedintelui Putin că există un cost pentru modul in care intimidează şi caută prin toate mijloacele să reducă la tăcere criticile şi să elimine opozitia”.
Naţiunile Unite au decretat ziua de astazi ca cea a popoarelor băştinaşe.
Acum cinci ani războiul ruso-georgian era in plina desfăşurare cu avansarea tancurilor rusesti şi infringerea forţelor georgiene. Acum, dupa cinci ani, şi de la Tbilisi si de la Moscova se aud mesaje de încercare de restabilire a relatiilor normale. Ministrul georgian al apărarii, Irakli Alasania, a declarat serviciului rusesc al postului nostru de radio ca aceasta normalizare nu va fi nici imediată şi nici simplă pentru ţara sa:
„Nu avem iluzii că asta se va intimpla în curind. Nu vedem nici o schimbare in diplomatia Rusiei in ceea ce priveste integritatea teritoriala a Georgei si nici fata de asipraţiile noastre de a deveni membră a Alianţei Nord Atlantice. Nu am vazut pînă acum nici o schimbare in poziţia Rusiei…”
Dar, spune ministrul georgian al apărarii, trista experienţă a ţării sale în razboiul de acum cinci ani a demonstrat ca soluţia militară nu a fost o solutie pentru acest conflict şi de aceea acum se încearcă soluţia pragmatică încercind sa dezvolte relatii cu abhazii si osetinii.
„Istoria noastra imi dă motive de optimism. De mii de ani, Georgia a fost deseori fărîmiţată de duşmanii nostri, dar georgienii au ştiut să se adune apoi laolaltă, şi-au reluat pămînturile şi şi-au refacut ţara. Asa va fi şi de data aceasta !...” - crede cu optimism ministrul georgian al apărarii, Irakli Alasania.
Si o alta data in calendarul trecutului recent – pe 9 august 1945 Statele Unite au lansat bomba atomica asupra localităţii Nagasaki.