Presa din România se ocupă printre altele de ecourile unor declarații despre Moldova ale președintelui Traian Băsescu.
Ziarul România libera preia o declaratie facuta de ministrul de externe român Titus Corlatean la Universitatea de vara de la Izvoru-Muresului. Corlatean a afirmat acolo ca România face tot ce poate pentru a sprijini integrarea Republicii Moldova In Uniunea Europeana. Nu este doar reluarea unei pozitii deja cunoscute, ci si o replica polemica la declaratii facute de presedintele Traian Basescu, de asemenea la Izvoru-Muresului.
Adresindu-se unor tineri participanti din Republica Moldova, seful statului i-a indemnat sa ceara unirea tarii lor cu Romania, intrucat nu din partea Romaniei vor fi oprelisti. Potrivit ministrului Corlatean declaratiile lui Basescu incurca pe toata lumea, si autoritatile de la Chisinau, si Ministerul de Externe român, care munceau deja impreuna (spune domnia sa) „la racordarea economică, la rezolvarea problemelor legate de independenţa energetică a Republicii Moldova. Mulţi au vorbit şi au avut retorică anterior şi nu au făcut nimic. Toţi anii ăştia s-au pierdut”, a spus ministrul. El i-a rugat pe românii din Republica Moldova „să înţeleagă „corect" că integrarea europeană a Moldovei este un obiectiv care poate fi atins sau poate fi ratat din "lipsă de inteligenţă politică" şi din cauza unei retorici ce riscă să creeze probleme externe” (Romania libera).
Intr-un interviu acordat site-ului ziare.com, liderul Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, a criticat Uniunea Social-Liberala, aflata la putere, pentru atitudinea fata de Republica Moldova, asa cum s-a manifestat ea in reactia premierului Victor Ponta la declaratiile presedintelui Basescu de la Izvorul Muresului. „Ponta mosteneste suta la suta discursul lui Iliescu in relatia cu Republica Moldova", a spus Tomac, referindu-se apoi la unele masuri luate de USL in vara anului trecut, cand au venit la putere: taxele consulare pentru reprimirea cetateniei romane, de pilda, au crescut foarte mult, ajungand la aproximativ 500 de euro de persoana. Numai un certificat de nastere transcris costa 140 de euro.
In revista 22, Cristian Campeanu discuta modul in care Ministerul român de externe a gestionat doua situatii tensionate in ultima perioada: vizita neoficiala a patru parlamentari romani in Taiwan, un stat nerecunoscut de România, si respectiv declaratiile facute pe teritoriul României de liderul partidului extremist Jobbik din Ungaria. Comentatorul crede ca diplomația română a demonstrat servilism ridicol si inadecvare față de China, în cel mai bun caz, caci în cel mai rău caz ar fi vorba de lipsă de profesionalism și orbire politică.
Vizita parlamentarilor in Taiwan nu a fost un gest de cine stie ce gravitate, dar a devenit subiect cand unul dintre diplomatic ei a postat fotografii pe facebook. Printr-un comunicat dur, MAE a dorit sa arate partii chineze ca va veghea sa nu se mai repete asemenea gafe. De fapt, crede Campeanu, s-a incercat doar atragerea bunavointei beijingului, dupa ce premierul Victor Ponta s-a intors de acolo, nu demult, cam cu buzele umflate.
Fata de Ungaria, s-a folosit o intransigență exagerată, considera Cristian campeanu. Liderul Jobbik este un nationalist oarecare, de teapa lui Vadim Tudor, si nu trebuia sa i se dea importanta.