Linkuri accesibilitate

„Statele Unite pun valoare şi accent pe tranziţia reuşită a ţărilor care s-au desprins de URSS”


Ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite al Americii, Igor Munteanu
Ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite al Americii, Igor Munteanu

Ambasadorul R.Moldova la Washington, Igor Munteanu, în dialog cu Vasile Botnaru.

Ca și zeci de mii de moldoveni care muncesc în străinătate, ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu, se află în aceste zile în concediu în patrie. Vasile Botnaru a profitat de ocazie pentru a-i solicita un interviu. Interviul integral cu ambasadorul Igor Munteanu îl veți putea asculta duminică, 25 august, în emisiunea noastră Punct și de la capăt.

Vasile Botnaru: În Republica Moldova, Ambasada Statelor Unite este omniprezentă, cu un personal care acoperă diverse domenii. Îl vedem pe ambasadorul american mereu intervenind cu sugestii şi cu donaţii şi asta creează o impresie că americanilor le pasă de tot ce facem noi. La un moment dat, chiar există un fel de alintare. Este într-adevăr Republica Moldova atât de prezentă pe agenda Statelor Unite aşa cum este pe agenda ambasadorului?

Igor Munteanu: Fiecare ambasador a adus o contribuţie foarte importantă la consolidarea cooperării dintre Republica Moldova şi Statele Unite şi fiecare misiune a Statelor Unite este, în mod tradiţional, activă în arealul, în ţara în care se găseşte. Respectiv, faptul că domnul ambasador Wiliam Moser vine cu idei noi, se face văzut prin iniţiativele pe care le lansează pe domeniul economic, pe politici sociale, pe programe de asistenţă a ţării noastre este, de fapt, o continuare a tradiţiei de a privi spre Republica Moldova cu încurajarea ca ţara noastră să devină mai consolidată, mai unitară, mai plină de optimism social şi mai aproape de valorile occidentale. Statele Unite pun valoare şi accent pe această tranziţie reuşită a ţărilor care s-au desprins de URSS, pentru că a fost o decizie geopolitică justă. Lumea s-a schimbat după 1991 şi cu toate că adeseori suntem tentaţi să privim la jumătatea goală a paharului, lumea s-a schimbat în mod fericit prin faptul că s-a destrămat sistemul bipolar, că s-au construit posibilităţi de integrare în lumea occidentală a unor areale largi de populaţii şi de teritoriu: Europa Centrală, Europa de sud-est a devenit diferită, mult diferită. Republica Moldova se ancorează la acest spaţiu de stabilitate, de prosperitate şi solidaritate democratică. Ceea ce trebuie să facem în continuare este doar să maximizăm valoarea şi beneficiile acestei ancorări occidentale, astfel încât cetăţenii să recunoască, să existe un grad de acceptabilitate a acestei decizii geopolitice.

Vasile Botnaru: Dar se creează impresia că Occidentul ne cam remorchează şi la un moment dat noi nici nu mai vâslim.

Igor Munteanu: Dacă se creează această percepţie, nu în mod necesar este adevărată. Noi vâslim în aceeaşi direcţie, suntem parteneri trataţi cu respect. Evident că instituţiile publice sunt într-un proces de reformă care creează o atmosferă oarecum tensionată adeseori, iar crizele succesive prin care trece sistemul politic şi economic al ţării noastre arată că este un proces natural, organic, de adaptare la lumea civilizată şi când spun lumea civilizată am în vedere în primul rând lumea occidentală, Uniunea Europeană, Statele Unite, ţări sau modele de guvernare spre care nu am făcut doar o predilecţie estetică, ci am făcut o alegere geopolitică. Ancorarea – sigur că toate ţările din spaţiul nostru comun - Europa Centrală şi de sud-est - au fost remorcate pe anumite sectoare importante pentru a se transforma şi după asta devenind, prin firea lucrurilor, contribuitoare la reformele din ţările vecine. Aşa a fost cazul Poloniei care a avut o tranziţie foarte dificilă, cazul României, cazul Cehiei, cazul Slovaciei, toate aceste ţări nu au mers pe culoare cristaline - au avut şi urcuşuri, au avut şi căzături importante. Pot să număr pe degete numeroşi şefi de stat care au fost problematici pentru lumea occidentală în aceste ţări şi, în acelaşi timp, au fost remorcate, asistate să ia decizii corecte pe sectoarele de bază şi acestea sunt: transformarea sectorului de securitate, reformele structurale în economie, transformarea instituţiilor de stat, descentralizarea locală şi responsabilizarea politicienilor. Aceste cinci ingrediente a reformelor din Europa Centrală a adus credibilitate acestor ţări şi au ajutat Occidentul să integreze, să asimileze şi să compatibilizeze normele şi practicile din aceste ţări.
XS
SM
MD
LG