Linkuri accesibilitate

Flori, tricolor şi un gazoduct


...de Ziua Independenţei R. Moldova a fost deschis şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni, în prezenţa primului ministru al R. Moldova, Iurie Leancă, a premierului României, Victor Ponta, şi a comisarului european pentru energie Gunther Oettinger


Steaguri, flori, invitaţi străini, toată conducerea ţării – o imagine cunoscută la manifestaţiile de Ziua Independenţei. De data aceasta însă, sărbătoarea s-a împletit, nu întâmplător, cu deschiderea şantierului gazoductului Iaşi-Ungheni, în prezenţa premierilor României şi Republicii Moldova, Victor Ponta şi Iurie Leancă, şi a comisarului european pentru energie Gunther Oettinger. Comisarul a subliniat, cu această ocazie, cât de importantă este diversificarea surselor de energie, deşi noul gazoduct nu va aduce Moldovei independenţa de Gazprom. Relatează Valentina Ursu:

„Rog premierii Leancă, Ponta şi pe comisarul Oettinger să se apropie de pupitru pentru a da start lucrărilor gazoductului Iaşi-Ungheni”

Aşadar, un exemplu edificator de colaborare cu Uniunea Europeană şi România este construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, care e lansată chiar de Ziua Independenţei Republicii Moldova şi care va permite racordarea sistemului energetic la cel european.

Europa Liberă: Ce importanţă are acest eveniment pentru dumneavoastră?

- „Foarte mare. Eu trăiesc în Ungheni, sunt pensionar, soţia are 75 de ani, eu – 80. Pensiile noastre sunt mici, aşa că sperăm că va fi folos şi felicit tot poporul cu ziua de azi, e o mare bucurie! Plâng...”

Europa Liberă: De ce plângeţi?

- „De bucurie.”

Europa Liberă: Pentru dumneavoastră care e miza acestui gazoduct, ca locuitor de aici, din zonă?

- „Căpătăm o independenţă energetică, căpătăm independenţă energetică, suntem oleacă mai cu picioarele pe pământ. Nu vom depinde atât de mult de Rusia.”

Europa Liberă: Ce simbolizează participarea dumneavoastră la acest eveniment?

- „Sunt 2 sărbători mari: în 1992, am făcut-o de jure, acum am făcut-o de facto, eliberarea noastră naţională de sub ocupaţia imperiului rus. Azi nu vom mai depinde de economia lor, care ne va dicta preţurile. Vom fi liberi. De la 1990 încoace azi, azi, prima dată, s-a realizat o politică veritabilă, corectă, de integrare în Uniunea Europeană.”

- „Este un început al unei independenţe reale pe care o construieşte astăzi poporul nostru, în frunte cu guvernarea care totuşi şi-a dat seama că trebuie realizat acest proiect. Independenţa economică favorizează independenţa politica. Dacă există independenţă economică, putem să ne ţinem tari şi în plan politic nu vor mai fi acele temeri că mâine-poimâine va fi închis robinetul şi noi va trebui să îndeplinim careva capricii ale unor parteneri externi în rezolvarea unor probleme care ar fi de o însemnătate vitală pentru neam în întregime.”

Compania care va construi şi va fi responsabilă de finalizarea calitativă a acestui gazoduct este consorţiul „Habau” din Austria, condus de managerul general Karl Leidefrost:

„Vreau să vă urez la mulţi ani, cu ocazia zilei naţionale a Republicii Moldova. Ştim cât de important este acest proiect pentru securitatea energetică a Republicii Moldova şi pentru partea română. Este, cu siguranţă, un obiectiv care va contribui la dezvoltarea infrastructurii de gaze din Europa şi sperăm să apropie mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană. Vom face tot posibilul să terminăm acest proiect în termenul stabilit. Vă mulţumesc.”

Victor Ponta, Iurie Leancă şi Gunther Oettinger dau startul lucrărilor
Victor Ponta, Iurie Leancă şi Gunther Oettinger dau startul lucrărilor
Premierul Iurie Leancă spune că acest gazoduct va consolida securitatea energetică a Moldovei, la nivel regional şi local:

„Proiectul de astăzi se încadrează într-o manieră firească în linia directorie în politica şi obiectivele fundamentale ale politicii externe şi interne ale Republicii Moldova, care este cunoscută foarte bine atât la Est, cât şi la Vest de Chişinău, ce se numeşte foarte simplu: integrarea europeană. Acest deziderat este recunoscut şi accept şi de colegii noştri de la Kremlin. Tot ce trebuie să facem noi mai departe e să dăm dovadă de aceeaşi tenacitate, determinare şi, în momentul în care vom reuşi acest lucru, sunt convins că, în primul rând, cetăţenii din Republica Moldova vor aprecia, dar şi partenerii noştri din afară.”

Solicitat de Europa Liberă să spună dacă Bucureştiul a identificat întreaga sumă pe care urmează să o aloce pentru finalizarea gazoductului şi care e garanţia că vor ajunge banii la timp, premierul Victor Ponta a declarat:

„Banii sunt deja pentru acest gazoduct, nu este doar contribuţia bugetului României, sigur, în mare parte, este din bugetul României, dar este şi o contribuţie importantă din partea Comisiei Europene. Rolul comisarului Oettinger a fost foarte important pentru că a trebuit să identificăm exact procedurile europene prin care să accesăm banii respectivi. Deci pentru gazoduct banii sunt, gazoductul pe care îl pornim astăzi are asigurată sută la sută finanţarea.”

Solicitat de Europa Liberă să spună care ar trebui să fie soarta Pachetului Energetic în relaţia Chişinău-Bruxelles, comisarul Günther Oettinger a declarat:

Valentina Ursu, relatând de la faţa locului
Valentina Ursu, relatând de la faţa locului
„Republica Moldova este un membru cu drepturi depline în comunitatea energetică europeană. În calitate de membru, Republica Moldova are şi opţiuni, dar are şi avantaje. În acelaşi timp, Republica Moldova are şi anumite obligaţiuni care au fost asumate în calitate de membru. Iată acest proiect de interconexiune a sistemului de gaze dintre România şi Republica Moldova este un instrument foarte important pentru a asigura integrarea în continuare a Republicii Moldova pe piaţa resurselor energetice europene. Şi aici, când vorbesc despre energie, nu mă refer doar la gaze, mă refer şi la electricitate. Astfel, având un nivel mai înalt de integrare, vor avea de beneficiat consumatorii, se va crea o piaţă mai competitivă, preţurile vor fi mai competitive şi preţurile vor fi aduse la nivelul preţurilor mondiale. Adică preţurile vor scădea.”

Solicitat de Europa Liberă să răspundă la întrebarea când va fi gazul în ţeavă, comisarul Günther Oettinger, a precizat: „Ca să răspund la întrebarea când va curge gazul prin ţeavă: în 2014.”
XS
SM
MD
LG