Europarlamentarul ceh Libor Rouček, vicepreședintele grupului socialist din Parlamentul European a acordat un interviu corespondentei Europei Libere Iolanda Badiliță, în care explică de ce strategia Rusiei de intimidare a vecinilor săi este contraproductivă și ce soluții există la nivelul Uniunii Europene pentru diminuarea efectelor acestor presiuni.
Europa Liberă: Asistam la o ofensiva ruseasca. Rusia a oprit, de pilda, importurile de vinuri moldovenesti. Iar intrebarea mea ar fi : ce castiga Rusia cu aceste presiuni exercitate asupra vecinilor sai ? Este aceasta o stratege buna pentru viitorul relatiilor Rusiei cu aceste tari si cu UE ?
Libor Rouček: „Nu cred ca este o strategie buna. Cred ca Rusia nu castiga nimic. Nu mai suntem in timpul razboiului rece. Acum incercam sa construim un spatiu comun de stabilitate in care atat UE cat si Rusia, Moldova, Ucraina, si asa mai departe, pot coopera in pace si prosperitate. Vedem acum, dintr-o data, ca Rusia revine cu o gandire de « razboi rece », exact intr-un moment in care cateva tari din Parteneriatul Estic sunt pe cale sa incheie acorduri cu UE. Rusia crede ca aceasta miscare ii va aduce pierderi. Aceasta gandire este contraproductiva pentru Rusia dar si pentru partenerii estici. Nimeni nu castiga nimic. Ar trebui sa abordam o strategie in care fiecare are de castigat.”
Europa Liberă: Dar de ce da semne de nervozitate Rusia exact in aceasta perioada ? De ce nu am inregistrat aceeasi nervozitate acum un an, doi ?
Libor Rouček: „Ar fi doua motive: primul, ca aveam atunci alta persoana la varful piramidei de putere din Rusia. Dl Putin a revenit, si pot spune ca Dl Putin este blocat in gandirea anilor 70-80. Acesta ar fi primul factor. Apoi, se apropie, summitul de la Vilnius, din noiembrie. Kremlinul are sentimentul ca va pierde, pentru ca Ucraina va semna acordul de asociere si acordul de liber schimb, si alte tari, ca Moldova sau Georgia, vor parafa aceste acorduri.”
Europa Liberă: Pun aceste presiuni Politica de vecinatate a UE (ENP ) in pericol ?
Libor Rouček: „ENP a fost gandita pentru a crea conditii astfel incat UE si vecinii sau estici sa poata trai in pace, stabilitate si prosperitate. Modelul si politicile Uniunii Europene si-au dovedit eficacitatea in ultimii 60 de ani. Aceasta inseamna ca daca avem relatii bazate pe democratie, drepturi civile, stat de drept, nu avem conflicte, nici militare, nici de alta natura intre noi, dorim sa extindem un astfel de model cat de mult putem. Aceasta este lectia pe care am invatat-o in timpul “razboiului rece”, care am vazut ca nu a dus nicaieri. Prin urmare, haideti sa implicam in acest concept european si Ucraina, si Moldova si chiar si Rusia. Sunt convins ca si rusii doresc sa traiasca in pace, in stabilitate si prosperitate. Caci acestea sunt cuvintele cheie ale modelului european. Cred ca si rusii doresc sa calatoreasca liber in UE, sa faca afaceri aici.”
Europa Liberă: Asteptati si alte surprize, ca cea oferita de curand de Armenia, care s-a decis sa se alature proiectului propus de Rusia ?
Libor Rouček: „Nu, nu astept astfel de surprize ca cea oferita de Armenia, in sensul ca tari ca Moldova, Ucraina sau Georgia sa vrea sa intrerupa colaborarea cu noi si sa prefere oferta Moscovei. Insa da, ma astept ca din partea Rusiei sa vina noi presiuni, de tipul celei referitoare la vinurile moldovenesti care pe motiv ca ar avea probleme fito-sanitare au fost refuzate pe piata ruseasca. Vom asista la astfel de presiuni in urmatoarele saptamani. Dar, asa cum am mai subliniat, aceste presiuni vor fi contraproductive.”
Europa Liberă: Dle Rouček, ce poate face UE, in mod practic ?
Libor Rouček: „Daca ne uitam la Ucraina si Moldova, dar mai ales Moldova, tara este dependenta de gazul rusesc. UE poate sa accelereze lucrarile de constructie a conductei de alimentare cu gaz dinspre Romania. Daca vorbim de vin, ar trebui sa marim rapid cotele de export ale vinurilor moldovenesti pe piata comuna. Nu cred ca vinurile frantuzesti sau cele italiene vor avea de suferit. Daca vorbim despre vize, da, pentru o serie de state membre este o chestiune dificila. Pentru studenti, cercetatori, tineri, ar trebui sa facilitam calatoriile. UE ar trebui sa reactioneze foarte rapid si foarte concret pentru ca partenerii nostri sa depaseasca cu bine aceasta perioada delicata.”