Săptămâna trecută, un atac de tip ambuscadă asupra unui convoi al misiunii europene de poliție din Kosovo, EULEX, a făcut un mort (un militar lituanian), arătând că prezența forțelor străine în micul stat aflat sub protectorat este încă absolut necesară, la 14 ani de la intervenția militara occidentală din 1999 împotriva Serbiei, intervenție care a dus la independența provinciei Kosovo.
Atacul a avut loc foarte devreme dimineața, in regiunea Mitrovica, populată practic numai de sîrbi care nu recunosc autoritatea guvernului albanez de la Priștina. El avea în mod sigur ca scop destabilizarea și degradarea situației din Kosovo.
Secretarul general NATO Anders Rasmussen a condamnat atacul și a repetat că forțele Alianței vor rămâne în Kosovo, în coordonare cu efectivele de poliție EULEX ale Uniunii Europene, pînă la stabilizarea situației și pînă când Kosovo va fi în măsură să își asigure securitatea.
Neoficial, atacul le este imputat sîrbilor din Mitrovica, zonă limitrofă cu Serbia propriu-zisă, care se opun chiar și dorinței Belgradului de a iniția negocieri cu Priștina. Având sprijin în structurile serviciilor secrete din Serbia, sîrbii din Mitrovica se simt trădați de Belgrad. Anul acesta, Serbia propusese un schimb de teritorii cu Kosovo, pentru a putea păstra controlul asupra regiunii de nord, Mitrovica, dar Priștina a refuzat. La rîndul lor, mediatorii occidentali, în special Statele Unite, s-au opus, temându-se de un precedent periculos.
KFOR, misiunea NATO din Kosovo, asigură securitatea provinciei de mai bine de un deceniu. Chiar și unele țări din NATO care nu recunosc independența Kosovo participă la această misiune. Astfel, România are actualmente acolo 60 de militari, iar Grecia cam tot atâți, însă la un moment dat Grecia a avut chiar 1000 de militari în Kosovo.
Cu totul, după intervenția militară, NATO a avut în unele perioade 50.000 de soldați în Kosovo, jumătate cât în Afganistan, cu toate că populația noului stat Kosovo e de numai 2 milioane de persoane.
In momentul de față, forța NATO din Kosovo e de zece ori mai mică decât efectivele din perioada de vîrf: 5.000 de militari, cărora li se adaugă cei circa 2.000 de polițiști din cadrul EULEX, misiunea de poliție a Uniunii Europene.
Misiunea europeană EULEX a mai fost atacată în Kosovo, de pildă în 2009, când un grup de naționaliști albanezi kosovari au distrus zeci de vehicule ale forței UE, protestând împotriva colaborării acesteia cu structurile administrației sîrbe din nordul Kosovo, din regiunea Mitrovica.
NATO și UE în Kosovo se află așadar deseori în situația în care prezența lor ajunge să nemulțumească ambele părți învrăjbite.