Guvernul spune că cetățenii și firmele pot solicita astăzi prin internet peste 70 de feluri de documente eliberate de instituțiile publice, de la acte de stare civilă – la extrase din registrul bunurilor imobile. Acest sistem informatic supranumit guvernare electronică ar trebui să micșoreze cheltuielile, să elimine cozile și mita. La aproape trei ani de la introducerea lui, Diana Răileanu s-a interesat cum funcționează:
Un locuitor al satului Horodişte, raionul Călăraşi, va economisi cel puţin 50 de lei dacă va solicita pe internet perfectarea cazierului juridic. Omul nu va trebui să vină până în capitală pentru depunerea actelor, cruţându-şi astfel nervii şi timpul. Toate serviciile publice oferite pe internet sunt stocate pe pagina www.servicii.gov.md. Datele Centrului de Guvernare Electronică arată că din mai 2012, de când a fost lansată, pagina a înregistrat peste 177 mii de accesări. Cel mai des cetăţenii solicită pe internet perfectarea cazierului judiciar, act necesar mai ales pentru dosarele de obţinere a cetăţeniei unui alt stat. Comandarea actelor la distanţă, explică Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică, a redus cozile lungi de la ghişeele funcţionarilor şi barierele birocratice care nemulţumesc cetăţenii:
„Noi vă dăm un singur exemplu: aplicarea on-line pentru e-cazier. Din câte ne spuneau colegii noştri, zilnic, în faţa biroului Ministerului de Interne, unde se depun dosarele pentru acest certificat, erau în jur de o mie de cetăţeni. Dacă e să calculăm că acum, practic, nu mai există rânduri în faţa oficiului şi oamenii nu trebuie să mai interacţioneze cu funcţionarul public, avem un exemplu foarte elocvent că da, tehnologiile, da, calculatorul, nu ia mită. Cu cât mai multe servicii electronice vom avea cu atât mai puţină durere de cap vor avea cetăţenii şi, desigur, nivelul de corupţie va fi diminuat.”
Pentru a înlesni accesul oamenilor de la sate la serviciile publice oferite pe internet, Centrul de Guvernare Electronică colaborează cu Poşta Moldovei şi programul „Novateca” - care şi-a propus să doteze bibliotecile din ţară cu computere şi acces la internet. Astfel, poştaşii şi bibliotecarii vor ajuta cetăţenii mai puţin iniţiaţi în tehnologii informaţionale să solicite şi să achite on-line pentru serviciile publice.
Activităţile de e-guvernare sunt finanţate, în cea mai mare parte, din creditul de 20 de milioane de dolari oferit Republicii Moldova în 2011 de Banca Mondială, precizează Stela Mocan:
„Din proiectul „E-transformarea guvernării” la această etapă avem utilizaţi în jur de 4,6 milioane de dolari, din care s-a finanţat elaborarea portalului servicii publice, implementarea serviciilor electronice, inclusiv şi factura fiscală şi e-viza. Suntem acum în proces de realizare a aşa numitului Registru al controalelor care va permite monitorizarea în timp real a frecvenţei controalelor organizate de reprezentanţii organelor de control la oamenii de afaceri. În cazul în care vor merge mai des decât e prevăzut de lege, imediat omul de afaceri îl va putea întoarce înapoi, etc.”
Cercetarea realizată în 2012 de Centrul sociologic „CBS-AXA” arăta că unul din doi locuitori ai Republicii Moldova preferă modalitatea tradiţională de prestare a serviciilor publice decât cea pe internet. Cum poate fi depăşită neîncrederea populaţiei în sistemul electronic? L-am întrebat pe autorul studiului dedicat Planului de Acţiuni pentru o Guvernare Deschisă pentru anul 2012, realizat de organizaţia ADEPT, Petru Culeac:
„Procesele de e-guvernare sunt necesare pentru că vin să creeze nişte punţi între cetăţean şi guvern, prin oferirea unor servicii mai ieftine, care pot fi obţinute mai rapid şi mai simplu, fără a sta în cozi interminabile la tot felul de ghişee. Însă dacă aceste procese sunt implementate cu deficienţe ele pot, desigur, compromite sau reduce încrederea cetăţenilor în astfel de încercări de eficientizare a lucrului guvernării. Guvernul trebuie să se străduie să monitorizeze constant aceste procese. Cu timpul cred că cetăţenii ar putea să se obișnuiască cu respectivele inovaţii aşa cum, de altfel, s-au obişnuit şi cu utilizarea telefoanelor mobile, a skype-ului sau a altor tehnologii informaţionale.”
Astfel, explică Petru Culeac, pentru ca e-guvernarea să ofere rezultate palpabile, serviciile puse la dispoziţia oamenilor trebuie explicate cît mai pe „înţelesul lor”.
Dacă programul de activitate a E-guvernării va fi pus în aplicare în totalitate,
până în 2020 cetăţenii RM, inclusiv cei aflati peste hotare vor putea accesa mai mult de 500 de servicii publice utilizând Internet-ul.