Linkuri accesibilitate

Când va fi reluat exportul de vin în Rusia? Ce au înţeles vinificatorii


Vinăria Purcari
Vinăria Purcari

Una din cele mai mari vinării din R. Moldova se pregătește de reluarea exporturilor în Rusia, chiar în lipsa vreunei garanții.


În urma recentei vizite la Moscova a vicepremierului Valeriu Lazăr, una din cele mai mari vinării a înțeles că se poate pregăti de reluarea exportului pe piața rusă, oprit de două săptămâni din cauza presupusei calități proaste a câtorva loturi de băuturi. Dar nu toți au rămas cu această impresie. Relatează Liliana Barbăroșie:

Vinăria Purcari este una din companiile ce a fost vizată de Rospotrebnadzor atunci când a interzis în urmă cu două săptămâni importul de vinuri şi divinuri moldoveneşti în Rusia. Autoritatea sanitară rusă a spus atunci că a descoperit în loturile a patru producători o cantitate enormă de dibutil ftalat – substanţă chimică periculoasă provenită din plastic – fără a dovedi însă cu probe acuzaţia adusă vinificatorilor moldoveni. Cu o reputaţie extrem de bună formată la numeroase concursuri a calităţii şi gustului pe care le-a învins, patronii Vinăriei Purcari au spus atunci că nu poate fi vorba despre calitatea vinurilor. După ce, reîntors de la Moscova, vicepremierul moldovean Valeriu Lazăr s-a arătat optimist că exporturile în Rusia ar putea fi reluate rapid, directorul vinăriei, Victor Bostan, se arată şi el încrezător că acest lucru chiar s-ar putea întâmpla foarte curând:

„Noi pregătim livrări deja pentru săptămâna viitoare. Avem mărci de accize, avem contracte, nu s-a anulat nimic. Posibil a fost aşa, o avertizare, dar lucrurile se clarifică, se aranjează şi va fi totul OK.”

Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr
Între două vizite, una la Moscova şi alta la Bruxelles, vicepremierul moldovean, ministrul economiei Valeriu Lazăr, a declarat la Chişinău că a primit asigurări în Rusia că nu s-a impus un embargou asupra importurilor de vinuri. Potrivit lui Valeriu Lazăr, omologul său rus, Dmitri Rogozin, i-ar fi explicat că este vorba de restricţii de ordin tehnic care vor fi rapid rezolvate.

Feodosie Borş, patronul unei companii vinicole şi preşedintele Patronatului din viticultură şi vinificaţie din Moldova, s-a ferit şi el astăzi să numească embargou ceea ce li se întâmplă vinurilor moldoveneşti la intrarea pe piaţa rusă:

„Ca să fie embargou, trebuie să fie anunţat embargou, prin hotărâre de guvern. Nu am auzit să existe aşa hotărâre. S-o sistat ceva, sunt nişte probleme care se clarifică, dar nu e embargou.”

Pentru analistul Anatol Ţăranu, fost ambasador moldovean la Moscova, optimismul din declaraţiile autorităţilor de la Chişinău legate de embargou are de a face mai mult cu o mişcare tactică, decât cu realitatea. Dorinţa Chişinăului de a rezolva cu orice preţ problema exporturilor spre Rusia este atât de mare, încât acestea se feresc să spună lucrurile pe nume, apreciază analistul:

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu
„Este evident că conducătorii moldoveni fac tot posibilul ca să nu irite Moscova şi să nu creeze impedimente suplimentare în relaţia cu ea. Deci, noi suntem foarte atenţi, foarte reticenţi, ca nu cumva să le oferim pretexte suplimentare. Nu ştiu dacă e o tactică bună, dar este absolut clar că o tensiune în plus nu ar avea cum ajuta.”

Moscova, altminteri, ar vrea şi ea ca cuvântul embargou să nu fie utilizat în raport cu interdicţia faţă de exporturile moldoveneşti, mai spune Anatol Ţăranu, din nedorinţa de a-şi atrage prea mult mânia Occidentului:

„Datele oficiale arată că capitalurile fug din Rusia. Se vehiculează cifre de 47 de miliarde de dolari. Iar fiecare declaraţie mai dură a Occidentului la adresa Rusiei este un semnal pentru investitori să fugă din Rusia.”

Ce fel de probleme tehnice invocă totuşi Rusia şi par să încerce să soluţioneze acum autorităţile de la Chişinău? În timp ce factorii decizionali evită să dea detalii, vinificatorii se pierd în presupuneri. Iată doar una din ele formulată pentru Europa Liberă de oenologul Mihai Măciucă:

Mihai Măciucă
Mihai Măciucă
„Aş putea doar să intuiesc. Există aceste certificate eliberate de Centrul Naţional de verificare a producţiei alcoolice recunoscute de toată lumea. Dar ruşii ar putea să ceară ceva special, ca să fie un centru acreditat de organele din Federaţia Rusă care să certifice marfa. Cândva a mai fost aşa ceva, până în 2006 dacă nu mă înşel. Dar autorităţile rămân să decidă şi să ne anunţe după ce formulă va funcţiona businessul. Businessul mai puţin poate să-şi spună aici cuvântul.”

Deşi au anunţat că au prelevat şi trimis la laboratoare cu renume din lume probe de vin din partidele respinse de Federaţia Rusă, autorităţile moldoveneşti nu au precizat deocamdată ce au de gând să facă cu rezultatele pe care le vor obţine. Vinificatorii însă ne-au spus astăzi că găsesc necesar ca guvernul de la Chişinău să încerce să-şi rezolve disputa comercială cu Rusia prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Comerţului din care ambele state fac parte şi unde ar putea invoca interdicţii de comerţ nejustificate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG