Linkuri accesibilitate

Unde trăiesc cei mai cinstiți oameni de pe pământ? La Helsinki!


Topul Reader's Digest al celor mai oneste orașe din lume.




Revista internaţională Reader's Digest a încercat să afle unde se află cei mai cinstiți oameni din lume făcînd un experiment simplu: a „pierdut” portofele cu bani în 16 orașe celebre ale lumii, pentru a vedea când și mai ales dacă găsitorii le înapoiau „proprietarilor” lor. Fiecare portofel avea corespondentul a 50 de dolari în moneda țării respective, o fotografie a posesorului și un numar de telefon al acestuia. Cei mai cinstiți oameni au fost locuitorii orașului Helsinki. Mai multe de la Oana Serafim.

Din cele 12 portofele aruncate pe străzile capitalei finlandeze, 11 s-au întors la prezumtivii posesori. Unul dintre cei care au returnat banii gasiti a fost omul de afaceri Lasse Luomakoski, de 27 de ani. El a declarat jurnalistilor ca in general finladezii sunt oameni cinstiţi, trăiesc intr-o tară mică şi comunitatea este foarte legata şi ţara nu prea cunoaşte nici corupţia.

Deosebirea dintre Helsinki și Lisabona este graitoare. La Lisabona un singur portofel s-a portofel s-a intors la proprietar. Celelalte 11 au fost păstrate de „norocoşi”. Și pentru ca experimentul sa fie si mai interesant, cei care au adus la Lisabona porofelul, erau… olandezi!

In toate cele 16 orase, 47 % dintre porofelele gasite s-au intors la proprietarii lor.

Catherine Haughney, de la Reader's Digest:

„Cu economia în stareacare e in multe ţări poti sa te si bucuri ca totuşi mai sunt atit de multi oameni cinstiţi şi care respecta valorile etice. Cred ca e chiar minunat ca atit de multi oameni au intors banii.”

Printre capitalele care se plaseaza pe locuri fruntaşe se afla si Moscova, pe locul 6. Unul dintre cei care a adus inapoi portofelul a fost Eduard Antipin, de la ministerul situatiilor de urgenta. El a declarat revistei ca a fost crescut sa fie un om cinstit şi decent. Dintre cele 12 portofele, 7 au fost returnate proprietarilor la Moscova.


La Varsovia au fost inapoiate numai 5. Marlene kaminska de 28 de ani a luat portofelul, l-a dus la serviciu si timp de citeva ore a dezbatut cu colegii ei daca sa dea telefon celui care l-a pierdut sau daca sa il pastreze. A decis sa il inapoieze, desi majoritatea colegilor au sfătuit-o sa păstreze banii.

La Londra numai 5 oameni i.au cautat pe proprietarii obiectului pierdut:

„O poloneză a luat portofelul de jos la Londra, si n-a stiut ce sa faca cu el. L-a sunat pe şeful ei, care era si el polonez si care i-a spus sa sune imediat la numarul de telefon si sa inapoieze portofelul, pentru că nu stie nimic nici despre posesor, nici despre provenienţa banilor, dar stie sigur ca nu e al ei.”

Rezultatele exeprimentului arata ca nici vista nici sexul gasitorului nu au importanta. Toate cele 7 portofele care nu s-au mai intors in Polonia au fost luate de femei.

Tinerii newyorkezi, care au gasit fotografia de familie a posesorului, au sunat imediat, in timp ce tinerii de la Praga nu au facut-o, luînd fara probleme obiectul ce nu le aparinea.

La Rio de Janeiro, unde numai 4 portofele s-au intors la posesori, unul dintre ele a fost adus de o bunica de 73 de ani, in timp ce o femeie din Varşovia de vreo 60 de ani, a luat portofelul si s-a ascuns cu el intr-un bloc.

Jurnalistii de la Reader's Digest au studiat comportamentul si statutul social ale celor care nu am mai intors portofelele.

La Liubliana, capitala Sloveniei, un barbat de vreo 50 de ani care a gasit obiectul a inceput sa formeze un numar de telefon lamobil, poate la politie, apoi s-a razgindit, a bagat portofelul in buzunar si s-a suit intr-o masina extrem de scumpă.

Daniel Ariely, care studiaza psihologia comportamentala la Universitatea Duke din Carolina de Nord, crede ca este extrem de important daca cei care au adus banii inapoi au vazut ca alti oameni se uita la ei:

„Cel mai simplu fel de a citi astfel de studii este acesta – sunt oameni intr-adevar buni si oameni intr-adevar meschini. Dar adevarul este ca nu asta descoperim prin aceste studii. Vedem ca oameni foarte cumsecade sunt in stare sa faca lucruri reprobabile, in functie de mediul care permite acest lucru.”

În cele din urmă probabil că toti oamenii sunt capabili de necinste, mai spune Daniel Ariely.

Pentru Catherine Haughney de la Reader's Digest experimentul a arătat altceva:

„Faptul ca sunt oameni atit de cinstiti care daca gasesc un portofel pe jos il cauta pe proprietarul lui este un lucru de-a dreptul emotinant!”

Să precizăm că în capitala României București din 12 portofele „pierdute” doar 4 au ajuns la presupușii proprietari.
XS
SM
MD
LG