Malala Yousafzai este un nume bine cunoscut in Occident. Soarta ei a fost pe primele pagini ale ziarelor incepind de anul trecut, de cinde talibanii au impuşcat-o in cap pe cind se ducea intr-un autobuz la scoala. Talibanii au intrat in vehicul, au chemat-o pe nume si au tras în ea. Fetita avea atunci 15 ani.
A reusit ca prin minune sa scape cu viata şi se află in Marea Britanie, unde continuă un tratament de recuperare. Este propusă pentru premiul Nobel pentru Pace, care va fi acordat vineri, pe 11 octombrie. Ieri si astazi importante ziare ale lumii ii consacra editoriale.
Intr-un singur loc numele ei si activitatea ei sunt privite cu suspiciune: in Mingora, mica localitate unde a trait pina la tragicul accident. Localnicii, presa din Pakistan, privesc cu multa suspiciune activitatea ei de luptatoare pentru educaţia fetelor din tara ei. Prin piaţa satului si pe reţele de socializare se raspindeşte teoria ca de fapt nici nu a fost vreodata impuşcată şi că de fapt este „un agent străin” şi de aceea a obţinut viza in Marea Britanie.
„Oricine are vreo legatura cu Malala aici va fi împușcat. Asa ca nimeni nu vrea sa fie vazut ca un susţinător al ei”, spunea un şofer de taxi din Mingora, citat de Daily Telegraph. „Teama continuă să existe in valea Swat”, incheia ieri aceasta publicatie un articol despre Malala.
Colegii nostri de la Radio Mashall, serviciul postului nostru de radio care emite spre valea Swat si spre Pakistan au stat de vorba cu fostul premier laburist britanic Gordon Brown despre Malala, politicianul fiind si emisarul special al Naţiunilor Unite pentru educaţie.
Gordon Brown: „Malala este o tinara femeie curajoasa, semeaţa, minunată, care a arătat lumii că hotarirea si curajul de a-ti susţine principiile pot insemna sacrificii uriaşe, dar si că binele poate sa se intimple, atunci cind ai curajul sa ii susţii cu fermitate principiile.”
In opinia fostului premier de la Londra, Malala a reusit sa îşi transmita mesajul chiar in Pakistan şi dupa ce a fost împuşcată mii de copiii de virsta ei, de şcoală, au demonstrat in sprijinul ei si au cerut dreptul la educatie pentru fete.
Gordon Brown: „Cind am fost in Pakistan, la o luna dupa ce Malala a fost împuşcată, am gasit mii de fete si băieţi care ii susţineau campania, am gasit decizia autorităţilor pakistaneze de a introduce legi care sa oblige familiile sa isi dea fetele la şcoala, şi care au creat burse pentru trei milioane de fete care vor sa invete. Recent, noul guvern a anunţat ca va dubla cheltuielile pentru educaţie de la 2% din produsul intern brut la 4%. Si toate astea se intimpla datorită influenţei pe care o are Malala, tatal ei, şi cauza pe care ea o reprezintă pentru poporul pakistanez.”
Fostrul premier britanic Gordin Brown spune ca influenţa fetitei impuşcate de talibani, asa cum a fost denumita ea de presa occidentala, nu se opreşte numai la Pakistan, ci pe plan global, pentru ca sunt inca multe locuri in lume in care fetele sunt lipsite de dreptul la invatatură. In opinia sa, indiferent daca Malala va primi sau nu vineri premiul Nobel pentru Pace, la care este nominalizată, ea este o invingatoare pe plan mondial: a reusit sa faca din cauza invatamintului pentru fete o chestiune globala, sa o aduca puternic in atenţia opiniei publice.
Gordon Brown: „Oamenii nu discuta acum despre importanta educaţiei pentru fete, ei vorbesc acum despre cele 57 de milioane de copii din lume care nu pot sa mearga la şcoala pentru ca nu exista suficiente şcoli, pentru ca nu exista profesori sau pentru ca părinţii ii obliga sa mearga la munca cimpului sau sa cerşeasca, sau pentru ca fetele sunt maritate de mici si astfel ramin analfabete…”
Cu cuvintele dramaturgului si fostului preşedinte ceh Vaclav Havel, am putea spune ca Malala reprezinta simbolul „puterii celor fără de putere”…