Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe ai Suediei şi Poloniei în vizită la Chişinău


Radoslaw Sikorski (stânga) şi Carl Bildt
Radoslaw Sikorski (stânga) şi Carl Bildt

Despre semnificaţii şi aşteptările Chişinăului, Valentina Ursu în dialog cu ambasadorul Moldovei la Varşovia, Iurie Bodrug, şi directorul APE Victor Chirilă.


Miniştrii de externe din Suedia şi Polonia, Carl Bildt şi Radoslaw Sikorski, se vor afla în această seară la Chişinău, prima etapa dintr-un turneu care cuprinde şi Ucraina, şi Georgia, ţările care vor semna – Ucraina, sau parafa – Moldova şi Georgia, la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Ce aşteaptă şi ce speră Chișinăul să audă de la acești doi importanți demnitari europeni, aflăm de la Valentina Ursu. Reamintim că programul Parteneriatului estic a fost iniţiat tocmai de aceşti doi miniştri de externe, în perioada în care Cehia deţinea preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Cei doi diplomaţi vin la Chişinău, în cadrul unui turneu diplomatic care include Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Demnitarii europeni vor discuta cu premierul Iurie Leancă, dar şi cu liderii partidelor coaliţiei pro-europene şi cu şeful delegaţiei Uniunii Europene Pirkka Tapiola.

Ambasadorul Moldovei la Varşovia, Iurie Bodrug, spune că mesajul adus din Uniunea Europeană este unul încurajator:

„Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, de regulă, însoţit de alţi reprezentanţi ai diplomaţiei europene, şi, în acest caz, de ministrul Afacerilor Externe al Suediei Carl Bildt, vine la Chişinău, în momente cruciale, în momentele cele mai importante. Acum, înaintea summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Radoslaw Sikorski vine cu un mesaj de susţinere a căii noastre spre reformarea ţării, spre modernizarea ei, în concordanţă cu rigorile europene. El vine să ne spună nouă, moldovenilor, dar, în primul rând, bineînţeles, elitelor politice moldoveneşti că tot ce facem trebuie să însemne adaptarea realităţilor Republicii Moldova la marea familie europeană. Şi trebuie să ne învăţăm a depăşi frustrările, greutăţile, problemele, pe care le întâmpinăm, pe această cale. Nimeni nu a spus niciodată că va fi o cale uşoară, că va fi o plimbare la aer liber. Va fi o muncă asiduă – aceasta ni s-a spus totdeauna. În acest mod, trebuie să primim mesajul cu care vine Radoslaw Sikorski la Chişinău”.

Victor Chirilă
Victor Chirilă
În acelaşi timp, autorităţile de la Moscova spun cu text deschis că asocierea Republicii Moldova la UE va genera efecte negative în rezolvarea conflictului transnistrean şi nu numai. L-am întrebat pe directorul executiv al Asociaţiei pentru politică externă, Victor Chirilă, cum trebuie înţelese şi aceste semnale care vin de la Est:

„Eu nu cred că este prima experienţă de acest fel, în ultimii 22 de ani. Pe acest drum, a mai păşit anterior şi Estonia, şi Letonia, şi Lituania, acele trei ţări sunt cu mult înaintea Republicii Moldova. Au reuşit să facă faţă şi presiunilor politice, şi economice din partea Rusiei. Şi, slavă Domnului, societatea se simte mai liberă, în acele state, economia este cu mult mai prosperă, instituţiile sunt mai puternice. După fiecare presiune, după fiecare boicot, la adresa acelor state, Rusia totuşi a revenit la o atitudine mult mai pragmatică, în raport cu ele şi relaţiile economice, în ciuda acelor sincope, au evoluat şi au evoluat în direcţie pozitivă.”

Şi ambasadorul Iurie Bodrug e de părere că Moldova ar trebui să-şi continue acest parcurs european:

„Trebuie să ne facem liniştiţi treaba, să realizăm reformele pe care ni le-am propus, şi să fim foarte sinceri, în relaţiile cu vecinii şi nu numai cu vecinii noştri, să spunem ce vrem să facem, să nu afirmăm una la Est şi alta la Vest, adică, de fapt, ceea ce şi realizează diplomaţia de la Chişinău. Sigur că nu este o cale deloc uşoară. Polonia a trecut exact, probabil, prin aceleaşi greutăţi. Foarte multe ţări din Europa Centrală şi de Est au trecut prin aceste probleme, frustrări ale vecinilor, partenerilor. Este o problemă de evoluţie, dar dacă ne vom teme de umbra noastră, vom spune că se va întâmpla ceva greu şi rău cu noi, mai bine să oprim, să stopăm, să nu mergem, atunci vom trăi aşa cum trăim. Nu vom moderniza ţara, vom rămâne în felul în care suntem şi nu ştiu care este, iată, înţelegerea noastră, a noastră ca ţară, ca moldoveni, ca popor. Trebuie determinare politică, determinare la nivelul partidelor politice, dar determinare şi la nivelul oamenilor de jos, să înţeleagă că aceasta este calea corectă, calea pe care au mers multe ţări europene.

Iurie Bodrug
Iurie Bodrug
Din Varşovia se vede foarte bine ce cale a parcurs Polonia, în ultimii 10 ani, de când este deja membră a Uniunii Europene. A făcut un salt fantastic înainte. Dar perioada premergătoare aderării la Uniunea Europeană, la fel, a însemnat o perioadă de muncă grea, de conformare standardelor. Acesta nu este numai un cuvânt gol, să ne conformăm unor standarde, însemnând a adopta o lege. Legea propriu-zis nu este nimic fără implementarea ei, fără acceptare de către membrii societăţii, de către fiecare om în parte. Uniunea Europeană niciodată nu a fost şi nu este o farfurie mare de pe care se ia pentru că acolo este. Uniunea Europeană înseamnă disciplină, înseamnă foarte multă muncă, înseamnă şi greutăţi. Suntem martori ai crizei din zona europeană. Dar aceasta nu trebuie să ne pună pe gânduri dacă este sau nu este bună calea noastră spre Europa.”

Europa Liberă: Dar este o diferenţă între felul cum se combate corupţia acolo, într-o ţară europeană, şi felul cum se înţelege la noi stârpirea acestui flagel?

Iurie Bodrug: „Nouă ne-ar trebuie mai multă fermitate, aceasta este unica diferenţă. La noi este un început de combatere a corupţiei, iar aici este un plin proces de combatere a corupţiei, deşi corupţia există, probabil, în toate ţările europene. Atât doar că, în Europa, nimeni nu îşi pune dubii: trebuie sau nu trebuie combătută pe toate căile. Şi acest lucru trebuie să îl preluăm şi noi, cu toată fermitatea. Nu avem altă şansă.”

Mâine Carl Blidt şi Radoslaw Sikorski vor susţine o conferinţă de presă, împreună cu şeful executivului, Iurie Leancă. Vizita de lucru a celor doi demnitari occidentali se va încheia tot mâine, în prima jumătate a zilei. De la Chişinău, ei vor pleca la Kiev.
Previous Next

XS
SM
MD
LG