Miniștrii de externe ai Poloniei și Suediei au repetat astăzi la Chișinău sprijinul UE pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Radek Sikorski și Carl Bildt vizitează Moldova într-un turneu prin cele trei țări din Parteneriatul Estic care , la Vilnius, vor semna sau parafa Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Liliana Barbăroşie i-a intervievat pe cei doi miniştrii de externe:
Europa Liberă: Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a fost citat recent cu declaraţia că summit-ul de la Vilnius va fi un summit al rezultatelor. Ce ar trebui, din punctul dvs. de vedere, să se întâmple la Vilnius ca într-adevăr să fie un summit al rezultatelor?
Radosław Sikorski: „Definiţia mea a succesului este semnarea acordului de asociere cu Ucraina, parafarea - cu Georgia şi Moldova, şi emiterea unei declaraţii politice clare care va creiona perspective europene clare pentru ţările din Parteneriatul Estic.
Carl Bildt: „Vilnius va fi cea mai importantă întrevedere din Parteneriatul Estic. Acordul de asociere, DCFTA - sunt acorduri semnificative care vor marca parcursul acestor ţări. Este un lucru foarte şi foarte semnificativ.”
Europa Liberă: Dle Bildt, aţi spus ieri la Bruxelles corespondentului REL/RL înainte de a sosi la Chişinău ca problemele Moldovei nu se vor încheia odată cu summit-ul de la Vilnius şi că semnele de întrebare care rămân în cazul Moldovei ar fi alegerile de la anul, unele chestiuni economice si efectele presiunilor ruseşti. Admiteţi ca alegerile ar putea readuce la putere forţe pro-ruseşti sau ce exact aţi avut în vedere?
Carl Bildt: „Am avut două lucruri a spune. În primul rând că au fost ameninţări la adresa Moldovei din partea altor ţări şi acest lucru este serios - nu aşa trebuie să fie în UE atunci când vrem să fim împreună cu toţii. Doi - sunt forţe politice în Moldova care vor să schimbe cursul şi vor să oprească accesul Moldovei în UE. Aceasta este o problemă care va fi predominantă la alegerile de la anul. Deci, acordul care va fi parafat şi semnat, de fapt va trebui să ne asigurăm că el este implementat, că ceea ce prevede el se întâmplă.”
Europa Liberă: Ce aşteaptă UE de la Moldova până în noiembrie, până la acest summit?
Radosław Sikorski: „Ceea ce Europa aşteaptă din partea Moldovei este ca Moldova să implementeze acordurile. Doar prin implementarea acordurilor şi continuarea reformelor vă puteţi bucura de avantajele plenare. Este foarte important ca aceste acorduri să vă ofere beneficii economice şi dezvoltare ţării. Pentru a face acest lucru, ele trebuie să fie implementate. În UE la fel este foarte, foarte mult lucru în acest sens. Şi acest lucru trebuie să continue şi în ţară.”
Carl Bildt: „Dacă vreţi să deveniţi membru al UE, trebuie să vă comportaţi de parcă sunteţi deja membru al UE. Adică trebuie să luptaţi cu corupţia, să aveţi un sistem judiciar echitabil, să aveţi concurenţă economică, să aveţi un stat de drept.”
Europa Liberă: Au trecut cinci ani de când aţi iniţiat, împreună, Parteneriatul Estic. Privind retrospectiv în urmă, aş vrea să vă întreb care sunt succesele şi, poate, eşecurile pe care le-aţi remarca?
Radosław Sikorski: „Eu aş spune că dacă te uiţi la cele două vecinătăţi, din sud şi est, avem în sudo singură ţară , în 15 ani, care abia acum începe să vorbească despre un acord de asociere. Şi la est suntem de doar 5 ani şi de trei ori mai avansaţi. Deci, sunt satisfăcut de succesele politicii de vecinătate şi sper că Moldova în special va deveni un exemplu bun pentru alţi membri ai Parteneriatului Estic. Iar acest exemplu bun înseamnă de asemenea că voi primiţi şi cea mai multă asistenţă financiară pe cap de locuitor. Voi primiţi asistenţă la nivelul celei existente în etapa de preaderare, ceea ce înseamnă că primiţi asistenţă de parcă aţi fi o ţară candidată la aderarea la UE.”
Europa Liberă: Dar cum comentaţi detaşarea Armeniei de plutonul ţărilor Est-Europene care au intrat în Parteneriatul estic tocmai pentru că îşi doreau asocierea cu UE?
Carl Bildt: „Este o decizie care a fost luată de Armenia şi se bazează pe o situaţie specifică politică în Armenia. Dar trebuie să spunem că ei, de când au luat această decizie, am avut o avalanşă de vizite din Armenia în care ni s-a spus că Armenia nu vrea să intre în Uniunea Euroasiatică, dar este sub o anumită presiune. Deci, după Vilnius, noi o să ne uităm la posibilitatea de a dezvolta cooperarea cu Armenia. Această ţară nu va mai face parte din acordul de liber schimb, dar vor fi alte forme de cooperare cu Armenia. Armenia are o situaţia specifică astăzi şi acest lucru este absolut clar.”
Radosław Sikorski: „Vreau să adaog că noi nu punem presiuni pe nimeni. De fapt, noi stabilim condiţii pentru asociere. Deci, trageţi-vă concluzii proprii: în ce relaţii vreţi să fiţi? Acolo unde sunteţi impuşi, forţaţi să alegeţi, sau acolo unde sunt implementate standardele?”
Europa Liberă: Cum comentaţi presiunile Rusiei asupra ţărilor din Parteneriatul Estic?
Carl Bildt: „Anumite declaraţii pe care le-am văzut, în particular ale domnului Rogozin care a fost aici, sunt de natură inacceptabilă. Deci, noi nu acceptăm acest lucru. Fiecare naţiune trebuie să aibă dreptul său de a-şi spune visele sale, fără presiune şi imixtiune din partea altora. Aşa cum a spus domnul Sikorski, ceea ce avem noi din partea UE este de fapt o ofertă - noi deschidem uşa în faţa Moldovei, Ucrainei, Armeniei, Georgiei şi altor ţări. Dacă vreţi să treceţi prin această uşă, spre posibilităţile UE, atunci este decizia voastră. Dacă vreţi să mergeţi spre altă direcţie, asta din nou este decizia voastră. Dar nici nu trebuie să fie aceste declaraţii, inacceptabile, pe care le-am auzit de la diferite persoane din Federaţia Rusă.”
Radosław Sikorski: „Eu aş adăuga că noi am luptat pentru libertate foarte mult şi îndelungat. Pentru dreptul de a ne lua deciziile noastre proprii. Acest tip de declaraţii nu doar că sunt inacceptabile, ci şi contraproductive. Ştim ce s-a întâmplat cu exporturile Georgiei atunci când a existat un embargo. Georgia şi-a crescut calitatea produselor sale şi a găsit pieţe noi. Şi îmi pare foarte bine că Moldova face acelaşi lucru. De exemplu, vinurile voastre găsesc un acces liber spre UE. Depinde de voi cât puteţi produce şi vinde. Şi anume aşa veţi spori valoarea şi veţi avea o posibilitate mai mare. Şi eu cred că diplomaţia ameninţărilor nu merge bine.”
Europa Liberă: Vinurile moldoveneşti au fost oprite de Rusia, iar Comisia Europeana a anunţat ca UE îşi va deschide piaţa pentru producătorii moldoveni de vin. Când va fi aplicata aceasta măsură?
Radosław Sikorski: „Din câte înţeleg eu, voi acum exportaţi vin spre Europa şi unii din noi, din Europa, încearcă să contribuie în mod individual acum. În Polonia le-am spus miniştrilor să cumpere vin şi brandy moldovenesc şi aşa facem noi o contribuţie simbolică pentru economia Moldovei. Sper şi alţii să o facă. Produsele agricole sunt specialitatea Moldovei. Aveţi pământ fertil, aveţi costuri ale forţei de muncă competitive şi potenţialul local al factorilor de producere şi a forţei de muncă este foarte mare. Polonia este un exportator agricol uriaş şi aţi putea beneficia de acest lucru. Dar trebuie să atrageţi investitori, trebuie să investiţi în industria dvs. de procesare, trebuie să găsiţi nişa voastră. Şi sunt convins că Acordul de liber schimb vă va ajuta să faceţi acest lucru.”
Carl Bildt: „Potenţialul pe care îl aveţi voi în producerea vinurilor şi procesarea producţiei agricole este foarte mare. Polonia este un exemplu al ţărilor care în scurt timp a devenit un exportator major de produse alimentare pe piaţa UE. Şi dvs. aveţi potenţial, aveţi condiţii şi aţi putea concura cu Polonia. Ceea ce a făcut Polonia, voi puteţi face şi mai bine. În ceea ce priveşte vinul, noi am băut vin moldovenesc înainte, am băut vin şi ieri, şi suntem încă vii.”
Europa Liberă: De ce Polonia este atât de interesată de soarta ţărilor din această regiune este absolut clar, dar de ce acest interes din partea Suediei, care e mai departe, geografic, de Moldova?
Carl Bildt: „Suedia într-adevăr este mai departe… Însă Europa, fiind un loc mic, e o lume mare. Şi viziunea noastră este viziunea unei Europe întregite. Noi am fost foarte mult angajaţi în Balcani, pentru că ştim că ceea ce se întâmplă acolo, are impact şi asupra noastră. Şi dacă acolo e bine, atunci e bine pentru Europa. Aşa e şi în Parteneriatul Estic. Cu cât e mai bun rezultatul aici, cu atât mai bine este pentru Europa. Noi suntem toţi în aceiaşi barcă, într-o mare globală.”