În pofidă avertismentului din partea Comisiei europene, cu 171 de voturi din totalul de 240, Parlamentul a prelungit, până la 1 ianuarie 2020, moratoriul privind vânzarea terenurilor agricole către cetățeni ai Uniunii Europene.
Propunerea ultranaționaliștilor din „Ataka” a fost sprijinită de opoziția de dreaptă și – într-un mod surprinzător - de 59 din cei 84 de deputați socialiști. Împotrivă au votat reprezentanții partidului turc și câțiva socialiștii. 12 foști comuniști s-au abținut de la vot.
Decizia parlamentului a provocat reacții contradictorii. Analiștii au văzut în votul populist, care contravine Constituției și tratatului de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeană, umbra unor apropiate alegeri anticipate.
Deputații ex-premierului Borisov și o mare parte din foștii comuniști și-au modificat în ultima clipă poziția și au votat cu ultranaționaliștii.
Președintele parlamentului, Mihail Micov, a avertizat că Bulgaria va avea probleme grave în relațiile cu UE și poate fi aspru sancționată.
Ex-comisarul european, Meglena Kuneva, a declarat că amânarea în cazul Bulgariei pe o perioada de 7 ani a liberalizării pieței terenurilor agricole a avut efecte benefice. Datorită finanțării europene, fermierii bulgari și-au îmbunătățit situația financiară și pot face față concurenței. A fost modernizat aproape integral parcul de tractoare, combine și alte utilaje agricole moștenit din perioada comunistă. Au apărut gospodării private cu o suprafață de câteva sute de hectare.
Pe de altă parte, 400 000 de hectare nu sunt lucrate și intrarea unor investitori europeni va putea avea efecte pozitive. Ex-comisarul european a mai spus că și acum străinii, nu numai din țările membre ale Uniunii, pot cumpăra terenuri agricole, înregistrând companii mixte. Prin câteva fonduri de investiții o parte importantă din pământul agricol a ajuns deja în posesia unor companii din Rusia.