Ultimele date statistice confirmă ceea ce multă lume „crede” sau „deduce logic” şi anume că moldovenii sunt împărţiţi aproape egal între cei care vor eurointegrarea şi cei care sprijină apropierea de spațiul economic creat de Rusia. Sondajul dat astăzi publicităţii de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor arată că, dacă duminică ar avea loc un referendum, 42 la sută din respondenţi ar alege UE, iar 38 la sută – Uniunea Eurasiatică. Relatează Alla Ceapai:
Rezultatele măsurătorii arată că moldovenii care preferă Uniunea Europeană celei Vamale cu Rusia au superioritate numerică minimă, iar fiecare al cincilea respondent nu ştie în care Uniune ar vrea să adere ţara în care trăieşte. Aderarea la Uniunea Eurasiatică, în opinia respondenţilor, ar duce la îmbunătăţirea condiţiilor economice la sate şi la oraşe, dar şi la soluţionarea grabnică a conflictului transnistrean. Pe când aderarea la Uniunea Europeană ar aduce beneficii sporite în sectorul justiţiei, în combaterea corupţiei, în dezvoltarea infrastructurii, ştiinţei, medicinii, culturii şi învăţământului. Preşedintele Asociaţiei sociologilor şi demografilor, Victor Mocanu, astfel descrie portretul celor care aspiră la fiecare din cele două uniuni:
„Am observat că mai multe femei vor să adere la Uniunea Europeană decât bărbați. Bărbaţii aspiră la Uniunea Eurasiatică. Cetăţenii din oraşe mai mult îşi doresc să adere la Uniunea Europeană decât cei de la sate. Cu cât cetăţenii sunt mai în vârstă, cu atât mai mult ei vor în uniunea estică. Tinerii, cei de vârstă medie în mare parte aspiră la valorile europene. Cu cât studiile sunt mai înaintate cu atât opţiunile se îndreaptă spre Uniunea Europeană.”
Rezultatele cercetării arată că mai mult de jumătate dintre respondenţi sprijină parafarea Acordului de Asociere şi cel de liber schimb cu Uniunea Europeană la summit-ul de la Vilnius, însă şi-ar dori şi o circulaţie fără vize în Europa. Totodată, 60 la sută cred că vor avea condiţii de viaţă mai bune dacă Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană. Vice-preşedintele Asociaţiei Andrei Dumbrăveanu spune că opţiunile prevalente pentru Uniunea Europeană sunt determinate în mare parte de nemulţumirile oamenilor de felul în care trăiesc:
„Oamenii sunt într-o stare de disperare. Am văzut în feţele lor o apatie, o îngrijorare permanentă cu toţi cu care am vorbit. Chiar şi cu cei pe care i-am văzut 100 şi ceva de mii la mitingul din PMAN. Pe feţele lor era mai puţin entuziasm, era o grijă interioară - ce facem în ziua de mâine.”
Potrivit sondajului, 63 la sută dintre respondenţi consideră că în Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită. Iar 7 din 10 cred că reformele care se produc nu sunt efective, pentru că rămân doar pe hârtie şi nu sunt orientate spre cetăţeni. Creşterea preţurilor, sărăcia şi corupţia sunt cele mai mari îngrijorări ale moldovenilor. În ceea ce priveşte opţiunile electorale, sondajul sugerează că actualul raport de forţe în Parlament s-ar putea schimba. Comuniştii sunt şi acum cel mai popular partid, dar formaţiunile din actuala coaliţiei de guvernare ar avea împreună mai puţini potenţiali votanţi decât PCRM.