Linkuri accesibilitate

Ucraina în fața unui termen pentru eliberarea Iuliei Timoșenko


În Parlamentul de la Kiev au fost introduse până acum cel puțin patru proiecte de modificare a legislației.


Emisarii Uniunii Europene au cerut parlamentului Ucrainei să adopte în cel mult o săptămână o lege care ar permite eliberarea Iuliei Timoșenko pentru a pleca la tratament în Germania, așa încât Kievul să poată semna Acordul de asociere la Uniunea Europeană la sfârșitul lunii, la Vilnius. Aleksander Kwasniewski și Pat Cox au anunțat termenul joi, după o tentativă eșuată în Parlamentul de la Kiev de a adopta legea.

Fostul președinte polonez, Aleksander Kwasniewski și fostul președinte al Parlamentului European, Pat Cox, negociază de câteva luni cu liderii de la Kiev în numele Uniunii Europene eliberarea Iuliei Timoșenko, rivala președintelui Victor Ianukovici.

Uniunea Europeană spune că întemnițarea Iuliei Timoșenko pentru șapte ani sub acuzația de abuzuri comise pe când conducea guvernul este motivată politic și reprezintă un exemplu al justiției selective.

Bruxelles-ul cere Ucrainei s-o elibereze pe Timoșenko sau să-i permită măcar să plece la tratament în Germania. În caz contrar, Kievul nu va putea semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe 28 și 29 noiembrie.

Mai mulți oficiali europeni și din țările membre au spus deja că un succes al summit-ului ar însemna semnarea Acordului de asociere cu Ucraina și parafarea lui cu Moldova și Georgia, toate supuse unor presiuni rusești pentru a renunța la cursul pro-european.

Așa încât Victor Ianukovici își poate permite să negocieze dur cu Uniunea Europeană, mizând pe faptul că Bruxelles-ul s-ar teme de un eșec al Parteneriatului Estic la summit-ul Vilnius.

Președintele Ianukovici și-a exprimat de mai multe ori speranța că se va găsit o cale de a rezolva chestiunea Timoșenko, dar a spus că legislația actuală a Ucrainei nu permite asta.

În Parlamentul de la Kiev au fost introduse până acum cel puțin patru proiecte de modificare a legislației, care ar permite tribunalelor să dispună trimiterea deținuților la tratament în străinătate.

Emisarii europeni așteptau că unul din ele să fie adoptat joi. Dar, după împotmolirea dezbaterilor, Aleksander Kwasniewski și Pat Cox le-au spus deputaților ucraineni că au la dispoziție o săptămână, până miercurea viitoare, ca să adopte o lege.

Nici unul dintre proiectele aflate în discuție nu a fost semnat și de deputații Partidului Regiunilor al președintelui Ianukovici.

Liderii partidelor de opoziție, Arseni Iatseniuk, care conduce partidul Iuliei Timoșenco, Patria, Vitali Klitschko, liderul partidului UDAR, și Oleh Tiahnibok, liderul partidului Svoboda, au declarat că sunt gata să mai elaboreze un proiect de lege. Dar au adăugat că îl vor depune la Parlament numai dacă semnează și deputații puterii.

„Nu are sens să mai participăm la dezbateri și la jocurile lor dacă nu semnează”, a declarat jurnaliștilor președintele partidului Svoboda, Oleh Tiahnibok.

Termenul acordat deputaților ucraineni de emisarii Uniunii Europene expiră cu o zi înainte ca Aleksander Kwasniewski și Pat Cox să prezinte un raport în fața Parlamentului European, la 14 noiembrie.

Decizia finală în privința semnării acordului de asociere cu Ucraina va fi luată de liderii țărilor membre și este așteptată la Consiliul Uniunii Europene de pe 18 noiembrie.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG