Linkuri accesibilitate

Marian Lupu despre direcţia în care merge sau ar trebui să meargă R. Moldova


Liderul Partidului Democrat, fostul preşedinte al Parlamentului, în dialog cu Valentina Ursu.


Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, crede ca Moldova nu va putea avansa ca stat independent dacă societatea va continua să fie divizată aşa cum este acum, între cei care doresc o integrare în Uniunea Europeană şi cei care susţin aderarea la Uniunea Vamală dominata de Rusia. De altfel, în recentul sondaj de opinie publicat la Chişinău, numărul celor care susţin apropierea de Uniunea Europeană este cu foarte puţin mai mare decât cei care doresc cealaltă uniune propusă de Kremlin, Uniunea Euro-Asiatică. Sondajul arată şi că moldovenii văd clar că ambele variante vin şi cu avantaje şi cu dezavantaje. Ar vrea în Uniunea Europeană ca să se bucure de libertatea de a călători şi de un sistem democratic, dar o apropiere de Moscova ar aduce Moldovei, potrivit celor care au răspuns sondajului, rezolvarea problemei transnistrene şi… gaze mai ieftine… Valentina Ursu l-a întrebat pe liderul democraţilor cât de importantă este parafarea la Vilnius a acordului de asociere cu Uniunea Europeană pentru moldoveni.

Marian Lupu: „Parafarea Acordului estre o acţiune absolut necesară care va duce la semnarea şi ulterior ratificarea acestui Acord. Deci este foarte important să ratificăm acest Acord înainte de alegerile parlamentare din 2014, deoarece, fiind ratificat de către Parlament, devine lege. Şi, pe această cale, ce n-ar spune mai mult şi experţi, şi comentatori, totuşi, în viziunea mea, semnarea şi ratificarea acestui Acord vine să facă ireversibilă calea integrării europene a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci schimbarea guvernării eventual nu ar putea să schimbe şi vectorul politicii externe?

Marian Lupu: „În practica internaţională, nu cred că vom găsi multe cazuri de denunţări de acorduri. Şi nu cred că orice guvernare, care ar fi în Republica Moldova, şi-ar permite un asemenea pas, cu toate că nu putem să oferim garanţii sută la sută. Însă, în cea mai mare parte, acest Acord, devenind şi obligaţiune a statului, un acord care va trebui să fie implementat de orice guvernare, este un acord care determină viitorul dezvoltării şi modernizării politice, sociale, economice a statului nostru. Iată de ce este foarte şi foarte important să trecem această etapă de parafare la Vilnius şi, ulterior, să purcedem la semnarea şi ratificarea Acordului.”

Europa Liberă: Această împărţire în societate între comunişti şi anticomunişti scindează societatea între pro-est şi pro-vest?

Marian Lupu: „Cu părere de rău, da. Şi lucrul acesta se datorează, întâi de toate, unei poziţii absolut iresponsabile a unor partide de extremă stângă şi partide de extremă dreaptă. Fiindcă doar partidele de extremă îşi permit să se poziţioneze de o manieră iresponsabilă în faţa societăţii, să joace pe instinctele, pe temerile, pe frica oamenilor, să aplice nişte metode pentru a implanta această frică, nişte contradicţii care să pună oamenii pe baricade. Într-o asemenea stare de spirit, societatea noastră se află, cu părere de rău, iată, de 22 de ani.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că ar fi comuniştii şi liberalii?

Marian Lupu
Marian Lupu
Marian Lupu: „Eu las să se înţeleagă faptul că responsabili pentru o asemenea stare de spirit în societate se fac toate partidele care încearcă, în politica promovată de ei, această politică să o bazeze pe găsirea de duşmani, pe interior, şi pe exterior. Să vorbim deschis, sincer, fiindcă urmărim asemenea tentative, zi de zi, la televizor, la posturile de radio, şi în şedinţele plenare ale Parlamentului, unele partide de extremă....”

Europa Liberă: ...dar numiţi-le.

Marian Lupu: „...vin şi spun: „Iată că duşmanii ţării sunt Rusia, partenerii noştri din Est” şi că noi trebuie să mergem doar în Vest. În mod evident, este un mesaj foarte şi foarte radicalist care categoric nu exprimă o realitate şi nu exprimă interesul naţional al ţării. În egală măsură, acestor interese naţionale ale ţării nu corespund nici mesajele când cealaltă parte spune că „România sau Uniunea Europeană sunt duşmanii noştri, trebuie să mergem doar în Est, că acolo ne este viitorul”. Iată, pe această cale, partidele date nu fac decât să semene seminţe de conflicte, de neînţelegeri, să rupă unitatea societăţii, să o disperseze şi să menţină, în permanenţă, o stare de maximă încordare, ceea ce nu este benefic pentru ţară, pentru statalitatea ţării, pentru consolidarea societăţii în jurul unei idei comune.

Fiindcă societatea, oamenii per ansamblu sunt cei care finalmente determină starea de spirit şi viitorul ţării. Cum vom face noi dezvoltarea economică, cum vom face dezvoltarea socială, cum ne vom concentra pe acele problemele care determină viaţa, zi de zi, a generaţiilor actuale şi a celor viitoare, dacă societatea în permanenţă va sta pe baricade şi toate dezbaterile şi discuţiile, toate eforturile, toată energia societăţii şi a clasei politice va fi îndreptată într-o direcţie greşită? Categoric nu se poate.

Dar aceasta este situaţia la moment. Eu pot să vorbesc, în numele partidului, pe care îl conduc, văzând marele pericol al unei atare stări de spirit în societate care este propagată de către aceste partide de extremă. Partidul Democrat mereu şi-a propus să venim cu idei de conciliere, idei care ar uni oamenii, indiferent de faptul că sunt diferiţi. Toţi suntem diferiţi, dar să nu uităm sloganul UE, odată ce ne declarăm europeni: „Unitate prin diversitate”. Trebuie, toţi împreună, să ne învăţăm, odată şi odată, să ne respectăm, să ne tolerăm, indiferent de poziţiile etnice, lingvistice, ideologice sau politice.”

Europa Liberă: Opoziţia comunistă a anunţat un miting de proporţii pentru data de 21 noiembrie şi a lansat şi acest ultimatum ca această guvernare să plece de la putere. De ce atâta insistenţă şi vehemenţă anume acuma, în ajunul summit-ului de la Vilnius?

Marian Lupu: „Într-adevăr, nu îmi pare nici mie întâmplător că toate aceste acţiuni violente, vehemente sunt desfăşurate în preajma summit-ului de la Vilnius. E o tentativă de zădărnicire a evenimentului Vilnius. Este o tentativă de a zădărnici parcursul, în continuare, european al ţării noastre. Acum câteva săptămâni, am trecut şi prin cele două moţiuni de cenzură care aveau acelaşi obiectiv, de demitere a guvernului, deşi motivele au fost invocate diferite.”

Europa Liberă: Poate fi şi a treia moţiune?

Marian Lupu: „Poate fi şi a treia, poate fi şi a patra moţiune. Eu nu cred că aceste tendinţe se vor opri după Vilnius. Să nu uităm că Vilniusul nu este sfârşitul definitiv al acestei etape strategice. Este doar un început al unei etape noi, pe care motiv să ne aşteptăm la asemenea acţiuni şi pe parcursul anului viitor.”

Europa Liberă: Dar e o competiţie cine scoate mai mulţi oameni în stradă astăzi, în Republica Moldova: puterea sau opoziţia?

Marian Lupu: „Şi aceasta ar putea să fie. Eu nu gândesc că este doar un singur motiv. Distragerea atenţiei guvernării de la agenda europeană, agenda socială, agenda economică, fiindcă avem multe de făcut. Doi la mână: timp de trei ani de zile, în cadrul fostei alianţe de guvernare, de fapt, noi, componentele acelei alianţe, le ofeream „cadouri” săptămânal, prin neînţelegerile şi dezbaterile noastre care deveneau, de cele mai dese ori, publice, iată că, odată cu formarea acestei noi coaliţii de guvernare, macazul s-a schimbat, regulile de joc s-au schimbat, am tras şi noi concluzii. Şi, în acest caz, nu mai oferim motive opoziţiei comuniste şi, într-o asemenea situaţie, neavând aceste „cadouri”, din partea guvernării, comuniştii trebuie singuri să se gândească deja cum să genereze nişte acţiuni şi să facă PR.

Pot fi şi alte motive, de exemplu, motive care ar duce la o mobilizare a rândurilor, în cadrul PCRM-ului, o mobilizare potenţială a electoratului, având anul ce ne aşteaptă, un an electoral. Nemaivorbind şi de un alt motiv, fiindcă, în cadrul Parlamentului, se resimte existenţa mai multor grupuri în cadrul PCRM-ului, cu gândire diferită, unii mai radicali, alţii mai puţin radicali, mult mai raţionali. Şi noi ştim de asemenea divergenţe care există. Şi atunci această cale mai violentă ar putea să fie un motiv de mobilizare şi de strângere a rândurilor.

Însă guvernul nu va fi demis, guvernul nu va cade, noi, majoritatea parlamentară, îi vom acorda deplină susţinere, fiindcă avem încredere în această echipă. Alegeri anticipate nu vor avea loc. Respectiv, noi trebuie să ne căutăm de agenda noastră, de treburile noastre. Sunt multe probleme care trebuie să fie rezolvate pentru oameni şi să nu ne jucăm de-a demonstraţiile, ofensivele, defensivele şi tot felul de jocuri tactice, politice. Preţul este mult prea mare, este destinul oamenilor, este viaţa lor, a copiilor şi nepoţilor lor. Şi noi vom asigura stabilitate politică, pe această cale, stabilitate economică, socială, pentru progresul ulterior al ţării.”

Europa Liberă: Ştiţi care e paradoxul? Din moment ce acest aranjament european: Parteneriatul Estic-Republica Moldova ar avea cea mai mare susţinere din partea Uniunii Europene, practic, Moldova e unicul stat care, pe calea euro-integrării, nu găseşte consens puterea şi opoziţia ca această idee să fie una naţională.

Marian Lupu: „Constat şi eu acelaşi lucru. Nu am ce reproşa, şi vă zic cu toată sinceritatea, guvernării, nu am ce reproşa colegilor mei de coaliţie, pentru o asemenea stare de fapte. Toată responsabilitatea pentru această lipsă se consens cade pe umerii opoziţiei comuniste. Istoria ultimilor zece ani de zile demonstrează că toate jocurile şi toate determinările de priorităţi pentru politica internă şi externă a ţării s-au dovedit a fi, mai degrabă, nişte interese de conjunctură.

De aici eu gândesc că ei se ţin mult mai mult de interesul propriu de partid, unul meschin, unul corporativ, dar această cale este una foarte şi foarte periculoasă. Pe această cale, elita politică, neavând un mesaj consolidat, din cauza colegilor din opoziţie, vine cu o poziţie destul de neclară pentru societate, dezbină societatea.

Problema nu este doar în unitatea mesajului clasei politice pentru societate, problema este, în ultimă instanţă, în rezultatul unei asemenea situaţii, când se joacă pe instincte, se joacă pe frică, pe ură, pe calităţi care nicidecum nu vor duce la consolidarea societăţii.

Conchid aici: comuniştii ar trebui să se gândească foarte şi foarte binele nu doar la ceea ce îi interesează pe ei, din punct de vedere electoral, ca şi procent în fiecare ciclu electoral. Dar să se mai gândească la interesul naţional al ţării.”

Europa Liberă: În anumite cazuri, mesajul Bruxellesului e şi mesajul comuniştilor, mă refer la această luptă care trebuie să fie dusă împotriva corupţiei. În ultima perioadă de timp, demnitarii europeni insistă foarte mult pe această luptă cu corupţia şi pe reforma în domeniul justiţiei. În opinia dumneavoastră, trenează şi, dacă da, de ce trenează reforma în acest domeniu?

Marian Lupu: „Eu nu cred că reforma trenează. Această reformă este una de amploare. Va fi una dificilă.”

Europa Liberă: De ce dificilă?

Marian Lupu: „Fiindcă este un sistem foarte larg, sistemul judecătoresc, poliţia, procuratura, toate organele de drept, deci, reforma implică zeci de instituţii, dacă nu sute. Ori noi ne jucăm de-a reforma, ori noi facem o reformă veritabilă. Dar suntem orientaţi spre rezultatul final care să fie resimţit de către oameni.

Sfatul meu pentru toţi este şi europenii înţeleg foarte şi foarte bine, ei nu cer miracole, ei nu cer de mâine să nu fie corupţie în ţară. Ei vor ceea ce, întâi de toate, dorim noi, clasa politică din Moldova, cei de la guvernare, ca să promovăm de o manieră sistemică, atotcuprinzătoare şi una eficientă, pentru ca, într-o perioadă foarte raţională de timp, aceste efecte să fie resimţite de cetăţeni, de business, de investitori, toată lumea să se simtă în siguranţă în Republica Moldova. Fiindcă, pe această cale, se asigură, pe de o parte, drepturile elementare ale omului, credinţa în justiţie, în dreptate. Totodată, ţine şi de credibilitatea Moldovei, cu o platformă de investiţii pentru atragerea unor noi parteneriate economice şi comerciale, pentru deschiderea de întreprinderi, pentru formarea de noi locuri de muncă.

Noi toţi, cei de la guvernare, înţelegem acest lucru. Aici mai puţin trebuie să vorbim şi mai mult să facem. Toate autorităţile, parlamentare, conducerea Parlamentului, autorităţile guvernamentale, conducerea guvernului, noi toţi, ca şi partide, avem o atitudine foarte serioasă şi responsabilă şi aceste reforme vor fi duse până la bun sfârşit.”

Europa Liberă: Politizarea acestor instituţii s-a răsfrânt, în vreun fel, asupra bunului mers al reformei?

Marian Lupu: „În trecut, mersul acestor reforme, mai degrabă, era afectat de anumite concurenţe şi neînţelegeri între formaţiunile politice şi nu între instituţii. Iată că în situaţia în care noi, şi cei de la PLDM, şi cei de la PDM, au avut şi tăria, şi curajul, conducerea acestor partide, să depăşim această situaţie, să găsim o nouă formulă, în cadrul noii coaliţii, care să ofere o stabilitate şi o eficienţă. Şi am fost capabili să aplicăm această formulă. Deja este un pas înainte foarte important şi vreau să vă zic: colegii noştri de la Bruxelles şi din capitalele statelor membre ale Uniunii Europene apreciază, fiindcă un asemenea gest, să ştiţi, nu se găseşte prea des, în practica politică.”

Europa Liberă: Părerea lui Marian Lupu: în Republica Moldova se luptă cu mica sau cu marea corupţie?

Marian Lupu: „Şi una, şi alta este foarte periculoasă pentru ţară. Şi una, şi alta afectează şi investitori, şi agenţi economici, şi cetăţenii de rând. S-ar părea – corupţia mică... Şi dacă noi avem un milion de cazuri de corupţie mică?! Se transformă în corupţie mare.”

Europa Liberă: Dar un milion de cazuri e mai greu să fie...

Marian Lupu: „...să fie depistate, să fie atacate sau rezolvate.”

Europa Liberă: ...decât unul de rezonanţă.

Marian Lupu: „Dar nu avem unde, nu avem încotro să mergem, va trebui să reuşim şi în această direcţie. Corupţia mare, aici cred că vă înţeleg ideea. Poate ar fi 1, 2, 3, 4, 10 sau 15, nimeni categoric nu spune că aceştia trebuie lăsaţi la o parte, trebuie, în primul şi în primul rând, să fie puşi la respect, conform legii.”

Europa Liberă: Traşi la răspundere.

Marian Lupu: „Legea este una pentru toţi. Şi pentru cei care aplică nişte metode de corupţie mică, şi pentru cei care se implică în schemele mari.”

Europa Liberă: Dar în realitate legea nu e chiar egală pentru toţi.

Marian Lupu: „Păi, dacă era să fie din start atât de efectivă şi egală pentru toţi, nu mai trebuiau să fie promovate reformele necesare, aşa gândesc eu. Pentru ce le facem? Pentru ca, într-adevăr, Republica Moldova să devină un stat de drept veritabil. Asta cu referinţă la cei mari. La cei mici – să nu subestimăm acest lucru, fiindcă, de cele mai dese ori, omul de rând, moldoveanul, zi de zi, în viaţa lui, simte corupţia în acele domenii de servicii publice de care el are nevoie. Discutam, de mai multe ori, cu colegii din occident, cu specialişti în acest domeniu. Şi ei îmi explicau că în aceste domenii ale serviciilor publice cu care omul de rând se confruntă, zi de zi, ei nu le simt, ei nu au acest segment. Şi atunci oamenii se simt mult mai siguri, oamenii se simt altfel, ceea ce nu regăsim în sistemul nostru. Deci, ca să conchid, şi corupţia mare, şi corupţia mică sunt, în egală măsură periculoase, ambele trebuie să fie atacate şi legea trebuie să fie una pentru toţi.”
XS
SM
MD
LG